Scena Kultura

U Splitu počeo Festival suvremenog kazališta

U ponedjeljak navečer u Splitu je otpočeo IKS festival, međunarodni festival suvremenog kazališta.
Prva predstava održana je u HNK Split, a nastupila je austrijska skupina Liquid Loft s jednosatnom predstavom nazvanom “Talking Head” .

Izvedba se bavi „šumovima“ u komunikaciji i problemima pojedinca izloženog na društvenim mrežama. Njihova komunikacija puca, gubi smisao, muškarac i žena na pozornici mijenjaju identitete, imitiraju, brbljaju i ne slušaju jedno drugo.

Uz suvremeni scenski pokret i govor, izvođači su se poslužili svatko svojim laptopom, a njihova problematična komunikacija, koja poprima groteskna obilježja prikazana je na video zidu.

Liquid Loft osnovali su 2005. godine koreograf Chris Haring, glazbenik Andreas Berger, plesačica Stephanie Cumming i dramaturg Thomas Jelinek, a ovaj događaj nastao je u u suradnji sa Austrijskim forumom za kulturu Zagreb i Tanzquartier Wien i INTPA – International Network for Dance and Performance Austria of Tanzquartier Wien.

Ostale predstave IKS festivala nezavisnih kazališnih skupina koji primjenjuju nove tehnologije i medije održavat će se u Splitu do 19. lipnja i to u teatrinu na Prokurativama te u amfiteatru Doma mladih.

J.P.
FOTO: M. TODORIĆ / CROPIX

Naslovnica Kultura