StoryEditorOCM
Pričepasta alla norma

Ovo tradicionalno jelo iz Sicilije je čudo: spaja manistru, balancane i šalšu, a iza naziva se krije zanimljiva priča

Piše SD SPIZA
12. kolovoza 2023. - 12:05

Sve naše putoholičare i strastvene ljubitelje fine spize danas vodimo na novu gurmansku avanturu - i to u Siciliju, gastronomski raj mediteranske kužine i aromatičnih, lokalnih namirnica.

Svima nam je već poznato kako je Italija kolijevka dobrog ukusa: poznata je po vrhunskim sirevima, vinu, i konačno, tjestenini! Svaka regija ponosno se diči svojim tradicijskim receptom, a na najvećem mediteranskom otoku priprema se "Pasta alla Norma".

Riječ je o popularnom i ukusnom sicilijanskom jelu koje je doživjelo svjetsku slavu i nema kuhara koji se nije okušao u pripremi. Ovo posebno tradicijsko jelo je tipičan spoj mediteranskih okusa i mirisa, a krije i zanimljivu priča iza svog imena. "Pasta alla Norma" dolazi iz Catanije, grada na istočnoj obali Sicilije i rodnog mjesta Vincenza Bellinija, poznatog talijanskog opernog skladatelja koji je živio početkom 1800-ih. Jedna od Bellinijevih najpoznatijih opera je "Norma", a ime je dobila po svom glavnom liku.

Narodna predaja kaže kako je talijanski skladatelj i pjesnik Nino Martoglio, nakon što je prvi put kušao ovo slasno jelo od tjestenine, bio toliko impresioniran da je uzviknuo: “Chista è ‘na vera Norma!”, što znači "Ovo je pravo remek-djelo!" Istinski kompliment zauvijek je zabilježio ovo jelo koje je tako dobilo naziv "Norma".

U tradicionalnom receptu Talijani kombiniraju manistru i pržene balancane prelivene šalšom od poma i ricottom te još jednom dokazuju kako i jednostavni sastojci mogu dati spektakularne rezultate. Genijalna stvar je što je ovo ujedno i vegetarijansko jelo, a priprema se za manje od sat vremena! Toliko je izdašno da ćete u njemu uživati i zimi. 

Pasta alla Norma tradicionalno se priprema s kratkom tjesteninom i uglavnom se u receptima koriste makaroni. Vi po želji možete koristiti bilo koju vrsta koju volite: penne rigate, špagete, fusille... Tajna ukusnog jela krije se u tome da sastojci trebaju biti svježi, a balancane narezane na vrlo tanke ploške kako bi se što više osušile i bile što hrskavije. U izvornom receptu balancane se prže, a u ovome ćemo ih peći u pećnici što je praktičnije, a i napravit ćete manje nereda u kuhinji. Pa krenimo.. 

Pasta alla Norma

Sastojci:

180 g makarona
350 g pelate
50 g ribanog slanog ricotta sira
1 balancana
1 režanj češnjaka
nekoliko listova bosiljka
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar

Priprema:

Operite balancane pa ih narežite na vrlo tanke ploške - debljine oko 2-3 mm. Prebacite ih u cijedilo i pospite solju pa pustite da se cijede otprilike sat vremena. Zatim ih isperite tekućom vodom kako biste uklonili sol i osušite ih krpom ili papirnatim ručnikom.

Pećnicu stavite da se zagrijava na 220 stupnjeva. U posudu obloženu papirom za pečenje posložite balancane i pokapajte ih maslinovim uljem. Pecite najmanje 10 minuta. Pripazite da na polovici pečenja okrenete balancane na drugu stranu, a gotove su onda kad dobij zlatnu boju i postanu hrskave.

U tavu zagrijte malo ulja pa popržite češnjak - 1-2 minute. Dodajte pelate narezane na kockice, posolite ih i lagano kuhajte 20-ak minuta na srednje jakoj vatri. Umaku od rajčica zatim dodajte balancane i listove bosiljka pa sve promiješajte i ugasite vatru.

Dok skuhate umak, skuhajte tjesteninu. Kad je gotova, ocijedite je pa stavite na nekoliko minuta u umak od rajčica s balancanama. Pomiješajte sve lagano na vrlo laganoj vatri, a na kraju dodajte ricottu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 16:37