StoryEditorOCM
Slanojednostavna priprema

Cigara burek puno je brže gotov od klasičnog, nećete paliti pećnicu. Divno je hrskav, postat će vam najdraža grickalica

Piše T. S. M.
10. veljače 2024. - 17:07

Koliko vrsta bureka poznajete? Već vas čujemo kako nabrajate: s mesom, sa sirom... E pa u krivu ste. Nećemo uopće ulaziti u polemiku je li onaj sa sirom sirnica ili burek jer naše pitanje nije imalo veze s nadjevima. Hm, sad smo vas sigurno zbunili.

Burek može biti motani, može biti u trokutu, a može biti još puno toga. U Turskoj, koja mu je, kako mnogi tvrde, domovina, vrsta bureka imate koliko hoćete, a jedna od tih vrsta naziva se sigara böreği ili sigara borek odnosno cigara burek ili cigar burek, ovisno o prijevodu.

Ova se vrsta razlikuje od ostalih po svom karakterističnom duguljastom obliku koji podsjeća na cigarete, ali i po načinu pečenja: umjesto da se peče u pećnici, prži se u vrelom ulju. Najčešće se puni sirom ili mesom, no skoknete li do Turske naići ćete i na druge vrste nadjeva. 

Cigara burek

Sastojci:

500 g kora za pite
500 g mljevenog mesa
1 luk
1 bjelanjak
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar
ulje za prženje

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte mu mljeveno meso, posolite i popaprite pa pirjajte dok meso ne uhvati boju. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.

Otvorite pakiranje kora pa ih sve zajedno dijagonalno prerežite tako da dobijete dvije hrpe trokutasto rezanog tijesta.

Svakoj kori na širi dio stavite žlicu mesnog nadjeva pa joj preklopite bočne krajeve i zamotajte je u usku roladu. kraj tijesta umočite u razmućeni bjelanjak kako bi se bolje zalijepio.

Ponavljajte dok sve sastojke ne potrošite pa pržite cigar bureke u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na kuhinjski papir i pustite da se upije suvišna masnoća.

Možete ga grickati samog ili ga poslužiti uz umak od jogurta, češnjaka i začinskog bilja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:09