StoryEditorOCM
Showbizsplitski festival

Dina više nema, ali Prokurativama će grmjeti ‘Ništa kontra Splita!‘ Autorska večer Nene Vilovića okupila zvijezde

Piše Lenka Gospodnetić
1. srpnja 2023. - 21:33

Ništa kontra Splita! Naslov te pjesme iz 1995. godine (treba li uopće reći da ju je otpjevao Dino Dvornik?), jedne iz bogatog glazbenog opusa Nene Vilovića, postala je odavno puno više od tog naslova. Prerasla je pjesmu, postala geslo, hashtag, manifest splitskog dišpeta - a sad je i službeni naziv prekrasne glazbene večeri u sklopu ovogodišnjeg Splitskog festivala.

image

Nenad Vilovic

Ante Cizmic/Cropix

Večer je, očekivano, posvećena upravo stvaralaštvu Nenada Vilovića, koji se - po vlastitu priznanju - jedva odlučio koju iz prebogatog opusa pripustiti u užu selekciju.

image

Djordji Peruzovic

Ante Cizmic/Cropix

No, s bilo kojom pjesmom tog mladića sa 60 godina glazbenog staža nema greške! Tijekom večeri izvodit će se - kao prvo - pjesma "48 uri kad bi traja dan", pjeva ju Đorđi Peruzović - baš kao nekad!

Večer je pravi vremeplov u recentnu povijest i minula desetljeća, oduševili su brojni izvođači: Zoran Jelenković pjevao je čak dvaput, Ana Opačak uskrsnula je Treću suzu (Meri Cetinić u izvorniku), a Jedinstvo je impresivno izvelo Šumi more.

image

Zoran Jelenkovic

Ante Cizmic/Cropix

Ana Sasso oduševila je u kombinaciji sa Žarkom Mamulom i klapom Partenca (Oli bilo, oli crno), a ukazao nam se i Darko Domijan! Vitalan kao mladić izveo je Julske kiše...

image

vokalni ansambl Jedinstvo

Ante Cizmic/Cropix

Lidija Bačić pjeva, pak, Nismo mi bez cilja (Josipa Lisac ju izvorno pjeva) bez greške, a njezina figura plijeni (kao i Anina, Sasso naime).

image

Ana Opacak

Ante Cizmic/Cropix

Dakako, ovacije očekujemo kad krene naslovna skladba, Ništa kontra Splita. Na žalost, Dina više nema među nama, no tu je njegov karizmatični brat, također glazbenik Dean, kojemu će u izvođenju antologijske pjesme "dati ruke" Krešo Bengalka, te Žuvi.

image
Ante Cizmic/Cropix

"Di si bija kad je grmilo?" pjevat će - i opet pjevač iz izvornika, iz 1972., naime legendarni Đorđi Peruzović. Nizat će sa nadalje - jedna bolja od druge - pjesme Nismo mi bez cilja, Tajna života, Zaboravi Espanju, 2002. godine i brojne druge jamstvo su da je pred nama prekrasna glazbena večer na Prokurativama. Vodit će je Mirko Fodor i Maja Kolak, nova Loto-djevojka koja se izvrsno snašla i u ovoj ulozi.

Prokurative su već skoro pune, samo da kiše ne bude!

image

Lidija Bacic

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image

Djordji Peruzovic

Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 17:57