StoryEditorOCM
ShowbizNakon spornog oliverova nastupa u ‘ciboni’, strukovna udruga priopćenjem za javnost stala u zaštitu svojeg članstva

HGU: Humanitarni koncerti su reketarenje glazbenika

Piše PSD.
25. studenog 2009. - 21:45

Humanitarni koncerti pretvorili su se u reketarenje glazbenika”, poručilo je jučer u svojemu priopćenju za javnost predsjedništvo Hrvatske glazbene unije i ujedno pozvalo članstvo da ne prihvaća sudjelovanje na humanitarnim koncertima ako nisu “ispunjeni uvjeti za njihovu organizaciju kakvi vrijede u civiliziranim državama”.

“S obzirom na to da je situacija potpuno izmakla kontroli, mnogi se glazbenici osjećaju ugroženi gotovo svakodnevnim terorom, pa i fizičkim prijetnjama kako bi nekom donirali svoj novac ili nastupili na, najčešće, vrlo loše organiziranim koncertima koji u konačnici ne ostvare nikakav prihod. Glazbenici nisu organizatori tih koncerata, već su, dapače, pod stalnim pritiskom, pa i reketom pojedinaca i organizacija koje od njih zahtijevaju da besplatno doniraju svoj rad ili novac. Pri tome su nerijetko ucijenjeni prijetnjama da će ih se u suprotnom javno prozvati zbog socijalne neosjetljivosti i nehumanosti”, stoji, između ostalog, u priopćenju HGU-a bez navođenja imena glazbenika koji su bili ucjenjivani ili organizatora koji su se bavili nečasnim radnjama.

Ipak, doznajemo kako je povod za oštru reakciju HGU-a nedavno objelodanjena afera s koncertom Olivera Dragojevića iz 2007. u zagrebačkoj “Ciboni” čiji organizator još nije uplatio obećani honorar na račun Zaklade ‘‘Ana Rukavina”.

- Činjenica je da je Zaklada pomogla u promociji koncerta, te da je korišteno ime Zaklade u svrhu Oliverova nastupa, a na njezin račun nije uplaćeno ni kune od koncerta - zaključila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade, nakon medijskih napisa o humanitarnom aspektu koncerta kojim je zagrebački Radio Cibona slavio 15. rođendan.

- Nikada nismo doživjeli pritiske. Kad smo mogli, napravili smo. Kad nismo, nismo - zanijekao je bilo kakva neugodna iskustva s organizatorima humanitarnih koncerata Severinin menadžer Tomislav Petrović.

KONCERT_TONY4-150709.2

Tony Cetinski

Ivana Nobilo-Cetinski, supruga menadžerica Tonyja Cetinskog, ustvrdila je isto.

- Nikada nismo doživjeli prijetnje, ucjene ili nešto slično. Biramo gdje će Tony nastupiti, direktno kontaktiramo s onima kojima je namijenjen novac ili nekom respektabilnom zakladom, ili humanitarni nastup organiziramo sami. I želimo do kraja znati rezultat cijele priče. Uostalom, jedan dio od svojega godišnjeg honorara Tony izdvaja u humanitarne svrhe. Sami biramo kome ćemo uplatiti 70 posto tog iznosa, dok 30 posto Tony odradi kroz nastupe. Razumijem glazbenike koji nemaju menadžere i prisiljeni su sami odgovarati na brojne telefonske pozive. Ružno zvuči kada nekome kažete “Ne”... - komentirala je Ivana Nobilo-Cetinski koja sa suprugom prati gdje je završio novac.

Kako se približava prosinac, domaći se glazbenici, u iščekivanju honoriranih nastupa, tuže kako je sve više upita raznih organizatora koji ih žele angažirati isključivo u dobrotvorne svrhe.

Činjenica je da su pozivi tog tipa sve učestaliji, ali je, isto tako, poznato kako i sami glazbenici u slučaju organizacije velikih koncerata rado posežu za nekom humanitarnom udrugom ili zakladom jer je njihovo uključenje u projekt najlakši put do džepova sponzora.

A izvođači s “B” liste, koji uglavnom i nastupaju na tzv. humanitarkama, češće su podložni prijevarama raznoraznih “čudnih” organizatora. Velikim imenima to se rijetko događa.

Severina

Kakogod bilo, ponukana učestalim napisima o humanitarnim koncertima, Hrvatska glazbena unija je reagirala dopisom u kojemu se sugerira glazbenicima da prije pristanka na angažman vode računa kako će sav iznos od ulaznica i svih drugih prihoda akcije ići u humanitarne svrhe, te da će se eventualni, najnužniji troškovi produkcije koncerta pokriti sponzorstvima ili vlastitim sredstvima organizatora.

Od organizatora humanitarnih koncerata traži se, pak, potpisivanje ugovora s glazbenicima po kojemu će im biti isplaćen pun iznos honorara uobičajen za komercijalne koncerte.

Glazbenici bi se, u tom slučaju, obvezali na prosljeđivanje honorara sa svog računa na račun ustanove ili pojedinca za kojeg se koncert organizirao. “Samo na taj način moguće je krajnje transparentno i uspješno organizirati humanitarne koncerte.

Glazbenici, koji su tijekom svoje karijere bezbroj puta donirali svoj rad i za to najčešće nemaju nikakav pisani trag, konačno će imati jasan dokaz koliko su egzaktno pridonijeli općem dobru”, zaključuju u HGU-u.

mirela goreta

Pjevali za pse minotragače, a od njih ni traga

Medijsku se prašina nedavno podignula i oko Udruge “Pas u humanitarnom djelovanju”, poznate po organizaciji koncerata svjetskih glazbenih zvijezda u Hrvatskoj - Erosa Ramazzottija, Sinéad O’Connor, Jamesa Browna, Diane Krall, Pet Shop Boysa, ali i nastupa domaćih glazbenika poput “Majki”, Urbana, Marijana Bana, “Opće opasnosti”... Udruga, navodno, skuplja novac za pse minotragače, a u Hrvatskom centru za razminiranje tvrde kako nitko od njih nije dobio nijednog psa niti su upoznati s radom Udruge!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 10:00