StoryEditor
Stilrekordan broj stranih studenata na privremenom radu u splitu

Strani studenti: Split je super ali noćni život nije nešto

Piše PSD.
9. ožujka 2009. - 12:42

Split pomalo postaje pravi studentski grad, što potvrđuje i dvomjesečni boravak čak 11 inozemnih AISEC-ovih studenata iz cijelog svijeta, najviše u posljednjih 35 godina. Oni pomažu pri unapređenju splitskih udruga u područjima upravljanja ljudskim resursima, projektnog menadžmenta i promocije.

Iako je pred njima ozbiljan posao, simpatični studenti iz cijelog svijeta - od Kine, preko europskih zemalja pa sve do Amerike i Kanade - rado upoznaju sve čari Splita. I Splićanki, naravno, barem tako tvrdi razgovorljivi Grk Antonios Stathakis koji je krenuo u splitsku avanturu radi želje da upozna nove ljude i običaje. Antonios je već diplomirao, ali želja mu je upisati informatiku u Nizozemskoj.

- Iako sam udana, jednostavno sam se odlučila proputovati Europu. Poslije Splita planiram otići u Austriju, Njemačku, Francusku... - govori simpatična dvadeset četverogodišnja Andreann. Ni Rumunjka Cristina Radu nije previše dvojila hoće li krenuti na put. Iako je ostavila momka u Španjolskoj, želja za unapređenjem znanja dovela ju je u Split. Inače diplomirana psihologinja, ozbiljno nam je objasnila zašto Rumunji tek rijetko prosvjeduju, ali svejedno znaju izraziti nezadovoljstvo.

Ostaci komunizma

- Još uvijek se osjećaju ostaci komunizma, uostalom, koliko sam primijetila, i Splićani se znaju prisjetiti prošlih režima - kaže Cristina, koja je potvrdila da se i u Rumunjskoj polaže državna matura, što je uvjet za visoko obrazovanje. Učenici tamo nisu prosvjedovali, jer su sve promjene uvedene čim je pao komunistički režim.

Za razliku od europskog obrazovnog sistema, posebno su nam zanimljive dvije Kineskinje - Xia Zong (21) i Chenling Gu (20) - koje su objasnile kako se školuje u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

- Tijekom četiri godine visokog obrazovanja mogu se odabrati dva područja koja se žele studirati. Izabrala sam ekologiju i računovodstvo. Zbog krize u svijetu, zaposlit ću se kao računovođa, iako radim diplomski o temi javne suradnje u menadžmentu vode - govori sramežljiva Xia, a njezina nova prijateljica Chenling spretno se nadovezuje:

- Svake godine moramo odraditi praksu u Kini ili inozemstvu. To je obvezni dio obrazovanja. Prošle godine pisala sam za lokalne novine jer studiram komunikologiju, a ove godine odlučila sam doći u Hrvatsku, gdje mi je stvarno sjajno - završava Chenling. Studenti, dakako, nađu i vremena za obilazak grada, kojim su oduševljeni. Međutim, jednako zadovoljstvo ne dijele i u pogledu noćnog života. Grk bi želio otići na techno party, Kanađanka je navikla na veću ponudu, Kineskinjama nedostaje domaća glazba...

Međutim, Rumunjka se ne žali ni najmanje; naime, Luka Nižetić jednostavno je osvojio, a čak je bila na njegovu koncertu za Valentinovo. S druge strane, za Splićane, hranu i kolege s fakulteta imaju samo riječi pohvale. I doći će opet, obećavaju.

jure jerić

Što je AIESEC?

AIESEC je najveća međunarodna studentska organizacija. Između ostalog, vodi program međunarodne razmjene pomoću kojega pruža iskustvo stručne prakse u inozemstvu za više od četiri tisuće studenata godišnje. Zainteresirani se mogu javiti u splitsku podružnicu pri Ekonomskom fakultetu.

Ko će moju robu oprat?

Studentica Lucija Raljević prošlo ljeto iskoristila je AIESEC-ovu priliku da upozna više od 50 kolega iz cijelog svijeta, okupljenih u Poljskoj.

- Svi su me pitali zašto se ne ostanem kupati i uživati, ali mnogo zanimljivije bilo mi je u kampu. Split je inače odličan domaćin, ali ne odlučuje se puno Splićana za put. Neki kao razloge navode da im neće imati tko prati robu - govori Lucija o čudnim razlozima koji mlade iz Splita sprječavaju da se odvaže, spakiraju kofere i vide malo svijeta.

Lucijine riječi potvrđuje i njezin kolega Petar Šiško, pronalazeći dodatni razlog u našemu mentalitetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 14:34