StoryEditor
ProstorijaNjeni korijeni

Slovenska arhitektica predstavila kolekciju ‘Priče Jadrana‘ inspiriranu našom obalom: pogledajte komade namještaja koji predstavljaju Dalmaciju

13. rujna 2020. - 10:00
Tina Rugelj i cijela kolekcija 'Priče Jadrana'Klemen Razinger

Kad osjetite miris Jadranskog mora, možete zamisliti slike maslinika, vrućinom izbijeljenu stjenovitu obalu, nježno uvijanje morskih valova i slike ribara na molovima pri zalasku sunca koji krpaju mreže za ranojutarnje ulove. To je ukratko opis doživljaja ljeta i Dalmacije u očima Tine Rugelj, slovenske arhitektice, dizajnerice interijera i produkt-dizajnerice, koja je ove godine lansirala svoju ljetnu, zapravo jadransku kolekciju "Priče Jadrana".

- S kolekcijom "Priče Jadrana" ostvarila sam svoj dugogodišnji san, da motive Jadrana prikažem kao unikatne elemente namještaja. Kolekcija se sastoji od pet proizvoda, a trebala je biti predstavljena na ovogodišnjem sajmu namještaja u Milanu, koji je otkazan, a u sklopu kuriranog eventa Ventura Future - kaže Tina Rugelj.

Zbog poznatih korona-okolnosti milanski sajam je odgođen, ali eto ima načina da se upoznamo sa zanimljivih pet komada ili dijelova morske kolekcije "Priče Jadrana". Svaki komad priča svoju priču, ali svi nas vraćaju poznatim okusima, mirisima i materijalima koji karakteriziraju mediteransku kulturu. Prirodni bijeli brački kamen, drvo masline i reciklirana ribarska mreža... pridružili su se tradicionalnim lokalnim obrtima i stvorili "Ribarsku svjetiljku", stoliće "Maslina i kamen" te "More i kamen", fotelju "Adrian" i tepih "Plankton".

image
Fotelja 'Adrian'
Klemen Razinger

Udobna fotelja "Adrian" izrađena je od bogatog debelog baršuna i metala zlatne boje, a autorica je nadahnuće pronašla u jednoj od najveličanstvenijih, ali, nažalost, i najugroženijih jadranskih vrsta - velikom plavom morskom golubu. Oblik fotelje oponaša elegantno golubovo putovanje po morskim dubinama. A da doživljaj bude potpuniji, fotelja je napravljena od plave tkanine.

Tepih "Plankton" prvi je tepih koji svijetli. Izrađen je od plavih niti Econyl®. Ušiveni čvorovi koji ilustriraju plankton presvučeni su fluorescentnom bojom, tako da mogu noću svijetliti i dočarati veličanstvenu sliku blistave razine mora. Stvaranje ovog tepiha kombinira počast tradicionalnim ribolovnim zanatima, kao i upozorenje na rastući problem prekomjernog ribolova i zagađenja mora. Tepih je izrađen od recikliranog tekstila, koji sadrži i ostatke otpada, napuštene ribarske mreže, poznate kao "mreže duhova" koje plutaju bez nadzora u moru i talože se na morskom dnu, ugrožavajući život morskih životinja.

image
Tepih 'Plankton' jedini je tepih koji svijetli baš poput planktona
Klemen Razinger

Stol predstavlja srce svakog doma, objašnjava Tina Rugelj kad govori o stolićima iz ove morske kolekcije. Stol u mediteranskoj kulturi ima vrlo posebno značenje, jer hrana nadilazi samo preživljavanje i predstavlja svakodnevnu priliku za druženje i razgovor. Stolići iz kolekcije "Priče Jadrana" dočaravaju jedinstveni osjećaj pravog Mediterana, gdje je zajednički obrok dio kulturnog identiteta i gdje se tijekom druženja s hranom stvara prava bit - osjećaj bliskosti i zajedništva. Jednim dodirom možemo osjetiti isprepletanje tišine napuštenog maslinika i toplinu snježnobijelog kamena s otoka Brača te opustiti pogled na mediteransko plavu boju.

I recimo nešto i o petom komadu iz kolekcije slovenske autorice, o "Ribarskoj svjetiljci". Ona prati klasični oblik mrežaste zamke za ribu izrađenu od tankih užadi. Osnovna struktura i oblik lampe podsjećaju nas na drevni, održivi način ribolova, gdje je dnevni ulov namijenjen isključivo zadovoljavanju potreba mještana i lokalnoga gospodarstva.

Veza sa Šibenikom

Ljubav prema moru i Dalmaciji kod slovenske arhitektice nije slučajna. Sada živi u Ljubljani, ali odrasla je na moru, u Kopru.

- Mama mi je Slovenka, a tatina mama, moja nona, bila je Dalmatinka. Kod none, koja me je pazila kao dijete, uvijek se govorilo dalmatinski, a i pripremala su se uvijek samo dalmatinska jela. Moja najdraža sjećanja iz djetinstva vezana su na vrijeme poslije škole, kad sam bile kod none. A i nono, koji je bio Slovenac, bio je mornar i zaljubljen u more, u svoje stare dane vodio me rano ujutro u ribolov svojim čamcem. Dalmacija predstavlja jaki dio mojih korijena, u njoj se osjećam kao kod kuće. Obožavam tamošnje ljude, prirodu, a posebno hrvatsko more. More i blizina mora ispunjavaju me optimizmom i energijom, koju, po riječima mnogih mojih klijenata, odražavam u svojim projektima - kaže Tina.

image
Stolići 'More i kamen' i 'Maslina i kamen'
Klemen Razinger

Tina Rugelj arhitekturu je studirala u Ljubljani i Barceloni, a studij je završila u Tehničkom univerzitetu u Grazu.

- Po obrazovanju sam arhitektica, ali sam oduvijek u duši i dizajner. Volim materijale i detalji su moja strast - kaže nam osoba koja je netom nakon završetka studija napravila kolekciju "Concrete Garden" i za nju pobrala izvrsne kritike i nagrade. O ovoj kolekciji namještaja za vrt izrađenoj od tankog betona i mi smo pisali u našem prilogu "O, kućo mala" još 2013. godine.

- Najdraže su mi objave tog mog prvog dizajnerskog projekta "Concrete Garden" u časopisu Financial Times i plasman jednosjeda "The Seater" iz kolekcije na ljestvicu top 10 produkta 2015. po izboru CNN Stylea.

Bio je to zapravo prvi ozbiljni rad nakon studija.

- To je bila vrtna kolekcija od tankog vlaknocementa, filigranskog betona. Prvi prototipovi bili su predstavljeni 2012. u Milanu na kuriranom događaju "Salone Satellite", koji lansira mlade dizajnere na svjetsku pozornicu. Kolekciju "Concrete Garden" kroz sljedeće sam godine dopunila novim produktima, među kojima su trenutačno u serijskoj proizvodnji najviše prodani modularni jednosjedi.

Zadnji produkt iz kolekcije "Concrete Garden" je svjetiljka "Potica Chandelier", za koju je dobila nagradu BIG SEE Product Award 2020. Opseg svjetiljke je 120 cm, a po svom obliku podsjeća na tradicionalni slovenski kolač "poticu", za koji bi se kod nas u Hrvatskoj reklo da podsjeća na kuglof.

image
Luster 'Potica' - zar ne podsjeća na kuglof?
Klemen Razinger
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. rujan 2020 10:03