StoryEditorOCM
ShowbizPROBLEM ZA PROBLEMOM

Princu Harryju odbijen zahtjev za plaćanje policijske zaštite: ‘Zašto bismo bogatašima dopustili da sve plate?‘

Piše scena sd
23. svibnja 2023. - 12:49

Princ Harry izgubio je pravni spor oko zahtjeva da mu se dopusti privatno plaćanje policijske zaštite, piše BBC.

Njegovi odvjetnici željeli su sudsku reviziju odbijanja njegove ponude o plaćanju zaštite u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što su se njegovi sigurnosni aranžmani promijenili kada je princ prestao biti aktivni član kraljevske obitelji.

Sudac je odbio Harryjev zahtjev, a odvjetnici Ministarstva unutarnjih poslova su se usprotivili ideji da se bogatim ljudima omogući "kupnja" sigurnosti od policije.

Ova presuda uslijedila je nakon jednodnevnog sudskog ročišta u Londonu prošlog tjedna. Od tada su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sudjelovali u onome što je njihov glasnogovornik opisao kao "gotovo katastrofalnu potjeru automobilima" u koju su bili uključeni i paparazzija u New Yorku.

Na Visokom sudu prošlog su tjedna odvjetnici princa Harryja osporili odluku o odbijanju njegovog privatnog financiranja za policijsku zaštitu za njega i njegovu obitelj prilikom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kada je princ Harry 2020. odstupio od statusa "aktivnog člana kraljevske obitelji", to je značilo da više nije imao pristup prethodnoj razini sigurnosti. Ipak, princ Harry poriče da je ovu odluku donio Izvršni odbor za zaštitu autorskih prava i javnih osoba - poznat kao Ravec.

"Ravec je prekoračio svoje ovlasti, svoju moć, jer uopće nema ovlasti donijeti ovu odluku", rekli su sudu odvjetnici princa Harryja.

Tvrdili su da postoje odredbe u zakonodavstvu koje dopuštaju plaćanje za "specijalne policijske usluge" i kao takvo "plaćanje za policijski rad nije u suprotnosti s javnim interesom ili povjerenjem javnosti u Metropolitanskoj policijskoj službi".

No odvjetnici Ministarstva unutarnjih poslova rekli su da vrsta zaštite o kojoj se raspravlja, a koja bi mogla značiti "specijalizirane časnike za tjelohranitelje", nije isto što i financiranje dodatne policije za nogometne utakmice.

Odvjetnik metropolitanske policije tvrdi da bi bilo nerazumno policajce izlagati opasnosti zbog "plaćanja naknade od strane privatne osobe".

Pravni tim Ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je Ravecov odbor jednoglasno odbio ponudu privatnog plaćanja i da je stvar politike suprotstaviti se ideji da se "bogatoj osobi treba dopustiti kupnja sigurnosti".

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da nije postojao zahtjev da odbor Ravec dopusti princu Harryju da im se izjasni i da je malo izgleda da će se odluka promijeniti.

"S obzirom na prirodu argumenata koje je sada iznio tužitelj, sud može biti uvjeren da takve izjave vrlo vjerojatno ne bi napravile značajnu razliku u bilo kojem slučaju", rekli su sudu odvjetnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Prošlog srpnja, princ Harry uspio je dobiti zeleno svjetlo za pravne preglede procesa donošenja odluka o njegovoj sigurnosti, koje tek treba čuti.

Ali sada je izgubio u svom izazovu zbog želje da privatno plati sigurnosne troškove, za koje je ranije rekao da se "ne nameću poreznim obveznicima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 02:42