StoryEditorOCM
PremiumSAMO POTPIS I...

Eda Vujević: Dementne bakice imaju jedan ‘zadatak‘ u životu. Isporučiti nepoznatome nekome svoju imovinu. I umrijeti

24. siječnja 2023. - 12:00

Kaznena prijava koju je dobio vlasnik jednog privatnog obiteljskog doma za starije u Kaštelima, a koji je, kako ga se tereti, iskoristio dementnost svoje 90-godišnje štićenice te se prijevarno, barem ga se tako tereti, upisao na stan starice, još je jednom aktualizirala tužno stanje brige za stare ljude. Gospođa iz ove priče vlastitim sredstvima – mirovinom, invalidninom zbog utvrđene demencije te ušteđevinom – plaća smještaj u dotičnome domu.

No svejedno je vlasnik doma s njom potpisao ugovor, ovjerio ga kod javnog bilježnika, ugovorom se obvezao da će joj on plaćati smještaj, koji ona već plaća, te se na temelju ugovora upisao u zemljišne knjige kao budući vlasnik. Starica samo treba umrijeti i stan je njegov... U lancu onih koji su zacijelo mogli primijetiti da s tim ugovorom nešto ne štima nitko ništa nije primijetio. Svi su, jedan po jedan, udarili pečat na papir!

Naše vrlo zakonodavstvo je, naime, premda je pompozno donijelo novi Zakon o socijalnoj skrbi te čak, također pompozno, usvojilo lani i novi Pravilnik o mjerilima za pružatelje socijalnih usluga, koji je obiteljske domove trebao potpuno ukinuti, nije promijenio zapravo ništa. Barem ne do 2026., dokad će gospođa koja je, ni ne znajući ništa o sudbini koja ju je snašla, morati poživjeti još makar tri godine.

image
Shutterstock

Međutim, premda se u promjenu Zakona, a pogotovo Pravilnika, i krenulo nakon skandala vezanih upravo za obiteljske domove, u kojima su se, sjećamo se, događali požari, zanemarivanja, krive klasifikacije štićenika, prekapacitiranost, bijedni životni uvjeti, nedostatak stručne njege..., ovi domovi i dalje postoje. Naime, svi pružatelji socijalnih usluga, odnosno domovi za starije koji su imali rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga na dan stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi, te oni koji su do tog dana u veljači prošle godine podnijeli zahtjev za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta, dužni su u roku od tri godine podnijeti zahtjev za donošenjem rješenja o ispunjavanju mjerila za pružanje usluga. Drugim riječima, svim domovima dan je rok za relicenciranje, odnosno usklađivanje s novim pravilnikom.

No to ne vrijedi za obiteljske domove za starije, koji su Zakonom o socijalnoj skrbi iz veljače ukinuti. Ali... E u tome "ali" počivaju sve nebuloze našeg zakonodavstva – obiteljski domovi za starije mogu nastaviti raditi u zatečenom obliku sve do 31. prosinca 2026. Jednostavnije rečeno – onima čiji je rad jednoglasno ocijenjen katastrofalnim dano je nekoliko godina da se "upristoje". U tih nekoliko godina, međutim, tko živ, tko mrtav...

"Pravilnik će utjecati na ljudska prava osoba kojima su potrebne socijalne usluge, kao što su starije osobe smještene u obiteljskim domovima i domovima za starije, ali i druge osobe u ranjivom položaju. Zato je iznimno zabrinjavajuće što se njime, u usporedbi s prethodnim Pravilnikom, smanjuje obujam materije koja se regulira, ali i snižavaju postojeći standardi", poručila je još jesenas pučka pravobraniteljica čim je vidjela kako stvari stoje. No, po običaju, pravobraniteljica poručuje, ali je nitko ne šljivi. Pogotovo vlasnici domova koji skrbe u dementnim bakicama.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 12:32