StoryEditor
Prostorijapripreme za blagdane

U novu godinu ne smijete s neurednom kućom: do blistavog i urednog doma u 30 koraka

Piše PSD.
4. prosinca 2013. - 14:40
Ne dopustite sebi da zakoračite u 2014. s neurednom kućom! Naravno, i predhodno stvaranje blagdanskog ugođaja teško ćete postići ako ne dovedete sve stvari u red. Želite li se osloboditi smeća, nagomilanih nepotrebnih stvari koje vas bacaju u očaj, no ne činite ništa jer mislite da sav taj posao nemate dovoljno vremena, ne brinite! Mi vam nudimo plan od 30 koraka kojim ćete doći do uredna i blistava doma.

Za svaki korak trebate samo 15 minuta, pa u jednom danu možete napraviti i više od jednoga. Tako do Božića ili Silvestrova možete postići cilj! Dakle, odbacite suvišne izgovore i uhvatite se posla!

1. Pogledajte oko sebe i napravite popis svih poslova koje treba napraviti. Popis ispišite na veliki list papira i objesite ga na vidljivo mjesto.

2. Pregledajte poštu i sve što vam ne treba odvojite sa strane ili reciklirajte. Za to vam ne treba rezač papira. Dokumente i stare račune koje ne morate više čuvati jednostavno iskidajte na male komadiće.

3. Odredite mjesto na kojem ćete odlagati poštu i ključeve jer njih najčešće zagubite i tražite. Vrlo su praktični ormarići za poštu s više pregrada s kojima možete odvojiti važne pošiljke od raznih obavijesti, reklama... Za ključeve kupite posebne kvačice na koje ih možete objesiti ili posebne posudice, košarice.

4. Pokraj držača za poštu postavite i mali koš za otpatke tako da možete odlagati nepotrebno.

5. Sklonite sve papire s kuhinjskih pultova. Neplaćene račune i važniju poštu složite u ormarić, a sve što vam ne treba bacite. Među dječjim crtežima razbacanima na sve strane odaberite dva tri najuspješnija i pričvrstite ih na hladionik.

6. Sve članove obitelji podučite o najnovijim pravilima za spremanje pošte i ključeva tako da ništa od toga više ne dođe na kuhinjski stol ili šank. Sva reklamna pošta ide u reciklažu, a važna pošta se odmah odlaže na svoje mjesto.

7. Sve blagdanske ukrase složite u posebnu kutiju, najbolje s pregradama da vam budu pri ruci kad dođe vrijeme kićenja doma. Do sljedeće sezone čuvajte ih na policama u podrumu ili na višim policama ostave. Kutiju označite s vanjske strane da je svi ukućani mogu lako prepoznati.

8. U kuhinji pripremite kutiju u koju ćete odložiti stvari koje ćete dati Crvenom križu ili Caritasu.

9. Sad se uhvatite sređivanja kuhinjskih ormarića i ladica. Svaki ormarić ispraznite, operite ga neutralnim deterdžentom, dobro osušite i posložite natrag samo posuđe kojim se koristite. Ako još niste bacili oštećeno i teflonsko posuđe, možda je sada pravo vrijeme da to učinite i darujete sebi koju novu kvalitetnu posudu za kuhanje.

10. Posude koje niste upotrijebili više od 12 mjeseci, vjerojatno vam ne trebaju, pa ih darujte Crvenom križu ili Caritasu.

11. Sada su na redu čaše. Sve bočice za bebe, plastične boce i rijetko korištene čaše koje nisu dio seta darujte. Oštećene staklenke i čaše bacite u kontejner za staklo jer vas mogu ozlijediti. 

12. Napravite inventuru kuhinjskog pribora i provjerite trebaju li vam svi ti alatići. Sve što ne koristite dovoljno često darujte umjesto da vam skupljaju prašinu.

13. A sad začini. Organizirajte ih po nekom sistemu, recimo po abecednom redu ili po vrstama npr. začini za roštilj, talijanski začini, orijentalni začini... Provjerite na svim bočicama datum upotrebe, pa one kojima je istekao rok bacite jer su izgubili aromu.

14. Vjerojatno ste utvrdili da imate previše vaza za cvijeće. Neke nikada ne koristite jer vam se ne sviđaju, druge nisu praktične, nisu odgovarajuće veličine... Ostavite one koje su vam najdraže i najčešće su u upotrebi, a ostale jednostavno darujte, nekoga će razveseliti.

15. Sredite i police s konzervama ako ih upotrebljavate i svakoj provjerite rok trajanja.

16. Otvorite hladionik. Ispraznite ga i temeljito očistite neutralnim deterdžentom i mekanom krpom, pa prebrišite razblaženim alkoholnim octom da se oslobodite neugodnih mirisa. Bacite sve što dugo čuči u hladioniku jer ako niste koristitli vjerojatno i nećete vodeći računa o pravilu da je kod kuće zamrznuta hrana upotrebljiva samo 3 do šest mjeseci nakon zamrzavanja.

17. Kad su svi ormarići očišćeni iznutra i izvana, operite stakla prozirnih ormarića, temeljito očistite filtre kuhinjskih napa, pokrenite program samočišćenja pećnica (ili ih temeljito operite ručno), pokrenite program praznog pranja perilice sa šakom sode bikarbone koja će temeljito očistiti kamenac. Na koncu očistite kuhinjske pločice i pod. Za vama je više od pola posla, pa se uputite prema sobama.

18. Uklonite suvišne vješalice iz ormara i neka svi članovi obitelji učine isto.

19. S odjeće skinite sve plastične vreće iz kemijske čistionice jer sadrže kemikalije koje mogu oštetiti odjeću i ugroziti zdravlje male djece.

20. Izvadite svu odjeću sa dna ormara i svaki komad pregledajte. Ako je čist, složite ga po vrstama, a ako je nošen, u košaru za pranje. Ako ga ne nosite, darujte ga ili reciklirajte.

21. Pregledajte kolekciju remenja. Ako remen ne nosite više od godinu dana ili vam više ne pristaje, odložite ga u kutiju za darovanje.

22. Pregledajte pulovere i majice. Ako ih niste nosili više od godinu dana ili vam više ne odgovaraju, darujte ih.

23. Na redu su cipele. Sve među njima koje nisu nošene godinu dana, očito vam ne trebaju, ne ogovaraju, pa ih darujte.

24. Darujte i ostalu odjeću koju niste nosili više od godinu dana.

25. Sredite noćne ormariće i obrišite prašinu. Bacite sve nepotrebne papire, reciklirajte stare revije, časopise, složite i prebrišite knjige na policama...

26. Pregledajte rublje i čarape. Bacite sve nepotrebne komade, sve koji su pokidani ili se ne mogu zakrpati, a ostale lijepo složite i vratite na njihovo mjesto.

27. Na pisaći stol stavite škrabicu za sitniš.

28. Temeljito očistite podove ispod ormara, postelja i očistite parket nekim hranjivim premazom. Važno je da dobro usisate madrac, okrenete ga na drugu stranu, operete štep-podloge i stavite čistu posteljinu.

29. Bacite toaletne i kozmetičke proizvode kojima je istekao rok trajanja. Riješite se svih proizvoda za njegu kose koji stoje u ormariću više od pola godine jer su opasni za zdravlje.

30. Kutiju sa stvarima koje ste odvojili za darovanje odnesite u Crveni križ i Caritas. Sada imate blistav i uredan dom i spremni ste zakoračiti u 2014.!

JAVORKA LUETIĆ


Izdvojeno

08. kolovoz 2020 22:16