StoryEditorOCM
TV&Realityoduševila naciju

Djevojka iz Košuta: Imoćani navijaju za svoju buduću nevjestu, a njoj se već ispunio san...

Piše Braco Ćosić
2. prosinca 2023. - 09:26

The Voice Hrvatske televizije itekako je popularan ove sezone i u Imotskom, i to s razlogom. Imoćani, iako nemaju predstavnika iz svoga grada i Imotske krajine u narednim emisijama, ipak širom otvorenih očiju navijat će za svoju buduću mladu nevjestu.

A riječ je o 22-godišnjoj Martini Bakić iz Košuta kod Trilja, vrsnom vokalu u njihovom popularnom bendu "Centifuga" koji je itekako poznat ne samo po Imotskoj krajini, već možemo to tvrditi i diljem Hrvatske. U tom bendu sviraju sve od reda obrazovani glazbenici,koji su prvo završili osnovnu i srednju naobrazbu u kultnoj imotskoj Glazbenoj školi dr.fra Ivan Glibotić, a neki i glazbenu akademiju što po hrvatskim sveučilištima, što u inozemstvu. I ne tako nevažno, svi su svirali ili još sviraju u Hrvatskom puhačkom orkestru Gradskoj glazbi Imotski šesterostrukim prvacima Hrvatske. Dakako da u takvoj ekipi i ne može svatko dobiti mikrofon i pratiti ih u njihovim nastupima.

No, Martina Bakić je to uspjela zahvaljujući svom iznimnom talentu. Stoga i ne čudi da je na audiciji, izlučnom nastupu na The Voiceu u samo dvije sekunde pjevanja okrenula Dina Jelušića i Gobca sa svojim foteljama pjevajući tek prve riječi "Nut Bush City Limits" glazbene ikone Tine Turner, te tako stekla nastup u daljnjim emisijama. Ako je suditi po njenim ozbiljnim pripremama uz sada već izvrsnog mentora Dina Jelušića i njegovu stručnu ekipu, Martina bi mogla daleko dogurati. A tko je zapravo ta mlada simpatična, otvorena i nadasve taletnirana pjevačica, koja se eto preko noći prometnula u glazbenu ikonu Imotskog?

- Ma ja sam vam obična djevojka, koja silno voli glazbu i pjevanje, započela je svoj monolog Martina Bakić, kada smo je, a netom što je pristigla iz Zagreba sa tamošnjeg brušenja pred predstojeće nastupe popularnog glazbenog showa, uhvatili na probama sa svojim društvom iz "Centtifuge".

Od prvih dana s Janis Joplin

- Još tamo od malih nogu sam stalno pjevala nešto po kući, u dvorištu u rodnim Košutama. Moja majka je valjda vidjela da imam nešto u sebi, pa me kada sam imala samo pet godina prijavila na jedan dječji festival u obližnjem Trilju. Sa osnovnim i srednjim obrazovanjem brusila sam paralelno svoj glas uz pomoć Teane Kovačević, poznatog glazbenog edukatora u Splitu. Osim toga pjevala sam i u malom dječjem zboru svoje mjesne crkve Srca Isusova. Jednostavno već tada mi je bilo predodređeno da će me glazba pratiti cijeli život. Maštala sam da imam svoj vlastiti bend i to da ja diktiram kakav će repertoar imati. Ja vam ne pjevam baš sve, ne volim "narodnjake". A kako i bih kada su mi od prvih dana dodira s mikrofonom i notama uzori Tina Turner, Janis Joplin, pa Etta James, Aretha Franklin, Diana Ross. No,volm vam ja i Whitesnake, Rainbow, Van Halena, Toto od bendova. I ta simbioza plamti i danas u meni.

I tako mi se poklopilo da su mi se dva moja sna već ostvarila. Prvi, da sam u popularnom The Voiceu jer sam gledajući televiziju maštala da i ja jednom budem u toj emisiji, te drugi da pjevam u kvalitetnom bendu s repertoarom koji meni leži. A "Centrifuga" je upravo to, kvalitetni, obrazovani glazbenici, pravi profesionalci.

A kako sam pristigla do njih je vrlo zanimljivo. Moj ujak, mamin brat također je glazbenik, svira gitaru i on je poznavao članove "Centrifuge". I meni se on jednoga dana javi da mi je pronašao posao. Pitam ga kako ujko, a on mi reče: Poznam ljude u Centrifugi i upravo im fali kvaliteni ženski vokal, a znam da bi ti mogla pokušati i uvjeren sam da ćeš ostati. I tako se ja iz svojih Košuta preselim u Imotski. Prve probe s "Centrifugom" pitam voditelja prof. Darka Rimca kakav im je repertoar, a on mi reče. I sve, ama baš cijeli repertoar koji oni sviraju, kao da sam ga ja pisala. Nije bilo dvojbe, pristala sam odmah i evo već treću godinu sam s njima. Predivni su to ljudi, prava klapa, profesionalci. Kažu da sam zadovoljila njihove kriterije i eto dan po dan, nastup po nastup diljem Hrvatske, uz njihovu podršku odlučim se sama prijaviti na The Voice.

Bez treme

Vjerujte nisam imala tremu. Otišla sam u Zagreb opuštena, jer i sam nastup pred takvim stručnjacima bio mi je izazov. Eto, prošla sam, sada je na meni da se pripremam, nastupam pa što bude. Ne zamaram se sada da ću biti prva, jer kada volite glazbu onda vam je najvažnije da dobro i kvalitetno odpjevate, da vam sam scenski nastup bude upečatljiv. Uostalom i ovaj show je lijepo iskustvo koje će vam ostati cijeli život. A moj život je glazba i samo glazba, pjevanje i to me raduje, raspričala nam se simpatična Martina.

A na upit o nadimku "Imotska nevjesta", širok iskren osmjeh na njenim usnama.

- Da, nije to od danas. Na prvim probama sa "Centrifugom" kliknuli smo i ja i moj sadašnji dečko Ante Martinović, izvrsni bubnjar u bendu. Pa znadete da glazba i spaja srodne duše, a i ja i Ante smo takvi. I eto poklopilo se, naša veza traje već tri godine i mogu najaviti da će slijedeći svibanj 2024. biti upamćen po našem vjenčanju. U Martinovića su me lijepo primili, kao svoju. A znadete i to da sam od majke načila i dobro kuhati, a Imoćani su pravi gurmani, vole dobru spizu. I onda sam se ja uklopila, vole moje punjene paprike, pizzu, pa još neka jela iz moje kuhinje u Košutama. Zadovoljni oni, zadovoljna i ja.

image

Martina i Ante Martinović

I još nešto moram priznati. U mojim Košutama, pa u Trilju, kao malim sredinama svi, kada nešto iskoraknete u nečemu kažu, a šta će ona, a di će ona po televiziji, a ovdje u Imotskom, svi me već poznaju, pozdravljaju, pitaju kada mi je slijedeći nastup, navijaju za mene. Baš izvrsna sredina. Ma, zapišite to da sam što se tiče The Voica ispunila svoj san. Ušla u sustav natjecanja, a dalje sve što bude više, više meni i radosti, a ako i ne prođem do kraja, ja sam uspjela, veli nam simpatična Martina.

Riječ benda: Samo najbolje


Martina pjeva u našoj "Centrifugi" već tri godine i zaista je veliko osvježenje, kako kvalitetom pjevanja, svojim izvrsnim sopranom, ali onim vrlo važnim, a to je prilagodljivost bendu. Predivna cura, društvena... Od nas ima podršku za nastupe na The voiceu i mislimo da će daleko dogurati. Naša "Cetrifuga" kako znadete je kompozicija obrazovanih glazbenika, a većina njih svirala je i još svira u najboljem puhačkom orkestru u Hrvatskoj HPO Gradskoj glazbi Imotski. I sama Martina se priključila našoj glazbi, nastupima kao gošća na koncertima, a kako imamo visoke ljestvice za takve osobe kada nastupaju, onda znadete i njenu kvalitetu. "Centrifuga" je već poznata širom Dalmacije, a i Hrvatske. U njoj su pored mene na bas gitari i vokalu prof. Ljubomir Glibota na trubi i vokalu, pa Ante Martinović na bubnjevima koji je također pohađao našu glazbenu školu, izvrsni glazbenici braća Adarijan i Roko Lončar na klavijaturi, odnosno solo gitarist, Hrvoje Čelan trombonist dugogodišnji član imotske glazbe, Mario Đulmez saksofonist član glazbe, a evo sada i mlada i talentirana Martina Bakić. Mogu u ime struke kazati da je izvrsna i da je ispred nje itekakva kvalitetna glazbena budućnost, riječi su prof. Darka Rimca, ravnatelja imotske Glazbene škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:13