Scena Mozaik

prijateljska konkurencija

Španjolci odnili doma ricetu za habas con sepia

prijateljska konkurencija
Kad se meštar od kužine uhvati špakera, onda zavonja baš cila zgrada Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje “Zlatna vrata”. Miris boba dočekao nas je odmah na vratima. A kako je tek bilo španjolskim profesorima ugostiteljstva?
- Surađujemo sa španjolskom regijom Valencija, s njihovim turističko-ugostiteljskim školama već godinama. Sada su u sklopu Erasmus Plus projekta došli nama u goste, na petodnevnom studijskom putovanju - pojašnjava nam Snježana Lisičić, ravnateljica Centra.

A mi upoznajemo redom Deliju Ramos Liso, profesoricu stručnih predmeta u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Valenciji, Martu Munoz, koja predaje turizam, te „meštra od pašta“ Javiera Asensiju, profesora slastičarstva, Angela Lilla, ravnatelja škole i vrhunskog chefa, zajedno s Joseom Lopezom, profesorom gospodarstva. Sa zanimanjem su pratili vješte ruke chefa Željka Bremeca dok je spravljao dalmatinski specijalitet bob sa sipom.
- Habas con Sepia - prevodi nam naziv jela profesorica Ramos Liso.

Kod njih se bob ne koristi kao kod nas, no tortilje s „baby bobom“ teško da bi itko od njih odbio.

- Želja nam je bila upoznati način rada vaših chefova, vaše specijalitete, kolega Bremec nam je pripremio i kruh sa crnilom sipe - veli nam Angel Lillo.

- Na ovaj način „pripremamo teren“ za naše učenike i studente, voljeli bismo ih iduće godine dovesti ovdje, da upoznaju vaš način rada - kazuje nam Jose Lopez.

S obzirom na to da Španjolce i Hrvate vezuje slična prehrana, mediteranska, a i obje su nam zemlje vezane usko uz turizam, španjolski su profesori željeli upoznati sve načine rada i pristupa gostu. Tako će osim gastronomije upoznati i rad Nacionalnog parka, stoga danas odlaze na Plitvice, željeli su obići vinariju, pa su im domaćini iz Centra “Zlatna vrata” organizirali posjet Pelješcu. Kako bi se uvjerili zašto su hrvatski kuhari toliko cijenjeni u svijetu – posjetili su i Ugostiteljsko-turističku školu u našem gradu.

Oduševljeni soparnikom

- Moj zadatak je bio pripremiti recepturu jela koje je u Dalmaciji cijenjeno, pa ga praktično i prikazati, a gdje ćeš bolje prezentacije našega kraja nego uz bob i sipu, čiji je stađun upravo sada - veli nam chef Bremec.
A gosti, doslovno, polizali prste. Još kad su ugošćeni čašicom plavca, pošipa i prošeka... Oduševio ih je i soparnik, nisu mogli vjerovati da tako jednostavno jelo može biti toliko ukusno.

- Možda jesmo konkurencija u turizmu, ali se moramo naučiti biti prijateljska konkurencija, kako bismo zajedno bili još bolji - zaključuje ravnateljica Lisičić.

milena budimir
SNIMIO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Naslovnica Mozaik