Novosti Svijet

bolničar iz pakla

Počelo suđenje monstrumu koji je usmrtio najmanje stotinu pacijenata: godinama bolesnicima na intenzivnim odjelima davao mješavinu lijekova koje bi izazivale zastoj rada srca

bolničar iz pakla

U sjevernonjemačkom Oldenburgu u utorak je započeo proces protiv 41-godišnjeg bivšeg bolničara Nielsa Hoegela zbog sumnje da je između 2000. i 2005. usmrtio najmanje 100 pacijenata u bolnicama u Delmenhorstu i Oldenburgu.

Optužnica polazi od toga da je Hoegel pacijentima na intenzivnim odjelima davao mješavinu lijekova koje bi izazivale zastoj rada srca. Nakon toga bi Hoegel uskakao u pomoć kao spasilac, što mu je, kako je vjerovao, podizalo ugled kod kolega.
Istražitelji ne isključuju ni dosadu kao motiv za ove zločine.

Hoegel je već u jednom prijašnjem procesu za šest ubojstava osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ali su u tijeku istrage i nakon brojnih ekshumacija i obdukcija na vidjelo izišli brojni drugi slučajevi za koje se pokazalo da se ne radi o prirodnoj smrti nego smrti koja je uslijedila nakon ubrizgavanja smrtonosne mješavine lijekova.

Hoegela je 2005. na djelu uhvatila kolegica, nakon čega su istražitelji počeli baviti smrtnim slučajevima koji su nastupili u vrijeme dok je Hoegel bio u službi.

S obzirom na to da u Njemačkoj jedna osoba ne može biti više puta osuđivana na doživotnu zatvorsku kaznu, novi proces protiv Hoegelea bi trebao razjasniti kako je došlo do najveće serije ubojstava u njemačkoj poslijeratnoj povijesti.

„Za vas je to grozan osjećaj nakon toliko godina saznati da vaši najbliži nisu umrli prirodnom smrću“, rekao je sudac Sebastian Buehrmann obraćajući se rodbini ubijenih u sudnici.

Proces je započeo minutom šutnje. Sto i dvadeset članova obitelji ubijenih u procesu, koji se pojavljuju kao sutužitelji, kritizirali su istragu koja je, prema njihovom mišljenju, trajala predugo.

Naslovnica Svijet