SpektarBBC IZABRAO 20 najopasnijih supstancija za organizam

Rakija gora od ecstasyja?!

Piše PSD.
14. ožujak 2008. - 17:45

Jeste li svjesni toga da je alkohol puno opasniji od nikotina, party-droge ecstasyja, halucinogenog LSD-ja i kanabisa? Ako dvojite, trebali biste proučiti listu 20 najopasnijih droga koju je objavio BBC prema opsežnim znanstvenim istraživanjima koja su obuhvatila karakteristike svake od njih pojedinačno, njihov utjecaj na ljudski organizam te broj žrtava koje su prouzročile u svijetu. Prilikom analize supstancija korišteni su psihotestovi, laboratorijski eksperimenti s dobrovoljcima, skeniranje centara u mozgu koji su stimulirani njihovom konzumacijom te rizik od ovisnosti.

U donjem dijelu liste, od 20. do 10. mjesta, nalaze se manje opasne supstancije, no i na njih jednako treba obratiti pozornost. Naime, u međusobnim kombinacijama i u konzumaciji s alkoholom, također mogu dovesti do tragičnih posljedica. Alkil nitriti, poznatiji kao stimulanti, pilule za potenciju ili poppers na 19. su mjestu. Zanimljivo je uočiti party-drogu ecstasy pri kraju liste, s tim da stručnjaci ističu da on nema toliko negativnih nuspojava, nego djeluje na one centre u mozgu koji reguliraju serotonin i proizvode euforično raspoloženje. Jednako tako, navode da nije smrtonosan nego da, ako je i bilo tragičnih slučajeva, bilo ih je zbog dehidriranja ili kombinacije s drugim drogama. Dakle, prema BBC-jevim znanstvenicima, ecstasy nije toliko štetan koliko se u javnosti govori.

Što se tiče GHB-a, poznatije kao “droge za silovanje”, stručnjaci tvrde da ju je teško nekome podvaliti jer ima specifičan slankast okus po kojemu ga se može prepoznati. Štetniji od ecstasyja i GHB-a su metilfenidati, koji oštećuju hipofizu a koriste se pri liječenju ADHD sindroma, te anabolni steroidi (anabolici), koji služe za stimulaciju mišićne mase i snage. Lista njihovih negativnih efekata je velika, no najbitnija je ovisnost. Zanimljivo je da se na listi nalaze i otapala i razrjeđivači, koji sadrže neke kancerogene tvari, a koji su kobniji i od 4-MTA i LSD-ja. Još je štetniji kanabis, za koji se popularno misli da je zanemarivih nuspojava.

Alkohol i nikotin

Peto mjesto liste najštetnijih supstancija zauzima alkohol, dok je nikotin tek na devetome mjestu. Koliko kome danas smeta teror nad pušačima na javnim mjestima, u to nećemo ulaziti, međutim očito je da je puno više zanemaren problem alkohola i alkoholizma u društvu. Naime, zakon o 0,0 promila alkohola u krvi pri vožnji automobila nije dovoljan, niti potreban, a ni efikasan propis da smanji broj prometnih nesreća. Statistika pokazuje da alkohol u prometu nije primarni uzrok nesreća, nego brzina, što je i razlog zašto zakon nije promijenio crne brojke na našim cestama. Veći problem alkohol uzrokuje u obitelji, u međuljudskim odnosima, situacijama izvan očiju javnosti.

Ovisnost o alkoholu puno je pogubnija za pojedinca i njegovu okolinu od njegove ovisnosti o pušenju. Alkohol povećava agresivnost prema drugima, dok pušenje šteti samo plućima i krvnim žilama pojedinca samog. Od posljedica pušenja doista, npr. u Velikoj Britaniji, godišnje umre oko 13 tisuća ljudi, ali i od alkoholnih bolesti čak dvije tisuće. U Kini ima 350 milijuna pušača. Međutim, još nismo čuli da je netko nekoga ubio ili udario jer se “napušio”, već zato jer je bio u alkoholiziranom stanju. Od nikotina štetniji su i amfetamini (u žargonu speed), benzodijazepini (lijekovi za nesanicu) i ketamini (anestetici koji se koriste u veterinarstvu). Alkohol ih sve nadmašuje.

Heroin crne današnjice

U vrhu BBC-jeve liste prednjače, očekivano, kokain i najopasnija droga današnjice - heroin. O njima se danas i najviše zna, najveći narkokarteli bave se upravo njihovom distribucijom, često u suradnji i sa vlastima pojedinih zemalja i policijom, tako da ne iznenađuje što ih je teško iskorijeniti. Na trećemu mjestu nalaze se barbiturati, koji spadaju u grupu umirujućih sredstava, psihodepresora, koji služe, pored ublažavanja i sprečavanja raznih bolova, za liječenje epilepsije i za anesteziju. Ponekad ih se propisuje kao lijek protiv nesanice i tjeskobe, kao “tablete za spavanje” ili smirivanje.

U kombinaciji s alkoholom, heroinom i amfetaminima mogu dovesti do trovanja i smrti. Apstinencijska kriza je vrlo žestoka, ponekad čak i smrtonosna. Zbog toga je propisivanje barbiturata strogo kontrolirano. Između ostalih, poznate osobe koje su umrle od barbiturata su Jimi Hendrix, Judy Garland i Marilyn Monroe. Ne zaboravimo i jednu bitnu stvar - da je farmaceutska industrija jedna od onih koje obrću enormne količine novca. Mnogi analgetici i sredstva za smirenje u sebi sadrže narkotička svojstva i izazivaju ovisnost. Heroinska ovisnost liječi se metadonskom terapijom, a metadon, opijatni supstitut heroinu, nalazi se na listi na četvrtome mjestu. Kako smo već naveli, listu top-pet zaokružuje alkohol.

ANA JERKOVIĆ 

Opijanje do besvijesti

Opijanje do besvijesti, koje mladi često provode vikendom, puno je opasnije od dnevne konzumacije alkohola, jer mnogo više oštećuje mozak, kažu stručnjaci. Teži je “udarac” za moždane stanice prilikom velikih količina alkohola u kratkom vremenu nego pri periodičkom uzimanju. Kako vidimo, zabrana prodaje duhana i alkohola mlađima od 18 nije urodila plodom, jer, budimo iskreni, tko to danas više i kontrolira? A ne zaboravimo da zbog alkohola u Europi godišnje umre najmanje 55 tisuća mladih.

Nove biljne droge

Među novijim drogama nalaze se MDM, odnosno tzv. ecstasy i amfetamin, a najnovija je pojava metamfetamina poznatijeg kao Ice, koji se na našem tržištu zove Flash. Marketing se pobrinuo da se na tržište infiltriraju i biljne droge, među kojima je trenutačno najveća potražnja za Ibogainom. Stručnjaci kažu da je riječ o opasnoj supstanciji koja uništava neurone, specifične živčane stanice u mozgu, što u blažem obliku uzrokuje teškoće ravnoteže, a ima zabilježenih i smrtnih slučajeva. Potražnja se javlja i za biljkom Salvinorinom, odnosno Salvia dilvinorum koja nema nikakve veze sa Salviom oficinalis, tj. kaduljom. Za razliku od bezopasne kadulje, Salvinorin raste u brdskim dijelovima Meksika, a kako se ne nalazi na popisu opasnih tvari, internetska trgovina ovom opasnom biljkom cvjeta.

#DROGE