Stilmoja strana volana

Inventura

Piše PSD.
1. listopad 2013. - 22:25
Kao što sam već spomenuo u par navrata, proteklog ljeta bio sam malo više “on-the-road” nego što je bio slučaj nekoliko prethodnih godina. Kako sam, eto, bio i usrećen time što sam dosta vremena provodio kao suvozač, odlučio sam ubijati vrijeme tako da proučavam automobile naših gostiju ili, barem, onih koji imaju registracije koje tijekom godine viđamo nikako ili vrlo rijetko. A možda je to bio i podsvjestan pokušaj da ne provociram bolju polovicu dok me vozi ...

Zanimalo me, u biti, kako se vozači tih automobila ponašaju, a u srpnju i kolovozu mogli smo se nagledati svakakvih registracija. Ali ne i svih. Vidio sam samo jednu iz Velike Britanije i niti jednu iz Sjedinjenih Američkih Država. A nije da ih prije nije bilo vidjeti. Znam da je u biti isplativije (jeftinije) kupiti neki polovanjak u Europi umjesto platiti prijevoz za automobil preko oceana, ali očito je nekoć bilo onih koji se nisu htjeli odvajati od svoga pouzdanog ljubimca.

BiH registracije ne mogu staviti u strane; viđaju se svakodnevno tijekom cijele godine, a po Splitu i okolici svakodnevno se mogu vidjeti i registracije iz Zadra, Šibenika, Makarske, Imotskoga, Dubrovnika..., pa i takve vozače promatram kao domaće, a ne ljetne laste. Daruvarskih tablica vidio sam i viđam više nego riječkih i pulskih zajedno, što je - kako sam naknadno doznao - posljedica povoljnijeg registriranja i osiguranja.

Ajmo na prave goste: Slovaci su mi djelovali kao najpristojniji vozači - ne brzaju, ne ulijeću, uredno daju žmigavac, ne parkiraju se bilo gdje, a automobili im spadaju uglavnom u srednju klasu, i po starosti i po modelu. Gdjekoja belgijska, nizozemska i francuska registracija sličnog je ponašanja. Naravno, s Nijemcima je problem, ne znaš upravlja li “naš” ili “njihov”, pa su izvan kategorije.

No, Poljaci su me dosta neugodno iznenadili: bijesna auta, brza vožnja, pretjecanja ne baš najlogičnija... I taman kad sam mislio da imamo “pobjednike”, vidio sam tri kamp kućice koje su od Širine išle prema Bilankuši u formatu vatrometa. Jedan je uletio na parking, drugi se pokušao okrenuti preko pune linije, a treći se polukružno okretao (nepropisno) preko semafora. Gledam registracije. Pa, da, stigli su Talijani!

CHARLIE

#MOJASTRANAVOLANA