Novosti Svijet

Plenković: Europa želi mirnu reintegraciju okupiranih dijelova Ukrajine

Europa konstantno šalje poruku o potrebi mirne reintegracije okupiranih dijelova Ukrajine te o ukrajinskome pravu na europsku orijentaciju, rekao je u četvrtak u Zagrebu HDZ-ov europarlamentarac i predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković uoči okruglog stola posvećenog Ukrajini.

"Poruka koju mi iz Europskog parlamenta i odbora kojem sam na čelu kontinuirano šaljemo jest da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i želimo da se trenutno okupirana područja reintegriraju i vrate pod ustavnopravni poredak Ukrajine", rekao je novinarima.

"To ne uključuje samo Donbas nego, naravno, i protivno međunarodnome pravu anektirani Krim", dodao je.

Rusija je prvo okupirala a potom i anektirala Krim u ožujku 2014. nakon ukrajinske proeuropske pobune u kojoj je zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič. Nakon toga je potaknula i pomagala pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine koja je eskalirala u sukob sa Kijevom u kojem je do sada poginulo više od 6000 ljudi, a više od milijuna je prognano.

Početkom godine potpisanim sporazumom iz Minska sukobi su donekle ublaženi.

"Izražavam potporu sporazumu iz Minska i smatram da je mirno rješenje jedino pravo rješenje jer je u Ukrajini od početka sukoba poginulo više od šest tisuća ljudi, 15 tisuća je ranjeno a milijun i stotinu tisuća je prognanika i izbjeglica. To su golemi troškovi za zemlju, to je vrlo zahtjevno za stabilnost proračuna", rekao je.

Europa drži da Ukrajina ima pravo izabrati svoj put, rekao je, "a na posljednjim dvama izborima, i predsjedničkima i parlamentarnima, poručila je da želi ići europskim putem", rekao je uoči okruglog stola o vanjskoj politici EU-a i odgovoru na ukrajinsku krizu, na kojem je, u organizaciji diplomatske akademije ministarstva vanjskih i europskih poslova sudjelovao i ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko.

Po Plenkovićevim riječima, ruska aneksija ukrajinskog poluotoka Krima znak je nepoštovanja temelja međunarodnog prava, a iako je Ukrajina spremna na decentralizaciju, nije spremna na federalizaciju koja bi vodila u odcjepljenje dijelova državnog teritorija.

"Koliko je meni poznato, federalizacija Ukrajine uopće nije na stolu. Na stolu je decentralizacija, ali bez ikakve mogućnosti odcjepljenja", rekao je.

"Pitanje Krima pitanje je poštivanja globalnog sustava kakav postoji već sedamdeset godina. Velik je problem ako 2015., sedamdeset godina od kraja Drugoga svjetskog rata i četrdeset od usvajanja Helsinškog završnog dokumenta kojim je utemeljena Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), ne poštujemo temeljna načela međunarodnog prava", rekao je Plenković.


H
Naslovnica Svijet