StoryEditor
Auto motoSUZUKI SWIFT SPORT

Atraktivni gradski bolid 'smršavio' je u odnosu na prethodnika, a u zavojima se snalazi kao riba u vodi

12. siječnja 2019. - 08:27

Nova, treća generacija maloga gradskog bolida Suzuki Swift Sporta, opremljena 1.4-litrenim 4-cilindarskim turbobenzincem BoosterJet sa 140 KS, trebala bi vratiti stari sjaj jurilice, Swifta GTI, koji je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća žario i palio.

Gradski drznik bio je težak samo 780 kilograma, a pogonio ga je motor sa 101 KS, tako da je bio brz poput metka. Njegovi nasljednici, točnije prva i druga generacija novog Swifta, nisu uspjeli postići uspjeh legendarnog GTI-ja, tako da se, s obzirom na performanse i ostale karakteristike, to s pravom očekuje od najnovijeg modela. I odmah u startu treba naglasiti kako je novi testni Swift Sport ispunio naša očekivanja.

U slučaju novog Sporta uz snagu od 140 KS obvezno treba istaknuti i podatak da je atraktivni gradski mališan „smršavio“ dodatnih 80 kilograma, što znači da sada teži samo 970 kilograma. Usporedbe radi, to je otprilike na razini jednoga Renault Twinga, s tim da je motorizacija kudikamo „paprenija“.

Atmosferski 1,6-litreni benzinac od 136 KS iz prethodnika zamijenio je puno praktičniji i iskoristiviji 1,4-litreni Boosterjet s izravnim ubrizgavanjem od 140 KS. Dakle, isti motor koji se ugrađuje u Vitaru i koji nas je i tada oduševio. Porastom okretnog momenta sa 160 na 230 Nm, Swift Sport postao je puno uporabljiviji automobil, kako prilikom oštrije vožnje, tako i u svakodnevici.

Ručni 6-stupanjski mjenjač (automatskog nema u ponudi) je sjajno odmjeren, kratkih hodova i vrlo je precizan, dok Boosterjet „puni“ od najnižih režima te kasnije od 3000 do 6000 „điri“ fino „zakucava“ kazaljku okretomjera i time naglašava potrebnu sportsku notu ove gradske jurilice.

Inače, Sport od nule do 100 km/h ubrzava za 8,1 sekundu, a najviša brzina iznosi 210 km/h. Mali minus ovog sportskog automobila je spremnik goriva od samo 37 litara, što mu ograničava doseg. Informacija koja će u cijeloj priči biti važna – tek rijetkima.

Najveća kvaliteta japanskoga gradskog bolida je ipak vožnja po zavojima, gdje se snalazi poput ribe u vodi. Na upravljaču djeluje čvrsto i kompaktno, a putanje prolaska su precizne i vrlo ih je lako korigirati. Osjećaj stabilnosti automobila je izniman. Itekako se osjeća povećanje traga kotača od 40 mm (sprijeda i straga), kao i produljenje međuosovinskog razmaka od 20 mm, koje je uslijedilo na aktualnoj generaciji Swifta.

Sport se serijski kotrlja na 17-colnim naplatcima, što itekako pridonosi tom osjećaju stabilnosti i sigurnosti, no podvozje je podešeno vrlo ugodno, tako da nam tijekom vožnje niti jedna vrsta neravnina nije zasmetala. Amortizacija je sve „popeglala“, neugodni udarci nisu dopirali do našeg uha, a dio zasluge ide i na račun sportskih, ali vrlo udobnih sjedala čije bočno držanje jako hvalimo.

Zbog povećanja vanjskih dimenzija, i Swiftova unutrašnjost djeluje puno prozračnije i šire. U prvom redu sjedala mjesta ima napretek dok se na stražnjoj klupi bez problema mogu smjestiti dvije odrasle osobe. Prtljažnik pak broji vrlo upotrebljivih 265 do 947 litara volumena, čime se opet naglašava da se ne radi o automobilu koji samo razbuktava emocije, već misli i na svakodnevicu.

Iako ga u Suzukiju žele jasno distancirati od „običnog“ Swifta, vrlo je vjerojatno da će ga dio zainteresiranih kupaca doživljavati tek kao najbogatiji stupanj opreme.

Pored mnogih vanjskih i unutrašnjih ukrasnih detalja poput difuzora, LED-svjetala, živahnih boja, 17-colnih alu-naplataka, dvostrukih ispušnih cijevi, sportskih sjedala s crvenim šavovima, sportskog kožnog upravljača i imitacije karbona, Swift Sport ima i pravi arsenal modernih sigurnosnih sustava. Sve je tu - od upozorenja prelaska kolničke trake, kočenja u nuždi, prepoznavanja pješaka...

Cijena testnog Swifta Sporta je 20.050 eura.

 

Tehničke karakteristike

Motor: 4-cilindarski, turbobenzinski, 16V

Obujam: 1373 ccm

Snaga: 140 KS pri 5500/min

Okretni moment: 230 Nm pri 2500-3500/min

Mjenjač: ručni, 6 brzina

Pogon: prednji

Dimenzije: 3890 mm x 1735 mm x 1495 mm

Međuosovinski razmak: 2450 mm

Prtljažnik: 265/947 l

Ubrzanje: 8,1 s

Najveća brzina: 210 km/h

Potrošnja: 4,8/5,6/6,8 l/100 km

Cijena: testni model 20.050 eura

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 15:32