Scena Kultura

bogatiji fundus  

Akademski kipar Šime Vulas donira svoje radove Narodnom muzeju

bogatiji fundus         

Šime Vulas na retrospektivnoj izložbi u Zagrebu / FOTO: GORAN MEHKEK / CROPIX

Nakon više od dva desetljeća otkada je u Domovinskom ratu razorena, koncertna dvorana u Kneževoj palači otvorit će svoja vrata za posjetitelje. U tom prostoru, koji je saniran i uskoro će biti u funkciji, u prvom razdoblju ćemo organizirati izložbe - najavila je Renata Peroš, ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja.

Dvaput veći broj posjetitelja

Uz koncertnu dvoranu, nakon šest godina otvorena je i prva dvorana Galerije umjetnina, gdje je su sada izloženi radovi Stephana Lupina, te u ovoj godini Narodni muzej u svojim odjelima bilježi dvaput veći broj posjetitelja nego lani u istom razdoblju.

-Najviše posjetitelja prođe kroz uređeni dio Kneževe palače, koji je otvoren od svibnja prošle godine. Kneževa palača u Zadru je bila simbol „doma kulture“ i stoga nas tolika posjećenost ne iznenađuje. U Kneževoj palači ne organiziramo samo izložbe, već i brojne druge manifestacije, predstavljanja knjiga i obilježavanje značajnih obljetnica - kazala je Renata Peroš. Još jedna velika promjena uskoro će biti napravljena u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja, gdje će se izmijeniti stalni postav.

Temeljem doktorskog rada voditeljice tog odjela Jasenke Lulić-Štorić, novi stalni postav Etnološkog odjela sadržavat će nošnje sjeverne Dalmacije koje na specifičan način diferenciraju muškarce i žene, pokazujući ujedno i njihov odnos.

Narodni muzej uskoro će obogatiti svoj fundus vrhunskim ostvarenjima, za koja će tek trebati osmisliti prostor: jedan od najvećih živih hrvatskih akademskih kipara, Šime Vulas, izrazio je želju da Narodnom muzeju Zadar daruje dio svojih radova. -Skulpture Šime Vulasa predstavljat će izuzetan dio fundusa Narodnog muzeja. On je izrazio želju da donira Zadru svoje radove, a sve detalje ćemo sa njim dogovarati sljedeće srijede - kazala je ravnateljica Peroš.

Lada Kalmeta

Prva županijska smotra folklora

Narodni muzej Zadar organizator je prve županijske smotre folklora, koja će se održati 5. i 6. rujna na Trgu pet bunara u Zadru. Prijave KUD-ova su trajale do 30. srpnja, do kada su na terenu trajale i provjere njihovih programa. Na smotri će sudjelovati 40 KUD-ova, koji će nastupati dva dana od 17 sati do 22 sata.

Naslovnica Kultura