StoryEditor
ProstorijaZELENI TREND

ŽIVI ZIDOVI Okomiti vrtovi niču po cijelom svijetu

Piše PSD.
24. studenog 2013. - 13:01
Krajem ove godine u Sydneyju, u Australiji, bit će dovršen Central Park Tower, posve jedinstven stambeni toranj – njegove 166 metara visoke fasade bit će zapravo vrtovi, i to najviši okomiti vrtovi na svijetu.

“Žive zidove“ Central Park Towera, na kojima će, uz ostalo bilje, rasti i vinova loza, projektirao je Francuz Patrick Blanc, biolog, botaničar zaposlen u francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, ekološki inženjer, čovjek koji se bavi dizajniranjem i moderniziranjem ideje o tome da se vanjske i unutarnje urbane vertikale - nosivi betonski zidovi i različite druge konstrukcije - oplemene vegetacijom.

Ovim se poslom Blanc bavi više od 20 godina. Toliko je zaljubljen u bilje da je već četvrt stoljeća i njegova kosa zelena, što mu je postalo zaštitnim znakom.

A kako je uopće okomitu površinu bez zemljane podloge uspio učiniti raskošnim vrtom? Osmislio je posebnu podlogu i tehniku pripremanja podloge za rast bilja: na nosivi zid ili strukturu postavlja se metalni okvir koji podržava PVC ploču debljine deset milimetara.

Na tu ploču spajaju se i dva sloja od po tri milimetra poliamidnog pusta koji oponašaju mahovinu i čine podršku korijenju mnogih biljaka. Kroz mrežu cijevi uz pomoć ventila pušta se voda, odnosno otopina koja sadrži hranjive minerale potrebne za rast biljaka.

Otopina natapa poliamidni pust, ‘mahovinu’, biljke preko korijenja uzimaju što im je i koliko potrebno, a ostatak vode prikuplja se na dnu zida i ponovno ubrizgava u cijevi sustava koji radi u zatvorenom krugu. Biljnih vrsta koje na taj način mogu rasti ima u izobilju.

Blanc pritom preferira lokalne biljne vrste. Zelenim muralima Patricka Blanca mogu se pohvaliti mnogi gradovi i njihovi luksuzni stambeni i poslovni prostori, hoteli, muzeji, galerije itd. – prije svega Pariz, naravno, no Blancovo znanje, kreativnost i inventivnost cijenjeno je i traženo širom svijeta, pa su vertikalni vrtovi s njegovim potpisom, i to govoreći samo o onima novijeg datuma, zidove oživili i u Ženevi, Berlinu, na Ibizi, u Hong Kongu, San Franciscu, Tokiju i mnogim drugim gradovima.


lidija gnjidić foto SIPA, AFP, verticalgardenpatrickblanc.com

Begonija blancii

Patrick Blanc je kao botaničar nedavno doživio osobitu čast – dosad nepoznata vrsta begonije koju je otkrio na Filipinima po njemu je dobila ime Begonia blancii.


Radni stol na akvariju

U svojoj kući u Parizu Blanc ima više murala, no nisu mu živi samo zidovi – živ mu je i radni stol konstruiran tako da mu baza bude akvarij pun ribica koje onda gleda dok radi.


Izdvojeno

14. srpanj 2020 00:09