StoryEditor
Prostorijačisti hedonizam

Najvrući trendovi u uređenju eksterijera: samo da je ležerno...

Piše PSD.
4. travnja 2014. - 22:01
Unatoč tome što današnje vremenske prilike baš i ne mame na boravak na otvorenom, nema sumnje da smo zašli u doba godine u kojemu vrijeme radije provodimo na svježem zraku, stoga, ako to još niste napravili, nemojte dugo oklijevati s uređenjem okućnice, terase ili balkona.  A evo i kako: donosimo vam najveće ovogodišnje trendova u uređenu eksterijera, prema rezultatima studije koju je izradilo američko udruženje krajobraznih arhitekata.

Napomenimo još da je spomenuta studija pokazala kako je 2014., što se dizajniranja vrtova i balkona tiče, u znaku ležernog pristupa uređenju s naglaskom na zadovoljavanje funkcija ugošćavanja i opuštanja. Reklo bi se da to znači da su i "preko bare" usvojili dalmatinsku filozofiju: kad je vruće, najbolje se zavaliti u neki ne previše ušminkan, ali udoban kutak u hladu i zelenilu te pozvati prijatelje da vam se pridruže. Čisti hedonizam!Jedan od najvrućih trendova u uređenju eksterijera ove je godine vezan uz rasvjetu: važno je uz pomoć svjetiljki, baklji, lampiona, svjećica ili svijeća stvoriti ugodnu i pomalo razigranu atmosferu. Još ako nabavite one koje tjeraju komarce, tim bolje.

Veliki trend je autohtono bilje, koje raste samoniklo na području na kojemu stanujete. To, naravno, ne znači da ćete dvorište pustiti da izdivlja u korovu, nego da ćete nabaviti domaće ili udomaćene vrste poput čampresa, lovora, vrijeska, smilja, nešpule, oleandra, ružmarina, lavande, kadulje...

Sve se to uklapa u još jedan trend, koji od unatrag koju godinu ima sve više i više poklonika: urbano vrtlarenje. Stoga osigurajte koju gredicu - ili, na balkonu, poveći pitar ili bačvu punu zemlje - za rajčice, paprike, jagode, smokve... koje će ujedno imati ukrasnu funkciju.Ako živite u privatnoj kući s okućnicom ili imate dovoljno prostran balkon, svakako uredite prostor u kojem možete lješkariti, pa čak i blagovati. Pobrinite se za hladovinu i udobne sjedalice, a sve skupa dekorirajte zelenilom - po mogućnosti penjačicama koje će bacati sjenu. Što se tiče namještaja, u popularni su pleteni i namještaj od kovanog željeza, no dobro će doći i preuređeni stari drveni. Osigurajte i dovoljnu količinu udobnih jastučića te poneki pokrivač u koji se možete ušuškati kad sunce zađe.

Još jedan hit sezone su bazeni, pa makar i mali. Pazite na prostor u neposrednoj okolici: nabavite šljunak ili posadite travu, a u blizini neka bude i hlada, pa barem od tende ili suncobrana.Prema navedenoj studiji, ove će sezone još popularnije biti druženje uz roštilj, pa ako ga nemate, razmislite o nabavci. Ne zato što je to moderno u Americi, nego zato što je super! A ako ipak želite pokupiti koju ideju od onih tamo, razmislite o izradi "fire-pita", odnosno rupe u zemlji ozidane kamenjem (sve skupa izgleda kao plitki bunar malo izdignut iznad tla) čija je prednost u tome da se može koristiti i kada je vjetrovito.

Na ovu ideju roštiljanja nadovezuje se još jedan trend, a to su kuhinje na otvorenom. Ako imate dovoljno mjesta, nemojte se ograničiti samo na prostor za pravljenje gradela, nego uredite cijelo jedno područje i osigurajte si dodatnu dozu komoda.Evo trenda koji će razveseliti one kojima se cijeli ovaj ležerni pristup čini malo previše neurednim: vrlo su moderni i brižljivo njegovani, profesionalno uređeni vrtovi nalik onima oko povijesnih vila. Tu je riječ o vrtovima u pravom smislu riječi, s raznolikim vrstama različitih visina i doba cvatnje, a često su upotpunjeni skulpturama ili vodoskocima - no eto opasnosti da sve skupa prijeđe u kič, stoga nemojte pretjerati.

TEA SUMIĆ MILETIĆ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 17:20