StoryEditorOCM
ShowbizTALENT I DRAME

Velika priča o lijepoj glumici koja žali zbog svega! Maloljetna je snimala gola, drogirala se, oca ‘seksualno optužila‘

Piše Vanesa Tenžera
22. veljače 2024. - 09:08

U svijetu koji obožava glamur, slavu i skandale, glumica Nastassja Kinski je ikona koja je prošla kroz vrtlog sjaja i tame, ostavljajući iza sebe kontroverze i nezaboravne trenutke. Njezin život je putovanje koje je izazvalo različite reakcije, od divljenja do osude, dok je prolazila kroz visoke vrhunce slave i duboke doline tuge. 

Nastassja Kinski je rođena kao Nastassja Aglaia Nakszynski, 24. siječnja 1961. godine u Berlinu u Njemačkoj. Već joj je djetinjstvo bilo obilježeno izazovima, a odnos s njezinim ocem, tada slavnim glumcem Klausom Kinskim, bio je složen i često napet. Iako je od njega naslijedila talent za glumu, roditeljska linija i nije funkcionirala.  

image

S Romanom Polanskim

Joel Robine/Afp

Njezin izlazak na svjetsku scenu dogodio se već kad je bila tinejdžerica, 1978. godine, kada je igrala u filmu "Tess" redatelja Romana Polanskog. Njezina izvanredna ljepota i talent odmah su privukli pažnju svjetske javnosti, a film je postao klasik koji je označio početak njezine zvjezdane karijere. Međutim, s ovim uspjehom došla je i kontroverza, jer su neki kritičari bili podijeljeni oko njezine maloljetnosti i nevjerojatne zrelosti na ekranu.  

image
Etienne George/Collection Christophel Via Afp

Prije toga, lijepa 15-godišnja Nastassja krenula se baviti manekenstvom i ostvarila svoju prvu filmsku ulogu u filmu "The Wrong Move", redatelja Wima Wendersa. U filmu se pojavila u toplesu, što je u to vrijeme bio pravi skandal, dok je samo dvije godine kasnije (1976.) osigurala glavne uloge, pojavivši se potpuno gola u britanskom horor filmu "To the Devil a Daughter".

Iste godine Kinski je na zabavi upoznala redatelja Romana Polanskog, koji ju je potaknuo da studira metodičku glumu u Sjedinjenim Državama. Ovo obrazovanje dovelo je do njezine nagrađivane izvedbe glavne uloge u filmu "Tess", koji je 1979. režirao sam Polanski. 

image
Golan-globus Productions/The C/Collection Christophel Via Afp

Kinski je cvjetala u svojoj manekenskoj i glumačkoj karijeri, pojavljujući se u više od 60 različitih filmova diljem svijeta, uključujući hvaljeni hit Wima Wendersa "Paris, Texas". Postala je seks simbol i prihvatila tu ulogu, aktivno i samostalno sudjelujući u erotizmu i seksualizaciji svoje forme.  

Seks simbol  

Njezina uloga seks simbola dosegla je vrhunac kad ju je snimao slavni fotograf Richard Avedon. Njihovo dvosatno fotografiranje rezultiralo je kultnom fotografijom "žena i zmija". Te 1981. godine snimanje je naručio američki Vogue, a Diana Vreeland je angažirala jednog od najpoznatijih svjetskih fotografa. 

Prema riječima stilistice Voguea, Polly Mellen, koja je radila na snimanju, sama Kinski je predložila da se dopremi zmija, da bi, zaista, bio doveden golemi udav na set, koji je polegnut na golu, tada 21-godišnju Nastassju. 

Burni ljubavni odnosi 

Dok je njena karijera cvjetala, njezin osobni život bio je burna oluja, obilježen skandalima i turbulentnim odnosima. Nastassja se upuštala u veze s mnogim slavnim muškarcima. Kao maloljetnica zaljubila se u kontroverznog Romana Polanskog, koji je bio od nje stariji gotovo 30 godina. 

Njihova veza počela je tijekom snimanja filma "Tess" 1976. godine i trajala je nekoliko godina. Nastassja je kasnije rekla kako je taj odnos bio "pomalo kontroverzan", ali i "da je bila zaljubljena i da je ta veza imala dubok utjecaj na njezin život".

U drugoj prigodi je, pak, ustvrdila da je bilo "puno flerta", ali da "granica nije prijeđena". 

image

Nastassja i Ibrahim Moussa u Monacu 1984.

Raph Gatti/Afp

Prvi put se udala za egipatskog producenta Ibrahima Moussu, bili su u braku od 1984. do 1992. godine i dobili dvoje djece, sina Aljoshu (1984.) i kćer Sonju Leilu (1986.). Unatoč početnom uspjehu, njihov brak završio je razvodom nakon nekoliko godina.

image

Sonja Kinski, kći Nastassje Kinski. Glumica ju je dobila 1986. u braku s egipatskim producentom Ibrahimom Moussom

Van Eick/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nastassja je ubrzo upustila u strastvenu vezu s poznatim glazbenikom Quincyjem Jonesom, i već iduće godine postali su roditelji kćeri Kenyje Kinski-Jones, rođene 1993., koja je dosta uspješna manekenka u Americi. ​Njihova romansa trajala je nekoliko godina, par je vodio aktivan život i bio često viđen na crvenim tepisima i društvenim događanjima. 

image

S glazbenikom i producentom Quincyjem Jonesom dobila je kći. U njegovom zagrljaju pronašla je utjehu nakon razvoda od Mousse

Patrick Kovarik/Afp
image

Dizajnerica Stella McCartney u društvu Nastassjine kćeri Kenyje Kinski-Jones, uspješne manekenke, koju je glumica dobila u braku s glazbenikom Quincyjem Jonesom

Soeren Stache/Dpa Picture-alliance Via Afp

Jedna od velikih ljubavi Nastassje Kinski u smirenijoj fazi bio je legendarni glumac Al Pacino. Par je bio u vezi od 1997. do 2003. godine. Njihova veza bila je predmet intenzivne medijske pozornosti, ali su je uspjeli zadržati daleko od očiju javnosti. 

image

Nastassja i Al Pacino svoju su vezu uspjeli sačuvati daleko od očiju znatiželjne javnosti

/Photo12 Via Afp

Vječna patnja  

Nastassjin život bio je obilježen teškim osobnim borbama. Borila se s ovisnošću o drogama i alkoholu, što je utjecalo na njezinu karijeru i odnose s voljenima. Njezina slika u javnosti bivala je sve više skandalozna, a u drugi plan su padale sjajne glumačke role koje je ostvarila.

U pozadini njezinih trauma uvijek je bio odnos s ocem Klausom Kinskim, vrlo temperamentnom osobom sklonom ekscentričnom ponašanju. Cijelog svog djetinjstva je svjedočila njegovim izljevima bijesa, često je bio odsutan zbog profesionalnih obveza, a ostavljajući je u turobnom svijetu nepredvidljivih raspoloženja. 

image

Nastassjin otac Klaus Kinski u kadru s glumicom Ornellom Muti 1982.

Cip/Lorimar Productions/Collection Christophel Via Afp

Jedan od najkontroverznijih trenutaka u njihovom odnosu bio je kada je Nastassja optužila svog oca Klausa za seksualno zlostavljanje tijekom djetinjstva. Ova optužba šokirala je javnost i izazvala duboke podjele. Jedni su podržavali Nastassju i vjerovali u njenu priču, dok su drugi osporavali njezine tvrdnje, ističući da je Klaus Kinski čista žrtva klevete. 

Nastassja danas, u 63. godini, želi spriječiti da je ubuduće publika gleda kao golu 15-godišnjakinju u seriji "Tatort: Reifezeugnis". Naložila je slavnom odvjetniku Christianu Schertzu da poduzme pravne korake protiv kuće NDR, piše "Spiegel".

NDR je producirao epizodu "Tatort" krajem 70-ih. U njoj je, u dobi od 15 godina, Nastassja glumila učenicu koja se zaljubljuje u svog mnogo starijeg učitelja, te se pojavljuje u erotskim scenama.

"Nastassja Kinski bila je bez pratnje na setu kad su scene snimljene. Ne možemo govoriti o potpuno svjesnoj privoli. Zakonski je trebala imati suglasnost roditelja", komentirao je njezin odvjetnik.

image
Felix Horhager/Dpa Picture-alliance Via Afp
image
Ronny Hartmann/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 03:53