StoryEditor
Auto motoHONDA e

Električna verzija spoj je dinamičnih performansi, profinjene udobnosti i vrhunske tehnologije

16. listopada 2019. - 08:22

Na ovogodišnjem međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu koji je održan u rujnu ove godine, Honda je predstavila električnu verziju hatchbacka “e” iz B segmenta koja je gotovo identična konceptu Honda e Prototype. 

Električna verzija male Honde spoj je dinamičnih performansi, profinjene udobnosti i vrhunske tehnologije. Radi se o automobilu koji svojim dimenzijama (dužina 3894 mm, širina 1752 mm i visina 1512 mm) uz međuosovinski razmak od 2530 milimetara ulazi u segment gradskih automobila, ali s nultom emisijom ispušnih plinova.

Naime, Honda će kupcima nuditi dvije varijante električnoga pogonskog sklopa za ovaj model. Jedna od njih razvija 100 kW (136 KS), a drugi 113 kW (154 KS) s impresivnih 315 Nm okretnog momenta. Model sa snažnijim elektromotorom modelu Honda e omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 8 sekundi, a sa slabijim za 9,5 sekundi. Baterija je kapacitet 35,5 kWh, a iz Honde je opisuju kao jednu od najkompaktnijih u klasi.

Usprkos veličini baterije i težini automobila od 1525 kilograma, Honda e omogućava s jednim punjenjem autonomiju i do 220 kilometara, te postiže maksimalnu brzinu od 145 km/h. Predstavnici japanskog proizvođača vjeruju da je to savršeno za svakodnevnu, urbanu vožnju. Zahvaljujući tehnologiji brzog punjenja, baterija se do 80 posto može napuniti za samo 30 minuta.

S obzirom na pogon na stražnje kotače, Honda e obećava zabavnu vožnju. Također, kao što je obećano, kamere i ručice za otvaranje vrata koje “iskaču” iz karoserije su na serijskom modelu, zbog čega ova Honda ima futuristički izgled. Kamere umjesto bočnih retrovizora su se prvi put našle na nekom kompaktnom automobilu, a iz Honde navode da one pružaju benefite u pogledu stila, sigurnosti, aerodinamike i uglađenosti.

Interijer je u potpunosti isti kao na konceptnom modelu. Odlikuju ga pet ekrana s potpuno digitalnom instrumentnom pločom, dok se dva LCD ekrana dijagonale 12,3 inča ponašaju kao primarni ekrani info-zabavnog sustava. Kao rezultat toga vozač i putnici mogu uživati u istoj povezanosti i udobnosti, bez obzira je li se automobil vozi, parkira ili puni.

Tu je i digitalna instrument tabla i dva 6-inčna ekrana na kojima se prikazuje slika s bočnih kamera koje su tu umjesto običnih retrovizora. Tehnologija kamera, prvi put primijenjena u komapktnom segmentu, donosi značajne prednosti za stil, sigurnost, aerodinamiku i profinjenost ovog automobila za četiri osobe.

Povezane usluge i aplikacije kojima se pristupa putem sučelja osjetljivog na dodir mogu se aktivirati i glasovnim naredbama za interakciju s uslugom Honda Personal Assistant. Jedinstveni Hondin osobni asistent aktivira se riječima “Ok Honda” nakon čega slijedi pitanje ili upute.

Intuitivni Honda osobni asistent je pametna umjetna inteligencija (AI) koja koristi jedinstveno kontekstualno razumijevanje za stvaranje prirodnih razgovora i pružanje pristupa nizu internetskih usluga. Honda e dostupna je i uz pomoć digitalnog ključa, koji omogućava otključavanje i zaključavanje automobila uz pomoć aplikacije pametnog telefona.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 19:26