Scena Kultura

Premijera dokumentarnog filma 'Mosor živi vječno!': Očekiva san da će biti dobro, ali ovo je nadmašilo...

Nije mogla proći "lišo" premijera dokumentarnog filma "Mosor živi vječno!" o liku i djelu Milorada Bibića Mosora - dobrog duha Splita, a da on odzogo s nebesa ne napravi neku svoju "zajebanciju".

I napravio ju je - bilo je prvo što su vjerojatno mnogi u dvorani splitske Kinoteke "Zlatna vrata", a vaš reporter sigurno, pomislili u petak kad je nakon desetak sekundi od početka filma s engleskim titlovima, počeo zapinjati i prekidati zvuk uvodne pjesme "Nima Splita do Splita".

I to toliko zapinjati da se autor 50-minutnog filma prikazanog pretposljednjeg dana sedmog Festivala mediteranskog filma Leon Rizmaul ispričao publici navodeći da je ta kopija filma s titlom na kompjuteru koji očito "šteka" te da ćemo ipak morati odgledati "hrvatsku" verziju s DVD-a.

I odgledala ju je puna dvorana Kinoteke uz stalni smijeh kojeg su izmamili sugovornici koji su se izmjenjivali u filmu, a koji su pričali o Mosoru.

Pa je tako Zoran Grašo pričao kako je Mosor tijekom svojih sudačkih dana sudio utakmicu u kojoj je igrač Scavolinija na Željku Jerkovu napravio prekršaj, a on je pak tad sudio sve što je mogao pa je Jerkov na račun jednog "faula" pucao pet ili šest bacanja.

Još jedan proslavljeni splitski košarkaš i veliki Mosorovo prijatelj Dino Rađa u filmu je ispričao kako ga Mosor nikad nije zvao da mu da intervju nego bi ga nazvao i rekao mu: "Slušaj, sutra ti ide intervju na dvi strane u Slobodnu".

Jedan od trenutaka izvrsnog dokumentarca koji je od srca nasmijao publiku bio je i trenutak kad Ivica Ivanišević priča što mu je Mosor jedno prilikom rekao kad su se nešto "zakačili". Rekao mu je: "nemoj ti ići u p.m., ja ću..."

- Očekiva san da će biti dobro, ali ovo je nadmašilo moja očekivanja - govorio je pri izlasku iz dvorane svom prijatelju jedan mladić otkrivajući tako dojam koji je film ostavio na publiku. A sam autor filma kazao je na početku projekcije da je upravo u dvorani kinoteke "Zlatna vrata" dok je radio dokumentarac o Goranu Ivaniševiću dva dana proveo u razgovoru s Mosorom i da ga je tad upoznao.

- Relativno brzo poslije on je umro, a jedan drugi Ivanišević, Ivica, mi je predložio zašto ne bi snimio film o njemu. Ja sam jako zadovoljan i sretan onim što je nastalo, a Mosor je bio takav čovjek da je zaslužio makar jedan 50 minutni film - iskreno je kazao režiser koji je nakon odjavne špice dobio veliki i dugotrajni pljesak očito zadovoljne publike.

Vladimir Urukalo
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / CROPIX
Naslovnica Kultura