Novosti Svijet

BIG BROTHER ŠKOLA

Kineski đaci dobili uniforme koje ih prate: ako zaspu na satu, bez dozvole napuste školu, ili za marendu potroše više nego što su roditelji odredili - pali se alarm! 

BIG BROTHER ŠKOLA

Doista nevjerojatne vijesti kada je u pitanju nadzor nad građanima gotovo svakodnevno stižu iz Kine.

Posljednja od njih je i najdrastičnija. Naime, kako piše Independent, kineske škole podijelile su učenicima tzv. pametne uniforme s čipovima za praćenje kretanja učenika, koje bilježe vrijeme kada su učenici ušli u školu, a snimaju i kratka videa koje će roditelji moći vidjeti preko aplikacije. Bježanje sa sata aktivira alarm koji obavještava i roditelje i profesore, a ako učenik iziđe iz škole bez dozvole, aktivira se automatski glasovni alarm.

Ako učenik zaspi na satu također će zazvoniti alarm, a roditelji će moći pratiti i što njihovo dijete u školi kupuje te će moći postaviti limit potrošnje. Sustav prati učenike i kad iziđu iz škole.

Ovu ludost uvelo je u svoj program 11 škola u jugozapadnoj provinciji Guizhozu, a patent je (ne)djelo tvrtke Guizhou Guanyu Technology. Tehnika je zapravo vrlo jednostavna, u školsku uniformu, u naramenicama, postavljena su dva čipa koja reagiraju, kao što je navedeno, ako učenik napusti zgradu škole ili u školskoj klupi jednostavno zaspe...

Tvrde da je kvaliteta urađenog vrhunska, pa će čipovi preživjeti čak 500 pranja u perilici rublja na temperaturi od 150 stupnjeva.
Ideja za koju je lako pretpostaviti da će se proširiti širom Kine izazvala je burne negativne komentare na društvenim mrežama, a sve bi se mogle svesti pod rečenicu jednog građanina koji je zavapio "pa zar i djeca nemaju ljudska prava i pravo na privatnost".

Uzalud. Lin Zongwu, ravnatelj jedne od 11 škola koje su uvele školskog big brothera, poručio je da nemaju ništa protiv privatnosti svojih učenika, te da je sve napravljeno u cilju poboljšanja rada na nastavi.

"Nećemo pratiti učenike nakon nastave, to nam nije cilj", rekao je Zongwu.

To nije nikakva utjeha učenicima, pogotovo stoga što je već ove godine počelo masovno postavljanje kamera u svim školskim prostorijama u nekoliko škola širom Kine. Ovo je samo novi korak u potpunoj kontroli, koja sada počinje od prvog školskog zvona.

Naslovnica Svijet