Novosti Svijet

majka hrabrost

Italija odaje počast Hrvatici koja je žrtvovala vlastiti život bacivši se pred jureći automobil kako bi spasila sina i kćer

majka hrabrost

Nakon dva tjedna borbe za život u bolnici u talijanskom Trevisu, Hrvatica Antonela Kmet (46), majka koja se bacila pred jureći automobil kako bi spasila svoje dvoje djece, izgubila je bitku.

Teška prometna nesreća dogodila se 25. rujna u mjestu Pieve di Soligo. Antonela Kmet je sa sinom (11) i kćeri (5) prelazila pješački prijelaz kad je na njih naletio automobil 87-godišnje vozačice koju je zaslijepilo sunce. Majka se u očaju bacila prema djeci i odgurnula ih da ih spasi, a vozilo ju je izravno udarilo, pri čemu je zadobila smrtonosne ozljede, dok su djeca prošla s manjim frakturama.

- Nisam vidjela troje pješaka na zebri. Doista nisam. Sunce koje je tog trenutka bilo na zalasku bliještalo mi je u vjetrobransko staklo. Poštujem prometne znakove i pravila i ne vozim brzo - izjavila je, pod dojmom svega, umirovljena vozačica policajcima nakon prometne nesreće, dok se obavljao očevid i utvrđivao stupanj odgovornosti.

Tko ju je udario na pješačkom prijelazu, pulska odgajateljica nikada nije uspjela doznati. Za njezinu ožalošćenu obitelj, dob vozačice koja ih je zavila u crno i koja bi se mogla uzeti kao olakotna okolnost tijekom sudskog postupka najmanje je bitna.

Antonela je rođena u Puli, a nakon udaje za Rimljanina Marca Fiorinija, koji radi za privatnog poduzetnika, nastanili su se u Via Chisini u mjestašcu Pieve di Soligo, pokraj Trevisa. Bila je predstavnica roditelja u osnovnoj školi "Andrea Zonzotto", koju je pohađao njezin sin, i u vrtiću "Maria Bambina", gdje joj je išla kći. Kad su joj majčinske obveze to dopuštale, radila je kao kućna pomoćnica za brojne obitelji i bila je tražena kao radnica.

Nesreća se dogodila dok je Antonela s djecom u mjestu prelazila ulicu Vaccari u blizini bivše gradske vijećnice i slastičarnice.

Postarija vozačica uočila ih je u posljednji trenutak i nije mogla zakočiti na vrijeme. Antonela se doslovno bacila pred vozilo kako bi odgurnula sina i kćer s linije udara i svojim tijelom napravila živi štit. Nesretna žena helikopterom je prevezena u bolnicu Ca Foncello u Trevisu, gdje je obavljena operacija glave.

Nažalost, ni hitni kirurški zahvat na Zavodu za neurokirurgiju ni svi lijekovi nisu je održali na životu dulje od dva tjedna. Prije par dana stanje joj se naglo pogoršalo pa su neurokirurzi pokušali s novim zahvatom na glavi, ali već su tada njihove prognoze bile da su šanse za oporavak minimalne.

Antonela Kmet i njezin talijanski suprug bili su dobro poznati i omiljeni u mjestu Pieve di Soligo. Njihovi su se sumještani do zadnjeg trenutka nadali čudu kojim bi bio nagrađen taj čin nesebične majčinske ljubavi. Vjernici su zajedno s don Giuseppeom Nadalom, prvim župnikom Trevisa, planirali donijeti do bolničkog kreveta nesretne Antonele moći Giuseppea Toniola, blaženika rođenog u Trevisu.

Mještani Pieve di Soliga za Antoneli imaju samo riječi hvale jer je smatraju ženom koja je živjela za svu djecu, a ne samo za vlastitu.

- Djeca su Antoneli bila radost. Bila je užasno tužna kad joj je priopćeno da se, želi li raditi i u Italiji kao odgajateljica u vrtiću, mora školovati još četiri godine. Njezin suprug Marco zato je na poslu davao maksimum te skrbio o cijeloj obitelji, a Antonela je u slobodno vrijeme pomagala u kućanskim poslovima lokalnim obiteljima. Nikad se nije libila raditi. Ne znam kako će Marco dalje sam s djecom s obzirom na to da po cijele dane radi. Uvjerena sam da će mu njezina obitelj objeručke pomoći. Ići ćemo joj na sprovod. Rekli su nam da bi trebao biti u četvrtak, na pulskome groblju. Antonela zaslužuje da joj se posljednji put poklonimo - rekla nam je jedna susjeda i prijateljica stradale žene iz Italije.


Nakratko se probudila iz kome

Svi smo bez teksta. Nema riječi koje mogu opisati našu tugu. Ozljede koje je zadobila bile su preteške. No, jedan dan tijekom ta dva tjedna iznenada se probudila i zaplakala. Bilo je to kratko. Suze su joj navrle na oči. Taj tračak nade brzo je splasnuo. Bile su to posljednje minute njezina života - kazao nam je jedan od Antonelinih daljih rođaka.

 

Naslovnica Svijet