stdClass Object ( [id] => 48084 [title] => Što povezuje partizanskog krvnika Dubajića i ustaškog zločinca Artukovića [alias] => sto-povezuje-partizanskog-krvnika-dubajica-i-ustaskog-zlocinca-artukovica [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Izručenjem Artukovića 1986. SAD je uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam, dok se prozivanjem Dubajića i partizana diskreditira i sam socijalizam, koji na ‘trulom Zapadu’ oduvijek izaziva smrtni strah, osobito u uvjetima svjetske krize

Ako je hrvatski čovjek ovih dana imalo čitao novine, kako bi znao što se u zemlji Hrvatskoj događa ljeta Gospodnjega 2009., lako mu se moglo dogoditi da zaključi kako je zalutao u ljeto Gospodnje 1946. ili 1947. Pogledajmo, na primjer, letimičan niz novinskih naslova, nadnaslova i podnaslova zadnjih dana:

„U tri noći partizani poubijali više od 4000 ljudi“, „Mještani sela Ključ Brdovečki na svojim oranicama uz nekadašnje korito Sutle pronašli kosti i ostatke tisuća žrtava partizanskih zločina iz II. svjetskog rata“, „U Barbarinu rovu su našli 300 tijela“, „Masovna grobnica kod Zaprešića“, „Ispovijest jedinog svjedoka pokolja iz 45.“, „Otkrivena nova masovna grobnica: U šest jama leže hrvatski domobrani“, „Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najavio hitan odlazak na mjesto nove masovne grobnice s državnim tužiteljem Bajićem“...

I čita naš čovjek tako hrvatske novine, a iz njih mu ispadaju Barbarini rovovi i Kočevski rogovi, Hude jame i partizanski „psi od slame“. Čovjek bi po tome lako mogao zaključiti da su pronađene i identificirane sve žrtve i svi nestali iz Domovinskog rata, pa da se sada društvo može okrenuti žrtvama ranijih ratova.

Međutim, jedva je mjesec dana otkad je pukovnik Ivan Grujić, pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u Vukovaru izjavio da na popisu zatočenih i nestalih osoba u Republici Hrvatskoj od 1991. do Oluje ima još 1889 osoba čiji se posmrtni ostaci još uvijek traže, od čega je – prema riječima Ružice Spasić, predsjednice Udruženja porodica i nasilno odvedenih lica iz Vukovara – oko 900 posmrtnih ostataka Srba državljana Hrvatske i 345 državljana Srbije.

Tajna britanska veza

Unatoč tome, iz nekog mističnog razloga čini se da je hrvatskom društvu u ovom trenutku preče istraživati žrtve iz 1945. godine, pa je tako puku ponuđen i „glavni krivac“ za tolike tisuće mrtvih ustaša, domobrana, četnika, vojnika Wehrmachta, čerkeskih kozaka i drugih naci-pionira: to je teško bolesni 86-godišnji partizan Simo Dubajić, koji se još početkom 90-ih u intervjuu Globusu hvalio kako je u Kočevskom rogu „pobio 10 tisuća Hrvata, a da mu je žao što ih nije bilo 100 tisuća“.

Nagradno pitanje broj jedan glasi: zašto je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na progon Sime Dubajića čekalo gotovo 20 godina? Barem donekle na ovo je pitanje odgovorio kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak, navodeći u svom prošlosubotnjem tekstu kako je DORH reagirao tek sada zato što je tek sada „posebnim kanalima“ pribavio posebni dokument iz britanskih izvora, iz kojeg je vidljivo da su Britanci upravo Simi Dubajiću osobno predali 13.000 ratnih zarobljenika koji su potom pobijeni bez suda (među kojima je, kako ističe Čičak, bio i veći broj crnogorskih četnika).

Stoga ćemo malo preformulirati nagradno pitanje broj jedan: zašto su Britanci čekali pune 64 godine da DORH-u pošalju inkriminirajući dokument o Dubajiću? Prije nego odgovorimo na nagradno pitanje broj jedan, možda nije zgorega povući paralelu sa svojedobnim izručenjem i suđenjem ustaškom ministru i ratnom zločincu Andriji Artukoviću, kojeg su Amerikanci izručili Jugoslaviji 1986. kao teško bolesnog 87-godišnjaka, punih 35 godina nakon što je Jugoslavija 1951. prvi put zatražila njegovo izručenje.

Nagradno pitanje broj dva glasi: zašto je SAD čekao punih 35 godina da izruči Artukovića? Da bismo odgovorili na nagradno pitanje broj dva, ne bi bilo loše promotriti koje su bile posljedice Artukovićeva izručenja. Da podsjetimo, Artuković je izručen 1986., upravo kad je u javnost procurio zloglasni Memorandum SANU, kao najava projekta stvaranja velike Srbije na tlu Jugoslavije: velikosrpskoj kliki dolazak ustaškog zločinca na suđenje u Zagreb bio je idealan povod za jačanje redova i isticanje stare teze o genocidnosti hrvatskog naroda.

S druge strane, tada mladom hrvatskom nacionalizmu Artukovićev dolazak poslužio je kao okidač za također staru tezu o Hrvatima kao najvećim žrtvama YU-pravosuđa i same Jugoslavije: poluslijepi starac u invalidskim kolicima, osuđen na smrt, gotovo je ispao „mučenik za hrvatsku stvar“, probudivši kod hrvatske mladeži interes za NDH, pa je i tadašnji jugoslavenski javni tužitelj Jakov Blažević procijenio da je izručenjem Artukovića Washington Jugoslaviji dao „dar veoma sumnjive vrijednosti“. Što je time dobio Washington?

Bacivši „povijesnu kost“ u hrvatsko-srpsku arenu, SAD je jednim potezom uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam. Ako se imaju u vidu deklasificirani i nedavno objavljeni dokumenti CIA-e iz ranih 80-ih godina, u kojima se nakon Titove smrti predviđa neumitan raspad multietničke Jugoslavije, izručenje Artukovića sigurno nije bio potez koji će učvrstiti odnose među narogušenim narodima, već upravo suprotno: kap koja će uskoro podlokati naizgled čvrstu stijenu bratstva&jedinstva na kojoj je Tito – baš kao Isus na svetom Petru – gradio svoju tvorevinu.

Simo i Simona

Vratimo se na nagradno pitanje broj jedan: zašto su Britanci čekali pune 64 godine da DORH-u pošalju inkriminirajući dokument o Dubajiću? Da bismo odgovorili na to pitanje, možda ne bi bilo loše promotriti koje su posljedice činjenice da je Simo Dubajić na trenutak medijski zasjenio čak i neprikosnovenu Simonu Gotovac. U čemu je poanta ideje da nam se upravo sada – dok i svijet i Hrvatska grcaju u najvećoj krizi u zadnjih 75 godina - pruži iluzija pravde za zločine iz 1945.? I što je London time dobio?

Prva posljedica „priče o Simi“ je nesumnjivo porast odioznosti i gnušanja prema partizanima, slijedom toga i prema komunistima, pa onda konzekventno i prema njihovim nasljednicima socijaldemokratima koji bi – gle čuda! – na predstojećim lokalnim izborima jedini mogli pomrsiti račune vladajućem HDZ-u. Međutim, takvo objašnjenje je i suviše jednostavno: potpuno je jasno što sotonizacijom partizana dobiva HDZ, ali je i dalje nejasno što time dobiva London, kao europska predstraža Washingtona.

Stoga moramo obratiti pažnju i na drugu posljedicu „priče o Simi“: u vrijeme kad se kapitalizam klima kao rastočeni zub, kad se širom svijeta ponovno tiskaju djela Karla Marxa, a u Južnoj Americi raste snaga i utjecaj ljevice, valja učiniti sve da se nad istočnom Europom instalira „antikomunistički štit“, da ne bi opet završila u nekom novom Varšavskom paktu. Prozivanjem partizana diskreditira se i socijalizam kao projekt, a taj je projekt na „trulom Zapadu“ oduvijek izazivao smrtni strah.

Neprijeporna i civilizacijski dragocjena činjenica da ratni zločini ne zastarijevaju tako se okreće protiv smisla vlastitog postojanja i koristi se ne da bi žrtve konačno dobile posmrtnu zadovoljštinu i vječni mir, nego iz upravo suprotnih razloga, koji nemaju nikakve veze sa žrtvama, ali i te kako imaju veze s pokušajem navođenja cijelog društva na krivi, pa čak i slijepi kolosijek.

Degen: ‘Dubajiću ne treba suditi’

Odvjetnik Silvije Degen, član nekadašnjeg braniteljskog tima Andrije Artukovića, nije htio govoriti o dokazima na kojima bi se trebala bazirati eventualna optužnica protiv Sime Dubajića. On ističe da do tog suđenje nikako ne bi trebalo doći, jer se radi o osobi koja ne može biti sudionik kaznenog postupka, odnosno, ne može pri punoj svijesti odgovarati na postavljena pitanja.

- Da bi započeo sudski postupak, optuženi mora odgovoriti je li razumio što mu se optužnicom stavlja na teret. Treba stoga prvo utvrditi je li on raspravno sposoban, a to se utvrđuje u prethodnom postupku ili u ako se u sklopu istražnih radnji donese rješenje o provođenju vještačenja – naglasio je Degen te dodao kako je tijekom postupka Artukoviću inzistirao na utvrđivanju tih bitnih okolnosti.

- Tada je troje sudskih psihopatologa (čija imena ne želim reći, jer su dva danas mrtva) očito zlouporabilo medicinsku etiku, ustvrdivši da je Andrija Artuković bio procesno sposoban, a što im je zamjerila i medicinska struka – prisjetio se zagrebački odvjetnik.

Pokazno suđenje

Slučaj Sime Dubajića, nažalost, vidim kao želju za pokaznim suđenjem, što nikako nije dobro za hrvatsko pravosuđe – ističe jedan od branitelja nekadašnjeg endehazijskog ministra unutarnjih poslova Andrije Artukovića, zagrebački odvjetnik Željko Olujić.

- Pokušaj procesuiranja ostarjelog četnika, koji je vrlo visoke životne dobi i dementan, vidim isključivo kao pokušaj Državnog odvjetništva da smiri napetosti i da se dodvori državnoj politici, nakon pronalaska masovnih grobnica – naglašava Olujić.

Prema njegovim riječima, bespredmetno je nagađati koje bi dokaze trebala sadržavati eventualna optužnica protiv Dubajića, ukoliko bi došlo do podizanja optužnog akta.

Evidentno je da za postupak postoje procesne smetnje, a prva se odnosi upravo na Dubajićevu visoku dob i demenciju, jer dobro znamo da osoba koja je dementna ne može biti kazneno odgovorna.

Druga procesna smetnja proizlazi iz činjenice da se valjani dokazi ne mogu izvoditi iz povijesnih knjiga. Historiografija je meritorna za znanstvenike, ali ne i za utvrđivanje materijalne istine na sudu – naglašava Željko Olujić.

Milijunska cijena

Na pitanje bi li prihvatio obranu Sime Dubajića, Silvije Degen odgovara kako odvjetnička etika nalaže da se obrana ne može odbiti bez valjanog razloga. - Kao što liječnici ne smiju odbiti liječenje pacijenta, tako ni odvjetnik ne bi smio bez opravdanog razloga odbiti zahtjev obitelji – ističe Degen.

- U Dubajićevu slučaju radilo bi se o milijunski vrijednom postupku u kojem bi trebalo angažirati timove vještaka, no ovakvim načinom na koji je krenuo DORH, kupuje se javno mnijenje – zaključuje Silvije Degen.

Tužiteljstvo samouvjereno

Za procesuiranje po načelu zapovjedne odgovornosti nije nužno u optužnici navoditi imena svih likvidiranih osoba, neslužbeno nam kaže izvor blizak tužiteljstvu, u potpunosti uvjeren da istražni zahtjev protiv Dubajića ne može pasti. Ni tijekom Nuernberškog procesa nije bilo potrebno navoditi imena svih žrtava, usporedio je naš izvor.

Zamjenik državnog odvjetnika Antun Kvakan u medijima je nakon podnošenja istražnog zahtjeva kazao da samo priznanje osumnjičenog nije bilo dovoljno te je DORH pronašao egzaktne činjenice i svjedoke.

- Državno odvjetništvo ružno se nabacuje brojkom od 13 tisuća ubijenih, baš kao što se komunistička vlast nabacivala brojkom od 700.000 stradalih u Jasenovcu – naglašava odvjetnik Željko Olujić.

Olujić: ‘Traljav istražni zahtjev’

Suđenje Artukoviću bio je politički postupak par excellence, koji se tadašnjoj vlasti obio o glavu i nije mogao polučiti pozitivne efekte u državi koja je već tada bila pred raspadom, kaže Željko Olujić.

- Bilo je to nepravedno suđenje kojim se komunistička vlast iživljavala nad čovjekom visoke životne dobi. Ukoliko bi se Simi Dubajiću provelo suđenje po zapovijednoj odgovornosti, bilo bi to nakaradno, jer bi pokazalo da je hrvatski sud nemoćan i radi po nalogu politike.

Istražni zahtjev protiv Sime Dubajića je manjkav, površan i traljav – zaključio je Olujić, koji drži da je Artukovićev braniteljski tim, u kojem su uz njega bili beogradski odvjetnik Srđa Popović i Zagrepčanin Silvije Degen, dobro odradio svoj posao, ali da zbog političkih pritisaka nisu imali izgleda.

Dubajića ne bi branio, jer njegov odvjetnički ured već zastupa više žrtava iz doba Drugog svjetskog rata, pa bi to bilo u sukobu interesa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Izručenjem Artukovića 1986. SAD je uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam, dok se prozivanjem Dubajića i partizana diskreditira i sam socijalizam, koji na ‘trulom Zapadu’ oduvijek izaziva smrtni strah, osobito u uvjetima svjetske krize [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest je opijum za narod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-04-10 18:26:59 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-04-10 21:42:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-04-11 11:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6941 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/04/11/spektar/dva00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7566520 Threads: 3 Questions: 1612613812 Slow queries: 4786333 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110826587 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/sto-povezuje-partizanskog-krvnika-dubajica-i-ustaskog-zlocinca-artukovica-48084 [printLink] => /sd-plus/spektar/sto-povezuje-partizanskog-krvnika-dubajica-i-ustaskog-zlocinca-artukovica-48084?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 49965 [name] => AndrijaArtuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrijaartukovic [link] => /tag/andrijaartukovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 59223 [name] => simodubajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => simodubajic [link] => /tag/simodubajic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Izručenjem Artukovića 1986. SAD je uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam, dok se prozivanjem Dubajića i partizana diskreditira i sam socijalizam, koji na ‘trulom Zapadu’ oduvijek izaziva smrtni strah, osobito u uvjetima svjetske krize [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest je opijum za narod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što povezuje partizanskog krvnika Dubajića i ustaškog zločinca Artukovića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-21-39-17-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/04/11/spektar/dva00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/04/11/spektar/dva00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Izručenjem Artukovića 1986. SAD je uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam, dok se prozivanjem Dubajića i partizana diskreditira i sam socijalizam, koji na ‘trulom Zapadu’ oduvijek izaziva smrtni strah, osobito u uvjetima svjetske krize

Ako je hrvatski čovjek ovih dana imalo čitao novine, kako bi znao što se u zemlji Hrvatskoj događa ljeta Gospodnjega 2009., lako mu se moglo dogoditi da zaključi kako je zalutao u ljeto Gospodnje 1946. ili 1947. Pogledajmo, na primjer, letimičan niz novinskih naslova, nadnaslova i podnaslova zadnjih dana:

„U tri noći partizani poubijali više od 4000 ljudi“, „Mještani sela Ključ Brdovečki na svojim oranicama uz nekadašnje korito Sutle pronašli kosti i ostatke tisuća žrtava partizanskih zločina iz II. svjetskog rata“, „U Barbarinu rovu su našli 300 tijela“, „Masovna grobnica kod Zaprešića“, „Ispovijest jedinog svjedoka pokolja iz 45.“, „Otkrivena nova masovna grobnica: U šest jama leže hrvatski domobrani“, „Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najavio hitan odlazak na mjesto nove masovne grobnice s državnim tužiteljem Bajićem“...

I čita naš čovjek tako hrvatske novine, a iz njih mu ispadaju Barbarini rovovi i Kočevski rogovi, Hude jame i partizanski „psi od slame“. Čovjek bi po tome lako mogao zaključiti da su pronađene i identificirane sve žrtve i svi nestali iz Domovinskog rata, pa da se sada društvo može okrenuti žrtvama ranijih ratova.

Međutim, jedva je mjesec dana otkad je pukovnik Ivan Grujić, pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u Vukovaru izjavio da na popisu zatočenih i nestalih osoba u Republici Hrvatskoj od 1991. do Oluje ima još 1889 osoba čiji se posmrtni ostaci još uvijek traže, od čega je – prema riječima Ružice Spasić, predsjednice Udruženja porodica i nasilno odvedenih lica iz Vukovara – oko 900 posmrtnih ostataka Srba državljana Hrvatske i 345 državljana Srbije.

Tajna britanska veza

Unatoč tome, iz nekog mističnog razloga čini se da je hrvatskom društvu u ovom trenutku preče istraživati žrtve iz 1945. godine, pa je tako puku ponuđen i „glavni krivac“ za tolike tisuće mrtvih ustaša, domobrana, četnika, vojnika Wehrmachta, čerkeskih kozaka i drugih naci-pionira: to je teško bolesni 86-godišnji partizan Simo Dubajić, koji se još početkom 90-ih u intervjuu Globusu hvalio kako je u Kočevskom rogu „pobio 10 tisuća Hrvata, a da mu je žao što ih nije bilo 100 tisuća“.

Nagradno pitanje broj jedan glasi: zašto je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na progon Sime Dubajića čekalo gotovo 20 godina? Barem donekle na ovo je pitanje odgovorio kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak, navodeći u svom prošlosubotnjem tekstu kako je DORH reagirao tek sada zato što je tek sada „posebnim kanalima“ pribavio posebni dokument iz britanskih izvora, iz kojeg je vidljivo da su Britanci upravo Simi Dubajiću osobno predali 13.000 ratnih zarobljenika koji su potom pobijeni bez suda (među kojima je, kako ističe Čičak, bio i veći broj crnogorskih četnika).

Stoga ćemo malo preformulirati nagradno pitanje broj jedan: zašto su Britanci čekali pune 64 godine da DORH-u pošalju inkriminirajući dokument o Dubajiću? Prije nego odgovorimo na nagradno pitanje broj jedan, možda nije zgorega povući paralelu sa svojedobnim izručenjem i suđenjem ustaškom ministru i ratnom zločincu Andriji Artukoviću, kojeg su Amerikanci izručili Jugoslaviji 1986. kao teško bolesnog 87-godišnjaka, punih 35 godina nakon što je Jugoslavija 1951. prvi put zatražila njegovo izručenje.

Nagradno pitanje broj dva glasi: zašto je SAD čekao punih 35 godina da izruči Artukovića? Da bismo odgovorili na nagradno pitanje broj dva, ne bi bilo loše promotriti koje su bile posljedice Artukovićeva izručenja. Da podsjetimo, Artuković je izručen 1986., upravo kad je u javnost procurio zloglasni Memorandum SANU, kao najava projekta stvaranja velike Srbije na tlu Jugoslavije: velikosrpskoj kliki dolazak ustaškog zločinca na suđenje u Zagreb bio je idealan povod za jačanje redova i isticanje stare teze o genocidnosti hrvatskog naroda.

S druge strane, tada mladom hrvatskom nacionalizmu Artukovićev dolazak poslužio je kao okidač za također staru tezu o Hrvatima kao najvećim žrtvama YU-pravosuđa i same Jugoslavije: poluslijepi starac u invalidskim kolicima, osuđen na smrt, gotovo je ispao „mučenik za hrvatsku stvar“, probudivši kod hrvatske mladeži interes za NDH, pa je i tadašnji jugoslavenski javni tužitelj Jakov Blažević procijenio da je izručenjem Artukovića Washington Jugoslaviji dao „dar veoma sumnjive vrijednosti“. Što je time dobio Washington?

Bacivši „povijesnu kost“ u hrvatsko-srpsku arenu, SAD je jednim potezom uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam. Ako se imaju u vidu deklasificirani i nedavno objavljeni dokumenti CIA-e iz ranih 80-ih godina, u kojima se nakon Titove smrti predviđa neumitan raspad multietničke Jugoslavije, izručenje Artukovića sigurno nije bio potez koji će učvrstiti odnose među narogušenim narodima, već upravo suprotno: kap koja će uskoro podlokati naizgled čvrstu stijenu bratstva&jedinstva na kojoj je Tito – baš kao Isus na svetom Petru – gradio svoju tvorevinu.

Simo i Simona

Vratimo se na nagradno pitanje broj jedan: zašto su Britanci čekali pune 64 godine da DORH-u pošalju inkriminirajući dokument o Dubajiću? Da bismo odgovorili na to pitanje, možda ne bi bilo loše promotriti koje su posljedice činjenice da je Simo Dubajić na trenutak medijski zasjenio čak i neprikosnovenu Simonu Gotovac. U čemu je poanta ideje da nam se upravo sada – dok i svijet i Hrvatska grcaju u najvećoj krizi u zadnjih 75 godina - pruži iluzija pravde za zločine iz 1945.? I što je London time dobio?

Prva posljedica „priče o Simi“ je nesumnjivo porast odioznosti i gnušanja prema partizanima, slijedom toga i prema komunistima, pa onda konzekventno i prema njihovim nasljednicima socijaldemokratima koji bi – gle čuda! – na predstojećim lokalnim izborima jedini mogli pomrsiti račune vladajućem HDZ-u. Međutim, takvo objašnjenje je i suviše jednostavno: potpuno je jasno što sotonizacijom partizana dobiva HDZ, ali je i dalje nejasno što time dobiva London, kao europska predstraža Washingtona.

Stoga moramo obratiti pažnju i na drugu posljedicu „priče o Simi“: u vrijeme kad se kapitalizam klima kao rastočeni zub, kad se širom svijeta ponovno tiskaju djela Karla Marxa, a u Južnoj Americi raste snaga i utjecaj ljevice, valja učiniti sve da se nad istočnom Europom instalira „antikomunistički štit“, da ne bi opet završila u nekom novom Varšavskom paktu. Prozivanjem partizana diskreditira se i socijalizam kao projekt, a taj je projekt na „trulom Zapadu“ oduvijek izazivao smrtni strah.

Neprijeporna i civilizacijski dragocjena činjenica da ratni zločini ne zastarijevaju tako se okreće protiv smisla vlastitog postojanja i koristi se ne da bi žrtve konačno dobile posmrtnu zadovoljštinu i vječni mir, nego iz upravo suprotnih razloga, koji nemaju nikakve veze sa žrtvama, ali i te kako imaju veze s pokušajem navođenja cijelog društva na krivi, pa čak i slijepi kolosijek.

Degen: ‘Dubajiću ne treba suditi’

Odvjetnik Silvije Degen, član nekadašnjeg braniteljskog tima Andrije Artukovića, nije htio govoriti o dokazima na kojima bi se trebala bazirati eventualna optužnica protiv Sime Dubajića. On ističe da do tog suđenje nikako ne bi trebalo doći, jer se radi o osobi koja ne može biti sudionik kaznenog postupka, odnosno, ne može pri punoj svijesti odgovarati na postavljena pitanja.

- Da bi započeo sudski postupak, optuženi mora odgovoriti je li razumio što mu se optužnicom stavlja na teret. Treba stoga prvo utvrditi je li on raspravno sposoban, a to se utvrđuje u prethodnom postupku ili u ako se u sklopu istražnih radnji donese rješenje o provođenju vještačenja – naglasio je Degen te dodao kako je tijekom postupka Artukoviću inzistirao na utvrđivanju tih bitnih okolnosti.

- Tada je troje sudskih psihopatologa (čija imena ne želim reći, jer su dva danas mrtva) očito zlouporabilo medicinsku etiku, ustvrdivši da je Andrija Artuković bio procesno sposoban, a što im je zamjerila i medicinska struka – prisjetio se zagrebački odvjetnik.

Pokazno suđenje

Slučaj Sime Dubajića, nažalost, vidim kao želju za pokaznim suđenjem, što nikako nije dobro za hrvatsko pravosuđe – ističe jedan od branitelja nekadašnjeg endehazijskog ministra unutarnjih poslova Andrije Artukovića, zagrebački odvjetnik Željko Olujić.

- Pokušaj procesuiranja ostarjelog četnika, koji je vrlo visoke životne dobi i dementan, vidim isključivo kao pokušaj Državnog odvjetništva da smiri napetosti i da se dodvori državnoj politici, nakon pronalaska masovnih grobnica – naglašava Olujić.

Prema njegovim riječima, bespredmetno je nagađati koje bi dokaze trebala sadržavati eventualna optužnica protiv Dubajića, ukoliko bi došlo do podizanja optužnog akta.

Evidentno je da za postupak postoje procesne smetnje, a prva se odnosi upravo na Dubajićevu visoku dob i demenciju, jer dobro znamo da osoba koja je dementna ne može biti kazneno odgovorna.

Druga procesna smetnja proizlazi iz činjenice da se valjani dokazi ne mogu izvoditi iz povijesnih knjiga. Historiografija je meritorna za znanstvenike, ali ne i za utvrđivanje materijalne istine na sudu – naglašava Željko Olujić.

Milijunska cijena

Na pitanje bi li prihvatio obranu Sime Dubajića, Silvije Degen odgovara kako odvjetnička etika nalaže da se obrana ne može odbiti bez valjanog razloga. - Kao što liječnici ne smiju odbiti liječenje pacijenta, tako ni odvjetnik ne bi smio bez opravdanog razloga odbiti zahtjev obitelji – ističe Degen.

- U Dubajićevu slučaju radilo bi se o milijunski vrijednom postupku u kojem bi trebalo angažirati timove vještaka, no ovakvim načinom na koji je krenuo DORH, kupuje se javno mnijenje – zaključuje Silvije Degen.

Tužiteljstvo samouvjereno

Za procesuiranje po načelu zapovjedne odgovornosti nije nužno u optužnici navoditi imena svih likvidiranih osoba, neslužbeno nam kaže izvor blizak tužiteljstvu, u potpunosti uvjeren da istražni zahtjev protiv Dubajića ne može pasti. Ni tijekom Nuernberškog procesa nije bilo potrebno navoditi imena svih žrtava, usporedio je naš izvor.

Zamjenik državnog odvjetnika Antun Kvakan u medijima je nakon podnošenja istražnog zahtjeva kazao da samo priznanje osumnjičenog nije bilo dovoljno te je DORH pronašao egzaktne činjenice i svjedoke.

- Državno odvjetništvo ružno se nabacuje brojkom od 13 tisuća ubijenih, baš kao što se komunistička vlast nabacivala brojkom od 700.000 stradalih u Jasenovcu – naglašava odvjetnik Željko Olujić.

Olujić: ‘Traljav istražni zahtjev’

Suđenje Artukoviću bio je politički postupak par excellence, koji se tadašnjoj vlasti obio o glavu i nije mogao polučiti pozitivne efekte u državi koja je već tada bila pred raspadom, kaže Željko Olujić.

- Bilo je to nepravedno suđenje kojim se komunistička vlast iživljavala nad čovjekom visoke životne dobi. Ukoliko bi se Simi Dubajiću provelo suđenje po zapovijednoj odgovornosti, bilo bi to nakaradno, jer bi pokazalo da je hrvatski sud nemoćan i radi po nalogu politike.

Istražni zahtjev protiv Sime Dubajića je manjkav, površan i traljav – zaključio je Olujić, koji drži da je Artukovićev braniteljski tim, u kojem su uz njega bili beogradski odvjetnik Srđa Popović i Zagrepčanin Silvije Degen, dobro odradio svoj posao, ali da zbog političkih pritisaka nisu imali izgleda.

Dubajića ne bi branio, jer njegov odvjetnički ured već zastupa više žrtava iz doba Drugog svjetskog rata, pa bi to bilo u sukobu interesa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/sto-povezuje-partizanskog-krvnika-dubajica-i-ustaskog-zlocinca-artukovica-48084 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=babf5b696762beef782bfdd1cd9f7e609529f0a3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+povezuje+partizanskog+krvnika+Dubaji%C4%87a+i+usta%C5%A1kog+zlo%C4%8Dinca+Artukovi%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fsto-povezuje-partizanskog-krvnika-dubajica-i-ustaskog-zlocinca-artukovica-48084 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fsto-povezuje-partizanskog-krvnika-dubajica-i-ustaskog-zlocinca-artukovica-48084 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Izručenjem Artukovića 1986. SAD je uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam, dok se prozivanjem Dubajića i partizana diskreditira i sam socijalizam, koji na ‘trulom Zapadu’ oduvijek izaziva smrtni strah, osobito u uvjetima svjetske krize [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest je opijum za narod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarPovijest je opijum za narod

Što povezuje partizanskog krvnika Dubajića i ustaškog zločinca Artukovića

Piše PSD.
11. travnja 2009. - 13:42
Izručenjem Artukovića 1986. SAD je uspio ojačati i srpski i hrvatski nacionalizam, dok se prozivanjem Dubajića i partizana diskreditira i sam socijalizam, koji na ‘trulom Zapadu’ oduvijek izaziva smrtni strah, osobito u uvjetima svjetske krize

Ako je hrvatski čovjek ovih dana imalo čitao novine, kako bi znao što se u zemlji Hrvatskoj događa ljeta Gospodnjega 2009., lako mu se moglo dogoditi da zaključi kako je zalutao u ljeto Gospodnje 1946. ili 1947. Pogledajmo, na primjer, letimičan niz novinskih naslova, nadnaslova i podnaslova zadnjih dana:

„U tri noći partizani poubijali više od 4000 ljudi“, „Mještani sela Ključ Brdovečki na svojim oranicama uz nekadašnje korito...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:39