StoryEditorOCM
Slanodva su načina...

Jaja na oko su vam uvijek ‘slinava‘, a to mrzite? Evo kako ćete doskočiti problemu, lako je, a rezultat će vas oduševiti

Piše T. S. M.
11. ožujka 2024. - 07:05

Jaja su vrlo delikatna namirnica i svima nam je dobro poznato da mogu biti izvor zaraze - zbog toga se mnogi groze ideje da ih jedu sirova. Toliko im je odbojna ta pomisao da ne mogu podnijeti ni kad im pržena jaja, kako se to popularno i poprilično zorno kaže, ostanu "slinava".

Ako se i vi ubrajate u one koje užasava nekuhani bjelanjak na friganim jajima, dobro će vam doći savjet kako tu pojavu ubuduće izbjeći. Zapravo je vrlo lako, a dvije su se metode pokazale osobito korisnima.

image
Shutterstock

Prva uključuje korištenje poklopca. Sve što trebate napraviti je poklopitin tavu poklopcem u trenutku kad su već napola gotova. Vrućina koja se zadržava ispod poklopca učinit će da se jaja ne peku samo odozno, preko tave, nego će zagrijati zrak zarobljen ispod poklopca i učiniti da se skuha i gornji sloj bjelanjka, koji nekima uporno ostaje tekući, što god da poduzeli.

Uputno je koristiti stakleni poklopac, kako biste mogli vidjeti da je bjelanjak potpuno skuhan (lako ćete to uočiti, bit će potpuno bijel), a svakako je neophodno pripaziti na vatru, kako vam jaje ne bi zagorjelo s donje strane. Najbolje je peći ga na umjereno jakoj vatri.

image
Shutterstock

Druga metoda je još jednostavnija, ali zahtijeva ponešto spretnosti. Bez brige, uz malo prakse lako ćete je steći. Sve što vam treba od kuhinjskih pomagala je lopatica, onakva kava vam dobro dođe kad okrećete palačinke ili pečete hamburgere i sličnu hranu na grilu.

Kad je jaje skoro potpuno ispečeno, ali mu je bjelanjak još malo sirov, pažljivo uvucite lopaticu između jaja i tave pa cijelo jaje preokrenite, kao da je palačinka. Bit će mu dovoljno samo par trenutaka u dodiru s vrelom tavom da mu se bjelanjak zapeče, a žumanjak ostane tekuć - ako to volite. Želite li da se sve ispeče u potpunosti, produžite pečenje preokrenutog jaja na otprilike minutu i pol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:12