stdClass Object ( [id] => 123264 [title] => Juraj Zigman: Odjeća za odrasle na djeci mi je prestrašna [alias] => juraj-zigman-odjeca-za-odrasle-na-djeci-mi-je-prestrasna [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uznemirujuća reklamna kampanja u prosinačkom broju francuskog Voguea, s djevojčicama Lolitama, ne starijima od deset godina, s punom šminkom, frizurama, luksuznom garderobom, nakitom i štiklama, izazvala je šok u javnosti. Kampanju je potpisao dizajner Tom Ford, koji je ustvrdio da je to samo dobra promidžba, no ipak nije uspio ublažiti kritike koje su stizale sa svih strana.

Uredništvu Voguea je zamjereno da je editorijalom s djevojčicama, pretvorenima u vamp-zavodnice, najviše obradovao njihove bolesnom ambicijom opsjednute roditelje, ali i pedofile. Javnost je ovaj put burno reagirala, nazvavši jadnim Vogueov pokušaj stvaranja reklame sablažnjivanjem javnosti, no sve će ostati na tome da je skandalozna reklama ipak dobra − reklama. Što od seksualizacije djevojčica po tržišnim diktatima modne industrije možemo očekivati u Hrvatskoj, upitali smo poznatog dizajnera Jurja Zigmana, koji za domaću kuću Bambi, u sklopu modnog projekta Fashion.hr industrija, priprema kolekciju za dječake i djevojčice u dobi od pet do 14 godina. Hoće li, svojim poznatim prštavim “zigmanovskim” stilom, svoje male modele pretvoriti u vampove?

− Ni slučajno! Nema šanse. Vogueova reklamna kampanja nije mi zanimljiva, štoviše, dosadna je i ne donosi ništa novo. A cijela mašinerija koja djecu tjera na imitiranje odraslih, preko prljavština s TV-a, čak i crtića, lutaka sa šminkom i izazovnom odjećom, sve mi je to prestrašno. Djeca trebaju biti djeca i zato ih i želim tako odjenuti. U mojoj odjeći ona će se moći igrati, zaprljati, a ne paziti na svaki korak. Bit će to šik i vesela kolekcija, i mislim da će se djeci svidjeti – kaže Zigman.

Budući da je kolekcija još uvijek u pripremi, Zigman nije želio otkriti detalje. Kaže samo da će to zapravo biti tri kolekcije u jednoj, u različitim bojama. Bit će sukanja i hlača, pletenine, veselih čarapa i kaputića, trenerki, sakoa, naravno, sve bez dekoltea, bez seksi aluzija, bez nepriličnih izreza. Jako “cool”, u originalnom zigmanovskom stilu. Budući da će to biti zimska kolekcija, za jesen/zimu ove i iduće godine, u prodaji će se naći u jesen.

− Bit će super kad na reviju u ožujku, u sklopu projekta inače prvog skupnog vezivanja domaćih dizajnera i naše tekstilne industrije, na pistu istrče djeca. Već znam kako će to izgledati, izići će svi zajedno, baš dječji, razigrano, u lepezi boja, zigmanovski, kroz show, spektakl koji za njih pripremam. Za sada će pokazati odjeću, ali uskoro bi to mogla pratiti i kolekcija obuće, “zigice” za djecu. Naravno, bez potpetica, koje su mi tako bezvezne na dječjim cipelama.

I one će biti “cool”, vesele, razigrane, i svakako prilagođene igri. I što je najvažnije, kako projekt i nalaže, sve dizajnerske kolekcije moći će se kupiti po pristojnim cijenama – kaže Zigman, koji će na predstojećem Cro-a-Porteru u travnju, u sklopu suradnje s kućom Peko, predstaviti već treću kolekciju cipela za odrasle.

tanja šimundić bendić

Klinička dječja psihologinja Vesna Dorotka govori o izazovima u podizanju novih naraštaja koji sve brže sazrijevaju fizički, ali ne i emocionalno

Vesna Dorotka
Lolite nisu igra, to je patologija

Kad su u pitanju problemi vezani uz djecu, njihov razvoj, ponašanje i psihičko zdravlje, mediji imaju dvostruku ulogu – spadaju među one koji pospješuju ili, čak, proizvode probleme, a s druge strane ih i lociraju.

Riječ je o problemima sažetim u naslovima tipa – sve je više nasilja među djecom; djeca su sve izloženija neprimjerenim medijskim sadržajima; sve je manje empatije među djecom, odraslih prema djeci i empatije općenito; djeca su sve veće žrtve konzumerističkog društva, roditeljskih ambicija, nepostojanja sustava društvene brige o njihovu psihičkom zdravlju; djeca ranije spolno sazrijevaju; djevojčice sve ranije, često uz pomoć roditelja, ‘stasavaju’ u ‘lolite’, kopije odraslih žena snažno erotiziranog odijevanja i ponašanja...

No, u ovom tekstu u glavnoj ulozi nisu mediji, nego oni prema kojima smo svi pomalo krivi – osim medija, i roditelji, nastavnici, liječnici, odnosno društvo u cjelini.

O tome kakve nam probleme imaju djeca, o njihovim pozivima u pomoć i o tome tko ih čuje, a tko ne, razgovaramo s Vesnom Dorotkom, specijalisticom kliničke psihologije, koja je do 2006. godine radila u KBC-u Split, a kasnije u privatnoj praksi.

Potreba za sigurnošću

Odrastaju li doista današnja djeca ranije?

– Da, vidljiv je njihov brži fizički razvoj, no ne prati ga i emocionalni razvoj, zbog čega se djeca ne mogu nositi s problemima i zahtjevima koja im se nameću. Već od najranije dobi previše očekujemo od djeteta, a ako roditelji nešto traže prerano, ili traže previše – bez obzira radi li se o vremenu kad će ‘izići’ iz pelena ili što će sve i koliko trenirati – dijete to neće moći ispuniti i mislit će da za to nije ni sposobno, da ne može udovoljiti roditeljima.

Ako prate razvoj svog djeteta, roditelji će znati kakve su mu mogućnosti i neće ni tražiti nešto što dijete ne može. Djeca u roditeljima moraju imati čvrsto uporište. Kad je bio rat, djeca koju su slali na mirno područje puno su teže proživljavala stvarnost nego da su ostala na ratnom području s roditeljima, što pokazuje kolika je njihova potreba za roditeljskom sigurnošću.

Osjećaj sigurnosti i povjerenja najveća je poputbina za život; dijete ga mora dobiti u ranoj dobi, mora se čvrsto vezati uz jednu osobu (najčešće majku) da bi normalno odrastalo. Taj odnos će biti prototip svih kasnijih odnosa. Ako te voli jedna osoba, kao da te voli cijeli svijet.

Čime roditelji najviše štete djetetu?

– Ako ga ne prihvaćaju onakvog kakvo je, bez uvjeta i ucjena tipa ‘voljet ću te ako’. Da bi mogli odgajati dijete, moramo prvo zadovoljiti njegove osnovne potrebe za ljubavlju. Davanje ljubavi je bazični uvjet fizičkog preživljavanja.

Ljubav je, znate, veliki posao – umiriti, tetošiti, pokazati, razumjeti, biti rame za plakanje, pratiti, kad počne odrastati dopustiti mu da pokuša, poduprijeti kad padne... I sve to bez prisile, jer prisila ne dopušta djetetu da nađe svoj način, prisila negira čovjeka. Moraš dijete pratiti, ne nametati mu stvari.

A društvo?

– Nema dovoljne brige društva za djecu. Nije svaki roditelj sposoban koliko treba, i onda bi mu društvo trebalo pomoći, ali nema ekipe za sustavni rad. Cijeli svoj radni vijek provela sam u KBC-u Split kao jedini član zapravo nepostojećeg pedopsihijatrijskog tima. U okviru Centra za djecu sa smetnjama u razvoju postoji savjetovalište za mentalno zdravlje s jednim zaposlenim pedopsihijatrom.

Kako ocjenjujete utjecaj medija na djecu?

– Bolesno je društvo koje ne vodi računa o svojim članovima, posebno o djeci. Odrasla osoba može gledati neke stvari, sporne sadržaje, i može biti kritična prema njima, a dijete ne može. Mediji podržavaju tu bolest – puni su seksa, nasilja, sadržaja koji zaglupljuju i odrasle, pa kako će se onda odrasli ponašati prema djeci?

Jasno da će onda i sami imati nakaradna očekivanja od djece. Važna je, međutim, obiteljska atmosfera, druženje, zajedničko vrijeme, ponašanje roditelja... Ako su, međutim, sama doma, onda koriste internetske i TV sadržaje bez kontrole. A to im ne bi trebalo dopustiti.

Krah liberalnog odgoja

Što kažete na sve rašireniju pojavu pravljenja ‘lolita’ od djevojčica, i to već u sasvim ranoj dobi? U jednoj poznatoj splitskoj prodavaonici odjeće ponuđena je, na primjer, svečana crna haljina, sa ‘špalinama’ i ‘grudnjakom’ – za djevojčice.

– Sudjelovanje u natječajima dječje ljepote i sličnome neadekvatno je poticanje onoga što nije primjereno dječjoj dobi. Što se tiče haljine kao primjera erotiziranosti kakvu nameće pop kultura, također neprimjerene dječjoj dobi, važno je znati da djeca imaju potrebu za igranjem uloge odrasle osobe; to je istodobno igra i vježba za odrasli život.

Djevojčice će imitirati mamu, oblačiti mamine cipele, stavljati nakit i slično. Igrat će se tako neko vrijeme, pa će se posvetiti drugoj igri. Ali kad je u pitanju ‘lolitizam’, kad se od njih prerano zahtijeva odijevanje i ponašanje po modelu odrasle osobe, kad ih se na to tjera, onda to više nije igra, to je patologija. Svoju negativnu ulogu u tome imaju i mediji sugeriranjem kako je samo lijepa, zgodna osoba vrijedna poštovanja. Njihovi hiperseksualizirani sadržaji djecu i adolescente, ionako zbunjene i dezorijentirane svojom seksualnošću, dodatno zbunjuju.

Prava i pravilna uloga roditelja bila bi da u djetetu izgrade samopoštovanje bez obzira na vanjski izgled, i bez obzira čime će se u životu baviti – biti frizer ili liječnik.

Nedavno je objavljen zanimljiv tekst s tezom da je zapadnjački liberalni odgoj krahirao, te da bolji ‘proizvod’ daje strogi odgoj kakav prakticiraju Kinezi, na primjer.

– Izrazito strog odgoj nije dobar model. A što je, zapravo, liberalan odgoj? Ako je to odgoj po principu – dopustiti djetetu sve što traži, pustiti ga da živi kako hoće, ne postavljati mu granice – onda se zapravo radi o zanemarivanju. Odgoj je stalni hod po žici između prisile i zanemarivanja. U odgoju mora biti puno više ‘da’ nego ‘ne’ da bi ‘ne’ imalo efekta.

Kako djecu zaštititi od izazova života?

– Nikako. Najbolja zaštita koju im roditelji mogu pružiti jest uliti im osjećaj sigurnosti i samopoštovanja, da se mogu nositi s izazovima.

‘Reci mi bravo’

Roditelji koji mi se obrate za pomoć ne mogu se načuditi kad im kažem da prvo dođu sami. ‘Zašto mi, pa dite je problem!’ Ali nije – problem su roditelji. Ima slučajeva kad dijete ne mora ni doći da bi problem bio riješen.

Imala sam slučaj roditelja koji su nakon rođenja mlađeg djeteta starije poslali kod bake. Dijete je to doživjelo kao odbacivanje. Onog trena kad je vraćeno roditeljima problemi su nestali.

Mladi roditelji došli su misleći da njihovo dvogodišnje dijete buđenjem noću – želi manipulirati njima. Drugi su, pak, mislili da imaju velik problem jer im dijete nije spavalo u vrtiću. ‘Ali dijete ima svoj ritam,’ rekla sam im, ‘ne trebate ga prisiljavati. Ajde sad vi lezite tu na kauč i zaspite. Ne možete, je l’ da?’

Dijete želi samo da ga se voli i uvijek to nekako iskaže. Jedan je dječak, na primjer, pitao oca: ‘Al’ sam ti dosadan?’, a drugi je od oca tražio: ‘Reci mi bravo’!

Čak 80 pokušaja samoubojstva

Prije rata, specijalistica kliničke psihologije Vesna Dorotka nije se susrela ni s jednim pokušajem suicida kod djece. Nakon rata, do 2006. godine, kod djece u dobi od 12 do 15 godina zabilježila ih je – osamdeset!

Što je bilo nakon te godine, ne zna. Prestala je, naime, raditi u bolnici, a time i biti u prilici da vodi tužnu statistiku. Upozoravala je, kaže, na te brojke, iznosila ih na simpozijima, govorila za medije, ali nitko nije reagirao. Ni tada ni danas apeli stručnjaka da se u okviru zdravstvenih institucija oforme odgovarajući timovi koji bi pomagali i djeci i roditeljima kad se nađu u problemima nisu urodili plodom.

Uzroke tolikom broju pokušaja samoubojstava – a to je krajnji način traženja pomoći – Dorotka pronalazi u ratu i ‘jednoj ljudskoj dezintegraciji’.

– Roditelji su ostali bespomoćni, u stresu, nisu mogli izvršavati roditeljsku ulogu, čime su djeca ostala na brisanom prostoru. Sad oni dorastaju do vremena kad postaju roditelji, ali što nisu dobili, ne mogu prenijeti na svoju djecu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Komentirajući djevojčice   Lolite u francuskom Vogueu, Zigman kaže: ’Djeca trebaju biti djeca, u mojoj odjeći ona će se moći igrati i zaprljati. Bit će to šik i vesela kolekcija, mislim da će se djeci svidjeti’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-01-29 16:11:19 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-01-29 16:51:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-01-30 17:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4992 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/01/30/LInija X/zig00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15475455 Threads: 5 Questions: 3199933591 Slow queries: 7201397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235971051 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/juraj-zigman-odjeca-za-odrasle-na-djeci-mi-je-prestrasna-123264 [printLink] => /sd-plus/stil/juraj-zigman-odjeca-za-odrasle-na-djeci-mi-je-prestrasna-123264?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 111670 [name] => JurajZigman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurajzigman [link] => /tag/jurajzigman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Komentirajući djevojčice   Lolite u francuskom Vogueu, Zigman kaže: ’Djeca trebaju biti djeca, u mojoj odjeći ona će se moći igrati i zaprljati. Bit će to šik i vesela kolekcija, mislim da će se djeci svidjeti’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Juraj Zigman: Odjeća za odrasle na djeci mi je prestrašna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-55-10-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/30/LInija X/zig00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/30/LInija X/zig00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uznemirujuća reklamna kampanja u prosinačkom broju francuskog Voguea, s djevojčicama Lolitama, ne starijima od deset godina, s punom šminkom, frizurama, luksuznom garderobom, nakitom i štiklama, izazvala je šok u javnosti. Kampanju je potpisao dizajner Tom Ford, koji je ustvrdio da je to samo dobra promidžba, no ipak nije uspio ublažiti kritike koje su stizale sa svih strana.

Uredništvu Voguea je zamjereno da je editorijalom s djevojčicama, pretvorenima u vamp-zavodnice, najviše obradovao njihove bolesnom ambicijom opsjednute roditelje, ali i pedofile. Javnost je ovaj put burno reagirala, nazvavši jadnim Vogueov pokušaj stvaranja reklame sablažnjivanjem javnosti, no sve će ostati na tome da je skandalozna reklama ipak dobra − reklama. Što od seksualizacije djevojčica po tržišnim diktatima modne industrije možemo očekivati u Hrvatskoj, upitali smo poznatog dizajnera Jurja Zigmana, koji za domaću kuću Bambi, u sklopu modnog projekta Fashion.hr industrija, priprema kolekciju za dječake i djevojčice u dobi od pet do 14 godina. Hoće li, svojim poznatim prštavim “zigmanovskim” stilom, svoje male modele pretvoriti u vampove?

− Ni slučajno! Nema šanse. Vogueova reklamna kampanja nije mi zanimljiva, štoviše, dosadna je i ne donosi ništa novo. A cijela mašinerija koja djecu tjera na imitiranje odraslih, preko prljavština s TV-a, čak i crtića, lutaka sa šminkom i izazovnom odjećom, sve mi je to prestrašno. Djeca trebaju biti djeca i zato ih i želim tako odjenuti. U mojoj odjeći ona će se moći igrati, zaprljati, a ne paziti na svaki korak. Bit će to šik i vesela kolekcija, i mislim da će se djeci svidjeti – kaže Zigman.

Budući da je kolekcija još uvijek u pripremi, Zigman nije želio otkriti detalje. Kaže samo da će to zapravo biti tri kolekcije u jednoj, u različitim bojama. Bit će sukanja i hlača, pletenine, veselih čarapa i kaputića, trenerki, sakoa, naravno, sve bez dekoltea, bez seksi aluzija, bez nepriličnih izreza. Jako “cool”, u originalnom zigmanovskom stilu. Budući da će to biti zimska kolekcija, za jesen/zimu ove i iduće godine, u prodaji će se naći u jesen.

− Bit će super kad na reviju u ožujku, u sklopu projekta inače prvog skupnog vezivanja domaćih dizajnera i naše tekstilne industrije, na pistu istrče djeca. Već znam kako će to izgledati, izići će svi zajedno, baš dječji, razigrano, u lepezi boja, zigmanovski, kroz show, spektakl koji za njih pripremam. Za sada će pokazati odjeću, ali uskoro bi to mogla pratiti i kolekcija obuće, “zigice” za djecu. Naravno, bez potpetica, koje su mi tako bezvezne na dječjim cipelama.

I one će biti “cool”, vesele, razigrane, i svakako prilagođene igri. I što je najvažnije, kako projekt i nalaže, sve dizajnerske kolekcije moći će se kupiti po pristojnim cijenama – kaže Zigman, koji će na predstojećem Cro-a-Porteru u travnju, u sklopu suradnje s kućom Peko, predstaviti već treću kolekciju cipela za odrasle.

tanja šimundić bendić

Klinička dječja psihologinja Vesna Dorotka govori o izazovima u podizanju novih naraštaja koji sve brže sazrijevaju fizički, ali ne i emocionalno

Vesna Dorotka
Lolite nisu igra, to je patologija

Kad su u pitanju problemi vezani uz djecu, njihov razvoj, ponašanje i psihičko zdravlje, mediji imaju dvostruku ulogu – spadaju među one koji pospješuju ili, čak, proizvode probleme, a s druge strane ih i lociraju.

Riječ je o problemima sažetim u naslovima tipa – sve je više nasilja među djecom; djeca su sve izloženija neprimjerenim medijskim sadržajima; sve je manje empatije među djecom, odraslih prema djeci i empatije općenito; djeca su sve veće žrtve konzumerističkog društva, roditeljskih ambicija, nepostojanja sustava društvene brige o njihovu psihičkom zdravlju; djeca ranije spolno sazrijevaju; djevojčice sve ranije, često uz pomoć roditelja, ‘stasavaju’ u ‘lolite’, kopije odraslih žena snažno erotiziranog odijevanja i ponašanja...

No, u ovom tekstu u glavnoj ulozi nisu mediji, nego oni prema kojima smo svi pomalo krivi – osim medija, i roditelji, nastavnici, liječnici, odnosno društvo u cjelini.

O tome kakve nam probleme imaju djeca, o njihovim pozivima u pomoć i o tome tko ih čuje, a tko ne, razgovaramo s Vesnom Dorotkom, specijalisticom kliničke psihologije, koja je do 2006. godine radila u KBC-u Split, a kasnije u privatnoj praksi.

Potreba za sigurnošću

Odrastaju li doista današnja djeca ranije?

– Da, vidljiv je njihov brži fizički razvoj, no ne prati ga i emocionalni razvoj, zbog čega se djeca ne mogu nositi s problemima i zahtjevima koja im se nameću. Već od najranije dobi previše očekujemo od djeteta, a ako roditelji nešto traže prerano, ili traže previše – bez obzira radi li se o vremenu kad će ‘izići’ iz pelena ili što će sve i koliko trenirati – dijete to neće moći ispuniti i mislit će da za to nije ni sposobno, da ne može udovoljiti roditeljima.

Ako prate razvoj svog djeteta, roditelji će znati kakve su mu mogućnosti i neće ni tražiti nešto što dijete ne može. Djeca u roditeljima moraju imati čvrsto uporište. Kad je bio rat, djeca koju su slali na mirno područje puno su teže proživljavala stvarnost nego da su ostala na ratnom području s roditeljima, što pokazuje kolika je njihova potreba za roditeljskom sigurnošću.

Osjećaj sigurnosti i povjerenja najveća je poputbina za život; dijete ga mora dobiti u ranoj dobi, mora se čvrsto vezati uz jednu osobu (najčešće majku) da bi normalno odrastalo. Taj odnos će biti prototip svih kasnijih odnosa. Ako te voli jedna osoba, kao da te voli cijeli svijet.

Čime roditelji najviše štete djetetu?

– Ako ga ne prihvaćaju onakvog kakvo je, bez uvjeta i ucjena tipa ‘voljet ću te ako’. Da bi mogli odgajati dijete, moramo prvo zadovoljiti njegove osnovne potrebe za ljubavlju. Davanje ljubavi je bazični uvjet fizičkog preživljavanja.

Ljubav je, znate, veliki posao – umiriti, tetošiti, pokazati, razumjeti, biti rame za plakanje, pratiti, kad počne odrastati dopustiti mu da pokuša, poduprijeti kad padne... I sve to bez prisile, jer prisila ne dopušta djetetu da nađe svoj način, prisila negira čovjeka. Moraš dijete pratiti, ne nametati mu stvari.

A društvo?

– Nema dovoljne brige društva za djecu. Nije svaki roditelj sposoban koliko treba, i onda bi mu društvo trebalo pomoći, ali nema ekipe za sustavni rad. Cijeli svoj radni vijek provela sam u KBC-u Split kao jedini član zapravo nepostojećeg pedopsihijatrijskog tima. U okviru Centra za djecu sa smetnjama u razvoju postoji savjetovalište za mentalno zdravlje s jednim zaposlenim pedopsihijatrom.

Kako ocjenjujete utjecaj medija na djecu?

– Bolesno je društvo koje ne vodi računa o svojim članovima, posebno o djeci. Odrasla osoba može gledati neke stvari, sporne sadržaje, i može biti kritična prema njima, a dijete ne može. Mediji podržavaju tu bolest – puni su seksa, nasilja, sadržaja koji zaglupljuju i odrasle, pa kako će se onda odrasli ponašati prema djeci?

Jasno da će onda i sami imati nakaradna očekivanja od djece. Važna je, međutim, obiteljska atmosfera, druženje, zajedničko vrijeme, ponašanje roditelja... Ako su, međutim, sama doma, onda koriste internetske i TV sadržaje bez kontrole. A to im ne bi trebalo dopustiti.

Krah liberalnog odgoja

Što kažete na sve rašireniju pojavu pravljenja ‘lolita’ od djevojčica, i to već u sasvim ranoj dobi? U jednoj poznatoj splitskoj prodavaonici odjeće ponuđena je, na primjer, svečana crna haljina, sa ‘špalinama’ i ‘grudnjakom’ – za djevojčice.

– Sudjelovanje u natječajima dječje ljepote i sličnome neadekvatno je poticanje onoga što nije primjereno dječjoj dobi. Što se tiče haljine kao primjera erotiziranosti kakvu nameće pop kultura, također neprimjerene dječjoj dobi, važno je znati da djeca imaju potrebu za igranjem uloge odrasle osobe; to je istodobno igra i vježba za odrasli život.

Djevojčice će imitirati mamu, oblačiti mamine cipele, stavljati nakit i slično. Igrat će se tako neko vrijeme, pa će se posvetiti drugoj igri. Ali kad je u pitanju ‘lolitizam’, kad se od njih prerano zahtijeva odijevanje i ponašanje po modelu odrasle osobe, kad ih se na to tjera, onda to više nije igra, to je patologija. Svoju negativnu ulogu u tome imaju i mediji sugeriranjem kako je samo lijepa, zgodna osoba vrijedna poštovanja. Njihovi hiperseksualizirani sadržaji djecu i adolescente, ionako zbunjene i dezorijentirane svojom seksualnošću, dodatno zbunjuju.

Prava i pravilna uloga roditelja bila bi da u djetetu izgrade samopoštovanje bez obzira na vanjski izgled, i bez obzira čime će se u životu baviti – biti frizer ili liječnik.

Nedavno je objavljen zanimljiv tekst s tezom da je zapadnjački liberalni odgoj krahirao, te da bolji ‘proizvod’ daje strogi odgoj kakav prakticiraju Kinezi, na primjer.

– Izrazito strog odgoj nije dobar model. A što je, zapravo, liberalan odgoj? Ako je to odgoj po principu – dopustiti djetetu sve što traži, pustiti ga da živi kako hoće, ne postavljati mu granice – onda se zapravo radi o zanemarivanju. Odgoj je stalni hod po žici između prisile i zanemarivanja. U odgoju mora biti puno više ‘da’ nego ‘ne’ da bi ‘ne’ imalo efekta.

Kako djecu zaštititi od izazova života?

– Nikako. Najbolja zaštita koju im roditelji mogu pružiti jest uliti im osjećaj sigurnosti i samopoštovanja, da se mogu nositi s izazovima.

‘Reci mi bravo’

Roditelji koji mi se obrate za pomoć ne mogu se načuditi kad im kažem da prvo dođu sami. ‘Zašto mi, pa dite je problem!’ Ali nije – problem su roditelji. Ima slučajeva kad dijete ne mora ni doći da bi problem bio riješen.

Imala sam slučaj roditelja koji su nakon rođenja mlađeg djeteta starije poslali kod bake. Dijete je to doživjelo kao odbacivanje. Onog trena kad je vraćeno roditeljima problemi su nestali.

Mladi roditelji došli su misleći da njihovo dvogodišnje dijete buđenjem noću – želi manipulirati njima. Drugi su, pak, mislili da imaju velik problem jer im dijete nije spavalo u vrtiću. ‘Ali dijete ima svoj ritam,’ rekla sam im, ‘ne trebate ga prisiljavati. Ajde sad vi lezite tu na kauč i zaspite. Ne možete, je l’ da?’

Dijete želi samo da ga se voli i uvijek to nekako iskaže. Jedan je dječak, na primjer, pitao oca: ‘Al’ sam ti dosadan?’, a drugi je od oca tražio: ‘Reci mi bravo’!

Čak 80 pokušaja samoubojstva

Prije rata, specijalistica kliničke psihologije Vesna Dorotka nije se susrela ni s jednim pokušajem suicida kod djece. Nakon rata, do 2006. godine, kod djece u dobi od 12 do 15 godina zabilježila ih je – osamdeset!

Što je bilo nakon te godine, ne zna. Prestala je, naime, raditi u bolnici, a time i biti u prilici da vodi tužnu statistiku. Upozoravala je, kaže, na te brojke, iznosila ih na simpozijima, govorila za medije, ali nitko nije reagirao. Ni tada ni danas apeli stručnjaka da se u okviru zdravstvenih institucija oforme odgovarajući timovi koji bi pomagali i djeci i roditeljima kad se nađu u problemima nisu urodili plodom.

Uzroke tolikom broju pokušaja samoubojstava – a to je krajnji način traženja pomoći – Dorotka pronalazi u ratu i ‘jednoj ljudskoj dezintegraciji’.

– Roditelji su ostali bespomoćni, u stresu, nisu mogli izvršavati roditeljsku ulogu, čime su djeca ostala na brisanom prostoru. Sad oni dorastaju do vremena kad postaju roditelji, ali što nisu dobili, ne mogu prenijeti na svoju djecu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/juraj-zigman-odjeca-za-odrasle-na-djeci-mi-je-prestrasna-123264 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6d5d3de41e0f8b3da0dfc32c5bad15d2a027d5bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Juraj+Zigman%3A+Odje%C4%87a+za+odrasle+na+djeci+mi+je+prestra%C5%A1na&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fjuraj-zigman-odjeca-za-odrasle-na-djeci-mi-je-prestrasna-123264 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fjuraj-zigman-odjeca-za-odrasle-na-djeci-mi-je-prestrasna-123264 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Komentirajući djevojčice   Lolite u francuskom Vogueu, Zigman kaže: ’Djeca trebaju biti djeca, u mojoj odjeći ona će se moći igrati i zaprljati. Bit će to šik i vesela kolekcija, mislim da će se djeci svidjeti’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Juraj Zigman: Odjeća za odrasle na djeci mi je prestrašna

Piše PSD.
30. siječnja 2011. - 18:11

Klinička dječja psihologinja Vesna Dorotka govori o izazovima u podizanju novih naraštaja koji sve brže sazrijevaju fizički, ali ne i emocionalno

Vesna Dorotka
Lolite nisu igra, to je patologija

Kad su u pitanju problemi vezani uz djecu, njihov razvoj, ponašanje i psihičko zdravlje, mediji imaju dvostruku ulogu – spadaju među one koji pospješuju ili, čak, proizvode probleme, a s druge strane ih i lociraju.

Riječ je o problemima sažetim u naslovima tipa – sve je više nasilja među djecom; djeca su sve izloženija nepri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:55