Novosti Svijet

PODRŠKA SA SVIH STRANA

Povijesni dan za gayeve! Masovna vjenčanja i dirljive poruke

PODRŠKA SA SVIH STRANA

Gay parovi u Australiji danas su imali povijesni dan, iza ponoći u toj je zemlji stupio na snagu zakon kojim je dozvoljeno sklapanje istospolnih brakova što su izazvalo pravi val odobravanja i zadovoljstva.

Iako su se neki parovi vjenčali prošli mjesec nakon što su dobili posebna izuzeća, većina to do sada nije mogla. Tako su australski sportaši Luke Sullivan i Craig Burns izmijenili zavjete i poljubac danas neposredno poslije ponoći na maloj svečanosti u New South Walesu.

Sullivan izjavio je da je bio preplavljen porukama podrške.

- Moje poruke na Instagramu dirnule su ljude koje nikad nisam upoznao. Slali su mi čestitke, to je stvarno dirljivo - rekao je australskom Broadcasting Corp.-u.

Sportaš je oženio svog partnera, sprintera koji se natjecao na Glasgow Commonwealth Games, pred oko 50 članova obitelji i prijatelja.

- Jednakost u kojoj se možemo vjenčati predstavlja veliki korak naprijed u Australiji - rekao je Sullivan.

Australski parlament odobrio je istospolne brakove nakon nacionalne ankete koja je pokazala podršku 61% birača te se tako Australija sada pridružila više od 20 drugih zemalja u omogućavanju istospolnih vjenčanja.

Jedna lokalna banka, ANZ, predvidjela je da bi istospolni sindikati mogli donijeti 650 milijuna američkih dolara u lokalno gospodarstvo 2018. godine. 

Naslovnica Svijet