StoryEditor
Auto motoAUDI SQ2

Kompaktni SUV na steroidima: 300 KS i maksimalnih 250 km/h

Piše Zdravko Juričko
8. siječnja 2019. - 08:34

SQ2 novi je top-model Audijeve obitelji najmanjeg SUV-a Q2. Riječ je o modelu Q2 na steroidima s obzirom da je baziran na 4-cilindarskom 2,0-litrenom TFSI turbobenzincu snage 300 KS raspoloživim pri 6500 „điri“.

S ovim turbobenzincem u kombinaciji sa 7-stupanjskim S-Tronic mjenjačem s dvostrukom spojkom i quattro pogonom na sve kotače ovaj Q2 na steroidima sprinta od 0 do 100 km/h za samo 4,8 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Zahvaljujući S sportskom ovjesu automobil je spušten za 20 milimetara u odnosu na standardnu inačicu Q2, a u kombinaciji s pogonom na sve kotače omogućava glatko prenošenje snage na podlogu i super zabavnu vožnju.

Kada je riječ o vanjskom dizajnu, SQ2 se može lako prepoznati zahvaljujući agresivnijem dizajnu prednjeg branika na kojem se ističu veći otvori za zrak. Tu su i četiri ispušne cijevi i difuzor na zadnjem braniku. Maska hladnjaka ima osam vertikalnih „šipki“, a tu je i krovni spojler.

Kompaktni Audi SQ2 dužine je 4210 milimetara s međuosovinskim razmakom od 2594 milimetara, što omogućuje prostranu unutrašnjost. Prtljažni prostor ima volumen od 355 do 1000 litara ovisno o položaju dva ili tri smjera stražnjih naslona.

Standardna oprema uključuje sportska sjedala, prednji središnji naslon za ruku, automatski klima-uređaj, sportski višenamjenski upravljač - opcionalno s polugicama za S tronic - i novi info-zabavni sustav s ekranom veličine 8,3 inča s prikazom u boji, a kao opcija dostupan je i Audijev virtualni kokpit, odnosno digitalna instrumentna ploča veličine 12,3 inča.

Ovaj model dolazi s Audi drive select sustavom koji ima pet modova vožnje, a to su: auto, comfort, dynamic, efficiency i individual. Ako prednji kotači izgube oslonac, odnosno ako prilikom vožnje po nepristupačnom terenu ostanu u zraku, Quattro sustav svu snagu šalje zadnjim kotačima u milisekundama.

Kupci će moći birati između dva paketa vanjskog dizajna, pored standardne specifikacije. Jedan je „Black styling“ paket koji podrazumijeva detalje u sjajno crnoj boji, drugi je “SQ2 Exteriror pack” koji podrazumijeva crne detalje, krovni spojler i „Quattro” logo na vratima.

U standardnoj verziji Audi SQ2 je postavljen na felge od 18 inča s pneumaticima dimenzija 235/45. Kao opcija su dostupne felge veličine 19 inča i gumama dimenzija 235/40. Prednji kočnički diskovi imaju 340 mm u promjeru, a zadnji 310 mm.

Sustavi pomoći vozaču kod Audija SQ2 dolaze iz više klase. Audi Pre Sense Front je standard i koristi radar za prepoznavanje opasnih situacija koje se mogu pojaviti kod prelaska pješaka ili drugih vozila ispred automobila. Sustav upozorava vozača akustički i vizualno, te po potrebi pokreće kočenje u nuždi.

To može pomoći u izbjegavanju ili smanjenju ozbiljnosti sudara. Paket pomoći spaja najpopularnije opcijske sustave, uključujući adaptivni tempomat s funkcijom Stop&go i pomoć pri zastoju u prometu, koji uz radarski senzor također koristi prednju kameru. Pri brzinama do 65 km/h može pomoći kod upravljanja, ubrzavanja i kočenja.

Audi Active Lane pomaže vozaču da ostane u voznom traku. Dodatni sustav pomoći pri parkiranju može automatski upravljati kompaktnim sportskim SUV-om na paralelna ili okomita parkirna mjesta. Pomoć za bočni promet dolazi u situaciju kada se vozač želi okrenuti izvan okomitog parkirnog mjesta.

Druga pomoćna funkcija je Audi Side Assist. U kombinaciji s radarskim senzorom prikazuje vizualno upozorenje u vanjskom retrovizoru kako bi upozorio vozača na moguću opasnost prilikom promjene trake.

#AUTO-MOTO#AUDI SQ2

Izdvojeno