StoryEditorOCM
Slanohrskavi zalogajčići

Grčka gulozarija s tikvicama: rolice sa šunkom pržene u pašteli zbog jednog su detalja još bolje nego što zvuče!

Piše SD SPIZA
3. kolovoza 2023. - 21:32

Grci znaju što je dobra spiza! Svaki njihov recept je poseban i spaja dobro poznate namirnice na načine koji nas oduševljavaju, a nema većeg gušta od njihovih slasnih zalogaja za čoknit‘ na brzinu. Donosimo vam recept za upravo takve zalogajčiće.

Kraljica današnjih malih zalogaja je tikvica i to u receptu kojeg Grci naprosto obožavaju. Riječ je o rolicama od tikvica, punjenim slaninom ili šunkom te potom umočenih u paštelu i prženih. Što kažete, ne zvuči loše zar ne?

Kako bi bile još ukusnije, poslužuju se s aromatičnim dresingom od peršina, češnjaka i octa. Evo recept, a u nastavku slijedi i video.

Pohane rolice od tikvica 

Sastojci:

2-3 tikvice
250-300 g slanine ili šunke
4-5 jaja
2 dl mlijeka
2 dl mineralne vode
sol, papar
18-20 žlica brašna
ulje za prženje
peršin
češnjak
alkoholni ocat

Priprema: 

Tikvice operite, očistite i izrežite na tanke ploške pa ih poredajte na ubrus kako bi se ocijedio višak tekućine. U posudu srednje veličine umutite jaja, mlijeko, vodu i brašno pa začinite i sve dobro pomiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Pripazite da smjesa bude malo gušća. 

Na ploške tikvica stavite slaninu i zarolajte. Dobivenu rolicu zabodite čačkalicom kako se ne bi odmotala. Kad ste gotovi s rolicama od tikvica, umočite ih u smjesu za paniranje pa ih popržite u zagrijanoj tavi. Tikvice pržite sa svih strana dok ne porumene pa ih izvadite na tanjur obložen ubrus papirom.

Za kraj i jedan fini dresing pomiješajte na sitno isjeckan peršin i češnjak, začinite i dodajte alkoholni ocat pa sve lijepo pomiješajte. Prelijte preko rolica od tikvica i uživajte u slasnim zalogajima! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:29