StoryEditor
ProstorijaSvi griješe

Znate li za glavni trik prilikom kupovine božićnog borića? Uz ovih 6 pravila nećete preplatiti svoje drvce, a ni morati čistiti iglice svaki dan

Piše J. V.
18. prosinca 2018. - 12:57

Ako ste se i ove blagdanske sezone odlučili za "pravo" božićno drvce, svjesni ste da plaćate biljku koja nikako ne može potrajati dulje od mjesec dana, uz to i da će se svaki čas krenuti s ispuštanjem iglica po cijelome stanu.

No izgleda prekrasno, miriše divno, svježe, božićno. Nećemo o humanosti i ekologiji, riječ je o tradiciji bez koje jednostavno ne možemo zamisliti blagdane. Ipak, i ta tradicija nosi neke rizike.

Prvi je onaj najočitiji: kupili ste svježu biljku koja već za nekoliko dana postaje manje svježa i gotovo uvela - toliko da vas je strah da će vas na božićno jutro dočekati samo dekica puna iglica i golo drvce. Djeca plaču, Božić je upropašten, a vi ste iskidali novac.

Kad smo već krenuli u "grinchovskom" tonu, zamislite tek ovo: jedna od prskalica zaiskri malo preblizu boriću, vi se ne okrenete, a nasred dnevnoga boravka imate pravu buktinju. Statistika pokazuje da nesreće s "friškim" stabalcem za vrijeme blagdana i nisu tako rijetke.

No kako bi sve prošlo po planu i kako biste sebi i svojoj obitelji zaista priredili blagdane iz snova, slijedite samo ovih nekoliko jednostavnih uputa. Kurt Emmerich, vlasnik jedne od najvećih farmi božićnih drvaca u Americi, podijelio je neka svoja iskustva za portal Real Simple, a trikova je ukupno sedam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by El Mueble (@el_mueble) on

 

1. Pametno birajte

Ne zaboravite da borić nije samo ukras, riječ je o svježoj biljci. "Što manje vremena prođe između sječe stabla i kupovine, vjerojatnije je da će drvce ostati svježe i gubiti manje iglica", kaže Emmerich. 

Izbjegavajte drvca sa suhim iglicama - naročito ako su krhke i pucaju. Ako i pri najmanjem dodiru pak ispadaju, drvce nije svježe. 

2. Svježi rez

Nakon što izaberete drvce, zamolite prodavača da ga odreže dodatnih 1,5 centimetara, na taj način bolje će upiti vodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chantal Duman (@chantalduman) on

 

3. Što prije u vodu

Isto tako, što prije mu omogućite dovoljnu količinu vode. Glavno pravilo je da na promjer drva 2,5 cm ide litra vode.

4. Pričekajte prije dekoracije

Pustite da drvo odstoji dan-dva prije dekoriranja. Ako vidite da ne upija vodu, odrežite ga još malo.

5. Odaberite lokaciju

I za stabalce, kao i za sigurnost ukućana, najbolje je položiti borić što dalje od izvora grijanja. Izbjeći ćete potencijalne požare, a i sačuvati iglice svježima. Mnogi griješe upravo u ovome koraku, pa stave drvo blizu kamina budući da tamo najljepše izgleda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beatrice Quadri (@be_art86) on

 

6. Provjeravajte vodu

Potrebno je vodu provjeravati svaki dan. Svako drvce može trajati 4-6 tjedana ako se pravilno o njemu brine, tvrdi Emmerich. Kao "bonus" odabira svježeg drvca izdvaja miris, a i povezanost s prirodom.

#BOŽIĆ#BOŽIĆNO DRVCE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 10:53