StoryEditorOCM
ShowbizSamo simpatije

Poznati Splićanin osvojio srca Sarajlija: ‘Sve je bilo prekrasno, od druženja, kolega, upoznavanja‘

Piše Mozaik SD
18. kolovoza 2023. - 10:03

U velikom intervjuu danom sarajevskom Avazu naš je glumac Slavko Sobin progovorio o svojim ulogama, filmovima koje predstavlja na Film festivalu, ali i životnoj fazi u kojoj se trenutno nalazi.

Dva su njegova filma ove godine našla svoje mjesto na velikom platnu sarajevskog festivala, riječ je o "Smrt djevojčice sa žigicama" i "Samo kad se nasmijem", koje je publika prihvatila otvorena srca.

- Dugih je ovo pet dana u Sarajevu, imam osjećaj da sam prije mjesec došao. Sve je bilo prekrasno, od druženja, kolega, upoznavanja... - rekao je Sobin za "Dnevni avaz".

image
Antonio Balić/Cropix

"Samo kad se nasmijem" potresna je priča o nasilju nad ženama, u kojem glavne uloge tumače Sobin, kao zlostavljač, i Tihana Lazović-Trifunović, kao žrtva koja naposljetku ubija supruga nasilnika i za to biva osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu. U filmu "Smrt djevojčice sa žigicama" Sobin igra dobričinu.

- Obje uloge dolaze od polazišne točke, a to je neka bol tog čovjeka. U "Smrti djevojčice sa žigicama" zbog smrti kćeri, a u "Samo kad se smijem" je dubinska bol genetski unesena - istakao je Sobin.“

image
Antonio Balić/cropix/

Ustvrdio je kako bi film i umjetnost trebali liječiti ljude, osnaživati ih, osim što ih, naravno, zabavljaju. isto tako bi trebali osnažiti i žene da progovore, da se ne boje svoj glas pustiti - kako bi se spasile iz nasilne zajednice i/ili života.

- Trebao bi odgojiti najmlađe generacije, pogotovo muške djece, da poštuju žene, da ne budu nasilnici. Trebao bi možda pokazati koliko je sulud taj sistem gdje okrećemo glavu od nasilja. Ako bi ovaj film to napravio na malom postotku ljudi, mislim da smo mi uspjeli - istakao je Sobin.

Nakon odmora čekaju ga dva velika projekta. U Britaniji će snimati film krajem godine, a potom će u proljeće boraviti u Pragu po istom zadatku.

- Prije nisam mogao birati, šta god mi se ponudi, šta god mogu odraditi, odradio bih i onda sam stalno letio s jednog mjesta na drugo. A sada se nadam da sam došao u fazu da mogu birati uloge koje ću igrati i da ih radim manje, ali da su važnije, da su to priče koje želim ispričati - otkrio je Sobin u "Avazu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:50