StoryEditorOCM
Moj apartmanDodatna vrijednost

Isplati li se uložiti u izgradnju bazena? Kuća za odmor svakako će dobiti na vrijednosti, a i produžit ćete sezonu. Evo na što sve treba paziti

27. svibnja 2020. - 18:07

Kuća za odmor svakako će dobiti na vrijednosti ako ima bazen, a turistički stručnjaci kažu kako će takav objekt postići bržu, ali i dužu popunjenost. Bazeni predstavljaju oazu za rekreaciju, relaksaciju, odmor, uživanje i zabavu, pa je dobro uložiti i u njihov okoliš, kako biste postigli željeni dojam.

No, krenimo redom. Izgradnja bazena se, dakle, isplati, ali ako želite da sve besprijekorno funkcionira, trebalo bi ispuniti neke uvjete. Prije svega, trebao bi biti ukomponiran u okoliš i u skladu s kućom, smješten uvijek na sunčanu stranu objekta.

Zbog stvaranja privatnosti i intime, važno je odabrati mirnu poziciju na parceli koja nikako nije blizu ceste ili međe sa susjedom, a poželjno je i da bude u zavjetrini. U svakom slučaju, ne preporučuje se bazen manji od 30 metara kvadratnih, a ako kuća ima tri ili više soba, bazen bi trebao biti veći.

Idealno rješenje

Oblik nije presudan, idealno rješenje nije toliko u obliku koliko u prostoru, kako bi se u njemu moglo ne samo bućkati nego i zaplivati. Može biti raznih oblika, ovalan, kvadratni, lako se može prilagoditi i ograničenjima zemljišta. Na tržištu su razne vrste obloga u bazenu, a odabir između pločica, folije ili mozaika stvar je osobnog ukusa.

Važno je da bazen bude u skladu s prostorom u kojem se nalazi što ćete prvenstveno postići uređenjem neposrednog okoliša bazena. Kao prvo, treba uskladiti podlogu prostora oko bazena s ostatkom okućnice. Podloga može biti drvena, kamena, ili popločana, sigurnost je na prvom mjestu, pa je najbitnije da je protuklizna. Završne obloge moraju zadovoljiti, čvrstoću i trajnost, vodonepropusnost, ali i jednostavno održavanje i estetiku.

Dodatna oprema

Ako želite bazen sa slanom vodom, početna investicija će biti znatno skuplja, no dugoročno održavanje bit će jeftinije. Posljednjih godina hit su preljevni bazeni, koji su pun pogodak ako imate pogled na more, pojačat će dojam otvorenosti prema prirodi i istaknuti vaš objekt.

Neizostavna je dodatna oprema: vanjski tuš, ležaljke, suncobrani ili sjenila. Što se ležaljki tiče, potrebno je osigurati dovoljan broj prema kapacitetu kuće. Budući da pridonose estetskom dojmu trebalo bi izbjegavati plastični namještaj jeftinog izgleda.

U trendu su svakako razne stolice, udobni naslonjači, klupe i veliki, mekani jastuci za opuštanje, vreće za spavanje, ljuljačke raznih oblika... Umjesto suncobrana ili tende, možete razapeti jedro iznad ležaljki, a ako naginjete partijima, pod suncobranom je trenutno pravi hit imati mali šank.

U sve to se, ovisno o prostoru, isplati uložiti jer pridonose atraktivnosti i izgledu cijele okućnice.

Za izvanredan dojam i pravo malo opuštajuće carstvo, osim odgovarajućega vrtnog namještaja potrebno je urediti i okoliš te posaditi adekvatno zelenilo. Naš prvi savjet je - vodite računa da u blizini bazena nisu listopadna stabla jer ćete u tom slučaju puno više energije trošiti na čišćenje umjesto na uživanje.

Što se samih biljaka tiče, vrste koje najbolje odgovaraju području bazena uključuju drveće, grmove cvjetnice, jednogodišnje biljke i raznovrsne biljke koje dobro podnose toplinu i prskanje vode iz bazena.

Dobro će se uklopiti biljke koje su otporne na toplinu kao što su jorgovan ili Syringa laciniata. Podnose visoke temperature i sunce i otporne su na gljivice.

Cvjetovi jorgovana odišu slatkim mirisom, a gusto lišće daje lijepu notu krajem ljeta i jeseni.
Grmlje će pak dati dodatan volumen uređenju bazena, no prednost treba dati onima koji su otporni na sušu. Slobodno posegnite za ružmarinom, lavandom, smiljem i sličnim mediteranskim biljem koje autentično miriše, što nikako ne bi trebalo zanemariti.

Zeleno za atmosferu


Želite li od bilja napraviti svojevrsnu pregradu, bilo bi dobro odlučiti se za lovor ili višnju. Ako vam je važna estetika, stručnjaci savjetuju i ljetni jorgovan, odnosno buddleju alternifoliju.

Ako ste pobornik tropskog ugođaja, najbolje će vam u tome pomoći palme, ali i jako popularna stabla banana. Želite li igrati na sigurno, nemojte zanemariti ni sukulente, posebice agave koje djeluju efektno, a ne oduzimaju puno vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 03:56