stdClass Object ( [id] => 183852 [title] => Od Merlinke do Kate Winslet u 'Titanicu' - filmski kostimi koji su diktirali svjetske modne trendove [alias] => od-merlinke-do-kate-winslet-u-titanicu-filmski-kostimi-koji-su-diktirali-svjetske-modne-trendove [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Onaj tko ne zna kako počinje film “Doručak kod Tiffanyja” taj je ili jako mlad ili je jako senilan ili, a to je gotovo nemoguće, ima neobjašnjivu rupu u memoriji. Taj film, osim što spada u klasike prošlog stoljeća, umnogome je oblikovao modni ukus kroz niz desetljeća. U prvim kadrovima filma Audrey Hepburn stoji ispred izloga Tiffanyja u crnoj haljini s nizom bisernih ogrlica oko vrata te naočalima Wayfarer. Takva crna haljina, koju je dizajnirao Hubert de Givenchy, postala je obvezan komad garderobe u ormarima žena diljem svijeta. Upravo ta haljina je prodana na humanitarnoj aukciji 2006. godine za 920,000 dolara. Postoje još samo dvije takve haljine - druga je u vlasništvu Givenchy arhive, a treća je izložena u Muzeju kostima u Madridu.

No, na nedavno otvorenoj izložbi nazvanoj “Hollywoodski kostimi’, a koja traje sve do kraja siječnja iduće godine u muzeju “Victoria & Albert” u Londonu, izložena je jedna od tih haljina. No, crna haljina iz “Doručka kod Tiffanyja” samo je jedna od onih koje odlično ilustriraju tezu kako ne čini haljina ženu, već upravo suprotno - žena čini haljinu posebnom. Između brojnih haljina, ali i tipičnih filmskih kostima, još je mnogo antologijskih ostvarenja. Izložba je koncipirana tako da vodi posjetitelje na putovanje kroz povijest američke ‘mainstream’ kinematografije - od Charlija Chaplina, preko Zlatnog doba Hollywooda, do najmodernijih tehnologija korištenih u filmu “Avatar” iz 2009.
Izložba u tri čina

Među više od 130 kostima nezaboravnih hollywoodskih filmskih likova iz privatnih i arhivskih kolekcija, u muzeju V&A bit su i oni koje su nosili Dorothy Gale (Čarobnjak iz Oza), Indiana Jones, Scarlett O’Hara (Prohujalo s vihorom), Jack Sparrow (Pirati s Kariba) i Darth Vader (Ratovi zvijezda), a središnji izložak je gotovo 4,4 milijuna eura vrijedna bijela haljina koju je Marilyn Monroe nosila u filmu “Sedam godina vjernosti”. Tu je i njezina nezaobilazna haljina koju je nosila kada je predsjedniku Kennedyju pjevala ‘Happy Birthday, Mr. President’.
Prvi dio izložbe, naslovljen “Prvi čin, Dekonstrukcija”, posjetitelja vodi kroz stvaralački proces prenošenja lika sa stranica scenarija u složeni lik na velikom platnu. Kostimografski proces istražuje se i analizira kroz studije vezane uz pojedine filmove, među kojima su “Klub boraca” (1999.), “Otimači izgubljenog kovčega” (1981.), “Zlatne godine kraljice Elizabete” (2007.), “Kraljica djevica” iz 1955., “Marija Antoaneta” iz 1938. i “Marija Antoaneta” iz 2006., “Opasne veze” (1988.) i “Zaljubljeni Shakespeare” (1998.).

Drugi dio izložbe, “Drugi čin, Dijalog”, obuhvaća četiri za ovu izložbu naručena intervjua koji istražuju suradnju velikih filmaša i njihovih kostimografa. Taj dio izložbe uključuje i dvije studije naslovljene “Umjetnost postanka” u kojima Robert De Niro i Meryl Streep govore o ulozi kostimografije u nastanku njihovih filmskih likova. Ulaskom u treću, posljednju, izložbenu galeriju naslovljenu “Treći čin, Finale”, posjetitelj će se naći u najglamuroznijem hollywoodskom klubu na svijetu, prepunom poznatih lica koja su zauzela trajno mjesto u svjetskoj kulturi.

‘Finale’ je posvećen “hollywoodskim herojima, zlikovcima i fatalnim ženama, filmskim sirenama” poput gospođice Amy Jolly (Marlene Dietrich) iz filma “Maroko” (1930.), Sugar Kane Kowalczyk (Marilyn Monroe) iz “Neki to vole vruće” (1959.), Holly Golightly (Audrey Hepburn) iz “Doručka kod Tiffanyja” (1961.), Roxie Hart (Renee Zellwiger) iz “Chicaga” (2002.). Tu su i dinamični akcijski, fantastični, SF superheroji iz filmova “Matrix” (1999.), “Harryja Pottera” (2001.), “Sumrak saga: Mladi mjesec” (2009.) i “Spiderman” (2002.). Da bi glamur Hollywooda bio dostojno blještav i u Londonu, izložbu prati i podržava lukusuzna draguljarska kuća “Harry Winston”. Izložba koja spaja minucioznu izradu kostima s magijom filmske umjetnosti, opisana je kao najglamurozniji događaj jeseni i zime u Velikoj Britaniji.

PRIREDILA EDA VUJEVIĆ
FOTO WALLPAPER

Haljina od zavjese za Scarlet O’Haru

Walter Plunkett dizajnirao je kostime za film ‘Prohujalo s vihorom’ 1939. godine. Njegova zelena haljina za Vivian Leigh u ulozi Scarlet O’Hara koju je skrojio tobože od zavjese postala je slavna, između ostalog, stoga što kostimografski prezentira ono što filmski predložak traži - sliku nesalomljive žene koja je spremna na borbu u nemogućim okolnostima, a koja svejedno želi barem ostaviti dojam južnjačke dame. Scarlet O’Hara se u toj haljini u filmu pojavljuje triput - u sceni u zatvoru kad moli Rhetta za financijsku pomoć, u sceni na ulici Atlante u kojoj hoda s Mammy te u sceni u kojoj susreće Franka Kennedyja. Boja te haljine bila je iz tri razloga problematična - morala se slagati s očima Vivian Leigh, ali je morala udovoljavati i specifikacijama Tehnicolora. Istodobno, trebala je izgledati kao zavjesa s Tare koju je izblijedilo sunce.

Originalna haljina Scarlet O’Hara kopirana je 1986. godine. Na nju je utrošeno 16 metara talijanskoga pamučnog baršuna, a na njoj se radilo 200 sati. Plunkett je skice za zelenu haljinu napravio znatno prije negoli je snimanje filma započelo. Naime, Katharine Hepburn je bila zainteresirana za ulogu Scarlet te je Plunkettu poslala roman ‘Prohujalo s vihorom’ Margaret Mitchell te je on na osnovi svog dojma napravio skice za haljine. Nakon toga je pisao Davidu Selznicku i preporučio se za kostimografa što je ovaj i prihvatio. Te 1939. godine, zanimljivo, nije se dodijelio Oscar za kostime, a Selznick je svojedobno izjavio da je upravo Plunkett morao dobiti kipić Akademije da je Oskar uopće bio dodjeljivan.

2500 kristalića za Merlinku

Marilyn Monroe je 1962. godine u svilenoj, svjetlucavoj haljini s potpisom Jeana Louisa tadašnjem američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju pjevala ‘Happy Birthday’. Haljina je bila ukrašena s dvije i pol tisuće svjetlucavih kristalića zbog kojih je Marilyn ‘izgledala kao da ne nosi ništa osim šljokica’. I zaista, Marilyn osim haljine nije imala ništa na sebi, a haljina je bila toliko uska da je glumica morala biti - zašivena u nju. Haljina je prodana na Christie’s aukciji u New Yorku 1999. za 1,26 milijuna dolara.

Bijela haljina pak s potpisom Williama Traville Marilyn je nosila u filmu “Sedam godina vjernosti”. Scena snimljena u rujnu 1954. u Lexington aveniji u New Yorku, u kojoj Marilyn stoji s Tomom Ewellom i pokušava obuzdati suknju bijele plisirane haljine koju zračna struja iz metroa podiže visoko gore – jedna je od najpoznatijih filmskih scena koja je ušla u popularnu kulturu i postala je ikoničnim trenutkom karijere Marilyn Monroe. Velika masa ljudi – oko 1500 muškaraca – gledala je, navijala i glasno komentirala noćno snimanje te scene dok je redatelj Billy Wilder naređivao da se ona ponovno snima više puta, čime je za publiku nastao spektakl. Scena se ponavljala četrnaest puta.

Coco Chanel stvorila je vječnu malu crnu haljinu

Coco Chanel je 1926. godine objavila fotografiju kratke, jednostavne crne haljine u američkom izdanju Voguea. Haljina je bila ravna, dužine do listova i ukrašena sa samo nekoliko dijagonalnih linija. Vogue je tada predvidio da će ‘mala crna haljina’ postati neka vrsta uniforme za žene svih ukusa i stilova.
Najpoznatija mala crna haljina je ona koju je nosila Audrey Hepburn u “Doručku kod Tiffanyja” redatelja Blakea Edwardsa. Haljinu je 1961. dizajnirao Hubert de Givenchy, a stilizirajući je s niskom bisera, velikim crnim naočalama i ravnim cipelama odredio je standard na koji se od tada počela nositi mala crna haljina. - Audrey Hepburn bila je veoma pedantna, savršeno profesionalna i točno je znala što želi. Svu odjeću kreiranu za nju ona je nosila s nekim malim vlastitim detaljem, obogaćujući je tako višestruko. Unapređivala je sve moje kreacije noseći ih s elegancijom, šikom i jednostavnošću - izjavio je Hubert de Givenchy o slavnoj glumici.
Manje je poznato da je čuvena Givenchyjeva mala crna haljina originalno doista bila - mala. No naknadno je, za potrebe snimanja “Doručka kod Tiffanyja” haljina produljena tako da se noge Audrey Hepburn ne vide. Preinaku haljine napravila je Edith Head. Givenchy haljina od talijanskog crnog satena prije dražbe u Christie’s opisana je kao “ večernja duga haljina bez rukava s ugrađenim steznikom, na leđima ukrašena izrezom, sa suknjom blago nabranom u struku i prerezanom na jednom bedru. U kompletu ide s parom crnih rukavica do lakta.’ Modni magazini tog doba opisali su izgled Audrey Hepburn u toj haljini kao “ultra ženstven” i “pariški”.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"U LONDONSKOM MUZEJU "},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-29 17:53:26 [created_by] => 25831 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-29 18:18:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-29 20:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4780 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/29/SCENA/merlinka.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x509" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38730669 Threads: 4 Questions: 7120705244 Slow queries: 3308417 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608944442 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/od-merlinke-do-kate-winslet-u-titanicu-filmski-kostimi-koji-su-diktirali-svjetske-modne-trendove-183852 [printLink] => /scena/showbiz/od-merlinke-do-kate-winslet-u-titanicu-filmski-kostimi-koji-su-diktirali-svjetske-modne-trendove-183852?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 209192 [name] => audreyhepburn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => audreyhepburn [link] => /tag/audreyhepburn ) [1] => stdClass Object ( [id] => 186369 [name] => indianajones [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => indianajones [link] => /tag/indianajones ) [2] => stdClass Object ( [id] => 189029 [name] => charliechaplin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => charliechaplin [link] => /tag/charliechaplin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od Merlinke do Kate Winslet u 'Titanicu' - filmski kostimi koji su diktirali svjetske modne trendove [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-18-03-08-25831 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/29/SCENA/merlinka.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/29/SCENA/merlinka.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Onaj tko ne zna kako počinje film “Doručak kod Tiffanyja” taj je ili jako mlad ili je jako senilan ili, a to je gotovo nemoguće, ima neobjašnjivu rupu u memoriji. Taj film, osim što spada u klasike prošlog stoljeća, umnogome je oblikovao modni ukus kroz niz desetljeća. U prvim kadrovima filma Audrey Hepburn stoji ispred izloga Tiffanyja u crnoj haljini s nizom bisernih ogrlica oko vrata te naočalima Wayfarer. Takva crna haljina, koju je dizajnirao Hubert de Givenchy, postala je obvezan komad garderobe u ormarima žena diljem svijeta. Upravo ta haljina je prodana na humanitarnoj aukciji 2006. godine za 920,000 dolara. Postoje još samo dvije takve haljine - druga je u vlasništvu Givenchy arhive, a treća je izložena u Muzeju kostima u Madridu.

No, na nedavno otvorenoj izložbi nazvanoj “Hollywoodski kostimi’, a koja traje sve do kraja siječnja iduće godine u muzeju “Victoria & Albert” u Londonu, izložena je jedna od tih haljina. No, crna haljina iz “Doručka kod Tiffanyja” samo je jedna od onih koje odlično ilustriraju tezu kako ne čini haljina ženu, već upravo suprotno - žena čini haljinu posebnom. Između brojnih haljina, ali i tipičnih filmskih kostima, još je mnogo antologijskih ostvarenja. Izložba je koncipirana tako da vodi posjetitelje na putovanje kroz povijest američke ‘mainstream’ kinematografije - od Charlija Chaplina, preko Zlatnog doba Hollywooda, do najmodernijih tehnologija korištenih u filmu “Avatar” iz 2009.
Izložba u tri čina

Među više od 130 kostima nezaboravnih hollywoodskih filmskih likova iz privatnih i arhivskih kolekcija, u muzeju V&A bit su i oni koje su nosili Dorothy Gale (Čarobnjak iz Oza), Indiana Jones, Scarlett O’Hara (Prohujalo s vihorom), Jack Sparrow (Pirati s Kariba) i Darth Vader (Ratovi zvijezda), a središnji izložak je gotovo 4,4 milijuna eura vrijedna bijela haljina koju je Marilyn Monroe nosila u filmu “Sedam godina vjernosti”. Tu je i njezina nezaobilazna haljina koju je nosila kada je predsjedniku Kennedyju pjevala ‘Happy Birthday, Mr. President’.
Prvi dio izložbe, naslovljen “Prvi čin, Dekonstrukcija”, posjetitelja vodi kroz stvaralački proces prenošenja lika sa stranica scenarija u složeni lik na velikom platnu. Kostimografski proces istražuje se i analizira kroz studije vezane uz pojedine filmove, među kojima su “Klub boraca” (1999.), “Otimači izgubljenog kovčega” (1981.), “Zlatne godine kraljice Elizabete” (2007.), “Kraljica djevica” iz 1955., “Marija Antoaneta” iz 1938. i “Marija Antoaneta” iz 2006., “Opasne veze” (1988.) i “Zaljubljeni Shakespeare” (1998.).

Drugi dio izložbe, “Drugi čin, Dijalog”, obuhvaća četiri za ovu izložbu naručena intervjua koji istražuju suradnju velikih filmaša i njihovih kostimografa. Taj dio izložbe uključuje i dvije studije naslovljene “Umjetnost postanka” u kojima Robert De Niro i Meryl Streep govore o ulozi kostimografije u nastanku njihovih filmskih likova. Ulaskom u treću, posljednju, izložbenu galeriju naslovljenu “Treći čin, Finale”, posjetitelj će se naći u najglamuroznijem hollywoodskom klubu na svijetu, prepunom poznatih lica koja su zauzela trajno mjesto u svjetskoj kulturi.

‘Finale’ je posvećen “hollywoodskim herojima, zlikovcima i fatalnim ženama, filmskim sirenama” poput gospođice Amy Jolly (Marlene Dietrich) iz filma “Maroko” (1930.), Sugar Kane Kowalczyk (Marilyn Monroe) iz “Neki to vole vruće” (1959.), Holly Golightly (Audrey Hepburn) iz “Doručka kod Tiffanyja” (1961.), Roxie Hart (Renee Zellwiger) iz “Chicaga” (2002.). Tu su i dinamični akcijski, fantastični, SF superheroji iz filmova “Matrix” (1999.), “Harryja Pottera” (2001.), “Sumrak saga: Mladi mjesec” (2009.) i “Spiderman” (2002.). Da bi glamur Hollywooda bio dostojno blještav i u Londonu, izložbu prati i podržava lukusuzna draguljarska kuća “Harry Winston”. Izložba koja spaja minucioznu izradu kostima s magijom filmske umjetnosti, opisana je kao najglamurozniji događaj jeseni i zime u Velikoj Britaniji.

PRIREDILA EDA VUJEVIĆ
FOTO WALLPAPER

Haljina od zavjese za Scarlet O’Haru

Walter Plunkett dizajnirao je kostime za film ‘Prohujalo s vihorom’ 1939. godine. Njegova zelena haljina za Vivian Leigh u ulozi Scarlet O’Hara koju je skrojio tobože od zavjese postala je slavna, između ostalog, stoga što kostimografski prezentira ono što filmski predložak traži - sliku nesalomljive žene koja je spremna na borbu u nemogućim okolnostima, a koja svejedno želi barem ostaviti dojam južnjačke dame. Scarlet O’Hara se u toj haljini u filmu pojavljuje triput - u sceni u zatvoru kad moli Rhetta za financijsku pomoć, u sceni na ulici Atlante u kojoj hoda s Mammy te u sceni u kojoj susreće Franka Kennedyja. Boja te haljine bila je iz tri razloga problematična - morala se slagati s očima Vivian Leigh, ali je morala udovoljavati i specifikacijama Tehnicolora. Istodobno, trebala je izgledati kao zavjesa s Tare koju je izblijedilo sunce.

Originalna haljina Scarlet O’Hara kopirana je 1986. godine. Na nju je utrošeno 16 metara talijanskoga pamučnog baršuna, a na njoj se radilo 200 sati. Plunkett je skice za zelenu haljinu napravio znatno prije negoli je snimanje filma započelo. Naime, Katharine Hepburn je bila zainteresirana za ulogu Scarlet te je Plunkettu poslala roman ‘Prohujalo s vihorom’ Margaret Mitchell te je on na osnovi svog dojma napravio skice za haljine. Nakon toga je pisao Davidu Selznicku i preporučio se za kostimografa što je ovaj i prihvatio. Te 1939. godine, zanimljivo, nije se dodijelio Oscar za kostime, a Selznick je svojedobno izjavio da je upravo Plunkett morao dobiti kipić Akademije da je Oskar uopće bio dodjeljivan.

2500 kristalića za Merlinku

Marilyn Monroe je 1962. godine u svilenoj, svjetlucavoj haljini s potpisom Jeana Louisa tadašnjem američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju pjevala ‘Happy Birthday’. Haljina je bila ukrašena s dvije i pol tisuće svjetlucavih kristalića zbog kojih je Marilyn ‘izgledala kao da ne nosi ništa osim šljokica’. I zaista, Marilyn osim haljine nije imala ništa na sebi, a haljina je bila toliko uska da je glumica morala biti - zašivena u nju. Haljina je prodana na Christie’s aukciji u New Yorku 1999. za 1,26 milijuna dolara.

Bijela haljina pak s potpisom Williama Traville Marilyn je nosila u filmu “Sedam godina vjernosti”. Scena snimljena u rujnu 1954. u Lexington aveniji u New Yorku, u kojoj Marilyn stoji s Tomom Ewellom i pokušava obuzdati suknju bijele plisirane haljine koju zračna struja iz metroa podiže visoko gore – jedna je od najpoznatijih filmskih scena koja je ušla u popularnu kulturu i postala je ikoničnim trenutkom karijere Marilyn Monroe. Velika masa ljudi – oko 1500 muškaraca – gledala je, navijala i glasno komentirala noćno snimanje te scene dok je redatelj Billy Wilder naređivao da se ona ponovno snima više puta, čime je za publiku nastao spektakl. Scena se ponavljala četrnaest puta.

Coco Chanel stvorila je vječnu malu crnu haljinu

Coco Chanel je 1926. godine objavila fotografiju kratke, jednostavne crne haljine u američkom izdanju Voguea. Haljina je bila ravna, dužine do listova i ukrašena sa samo nekoliko dijagonalnih linija. Vogue je tada predvidio da će ‘mala crna haljina’ postati neka vrsta uniforme za žene svih ukusa i stilova.
Najpoznatija mala crna haljina je ona koju je nosila Audrey Hepburn u “Doručku kod Tiffanyja” redatelja Blakea Edwardsa. Haljinu je 1961. dizajnirao Hubert de Givenchy, a stilizirajući je s niskom bisera, velikim crnim naočalama i ravnim cipelama odredio je standard na koji se od tada počela nositi mala crna haljina. - Audrey Hepburn bila je veoma pedantna, savršeno profesionalna i točno je znala što želi. Svu odjeću kreiranu za nju ona je nosila s nekim malim vlastitim detaljem, obogaćujući je tako višestruko. Unapređivala je sve moje kreacije noseći ih s elegancijom, šikom i jednostavnošću - izjavio je Hubert de Givenchy o slavnoj glumici.
Manje je poznato da je čuvena Givenchyjeva mala crna haljina originalno doista bila - mala. No naknadno je, za potrebe snimanja “Doručka kod Tiffanyja” haljina produljena tako da se noge Audrey Hepburn ne vide. Preinaku haljine napravila je Edith Head. Givenchy haljina od talijanskog crnog satena prije dražbe u Christie’s opisana je kao “ večernja duga haljina bez rukava s ugrađenim steznikom, na leđima ukrašena izrezom, sa suknjom blago nabranom u struku i prerezanom na jednom bedru. U kompletu ide s parom crnih rukavica do lakta.’ Modni magazini tog doba opisali su izgled Audrey Hepburn u toj haljini kao “ultra ženstven” i “pariški”.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/od-merlinke-do-kate-winslet-u-titanicu-filmski-kostimi-koji-su-diktirali-svjetske-modne-trendove-183852 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=499e5ea6fe66b9f790c176ef676efb534f2a2575 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+Merlinke+do+Kate+Winslet+u+%26%23039%3BTitanicu%26%23039%3B+-+filmski+kostimi+koji+su+diktirali+svjetske+modne+trendove&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fod-merlinke-do-kate-winslet-u-titanicu-filmski-kostimi-koji-su-diktirali-svjetske-modne-trendove-183852 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fod-merlinke-do-kate-winslet-u-titanicu-filmski-kostimi-koji-su-diktirali-svjetske-modne-trendove-183852 )
[{"id":"2","value":"U LONDONSKOM MUZEJU "},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
ShowbizU LONDONSKOM MUZEJU

Od Merlinke do Kate Winslet u 'Titanicu' - filmski kostimi koji su diktirali svjetske modne trendove

Piše PSD.
29. listopada 2012. - 21:40
Onaj tko ne zna kako počinje film “Doručak kod Tiffanyja” taj je ili jako mlad ili je jako senilan ili, a to je gotovo nemoguće, ima neobjašnjivu rupu u memoriji. Taj film, osim što spada u klasike prošlog stoljeća, umnogome je oblikovao modni ukus kroz niz desetljeća. U prvim kadrovima filma Audrey Hepburn stoji ispred izloga Tiffanyja u crnoj haljini s nizom bisernih ogrlica oko vrata te naočalima Wayfarer. Takva crna haljina, koju je dizajnirao Hubert de Givenchy, postala je obvezan komad garderobe u ormarima žena diljem svijeta. Upravo ta haljina je prodana na humanitarnoj aukciji 2006. godine za 920,000 dolara. Postoje još samo dvije takve haljine - druga je u vlasništvu Givenchy arhive, a treća je izložena u Muzeju kostima u Madridu.

No, na nedavno otvorenoj izlo...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:03