StoryEditorOCM
Promo arhiv31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika

HOK okupio 500-tinjak sudionika

Piše PROMO
27. studenog 2018. - 14:51

Manifestacije poput ove obrtnicima su prava prilika da iznesu svoje stavove i upozore na poteškoće i nelogičnosti s kojima se susreću u poslovanju

„Ugostiteljstvo je preduvjet razvoja turizma jer ugostitelji su ti koji svojom ponudom osiguravaju široku paletu van pansionskih popratnih sadržaja“, naglasio je u svom uvodnom govoru Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, obrativši se posebno i izaslaniku predsjednika Vlade RH, državnom tajniku ministarstva turizma, Tončiju Glavini, kojemu je zahvalio na kvalitetnoj komunikaciji i uvažavanju konstruktivnih prijedloga Hrvatske obrtničke komore, ali i pozvao na još uspješniju suradnju i osluškivanje „glasa s terena“, jer zadovoljstvo ugostitelja je garancija kvalitete usluge.

Cilj organizacije Kongresa jest omogućitiugostiteljima da tijekom dva dana druženja razmijene iskustva i definiraju zajedničke probleme, ali i prijedloge za boljitak poslovanja te ih iznesu predstavnicima državnih institucija.

Od ugostitelja se očekuje da u poslovanju budu fokusirani na kvalitetu, fleksibilni, inovativni i raznoliki, a susreću se s brojnim problemima, od poteškoća u pronalasku kvalificiranih radnika preko visokih davanja, previsokog PDV-a, do inspekcijskog nadzora koji se provodi kruto i rigorozno.

Veliko zanimanje sudionika izazvao je panel pod nazivom „Aktualna problematika turističkog i ugostiteljskog sektora“ u kojem su sudjelovali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Damir Juzbašić, pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ružica Hrga, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice,Slavija Jačan Obratov, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a, Natali Komen Bujas te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Nenad Šepak.

Panelisti su se, objašnjavajući svatko sa svojeg aspekta problematiku, ali ističući i neke pozitivne pomake, složili da institucije moraju još aktivnije surađivati sa strukom kako bi zajedničkim naporima postigli rezultate kojima će biti zadovoljni svi, a ponajprije gosti.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec zaključio je „Da je obrtnik biti lako, i političari bi bili obrtnici. Zato je potrebno kroz artikulirane i opravdane zahtjeve cehova, inzistirati na  boljem okviru za poslovanje nas obrtnika.“

Zahtjevi ugostitelja i turističkih djelatnika se artikuliraju kroz usvajanje Zaključaka kojima se iznose prijedlozi za poboljšanje poslovanja. Zaključci 31.Kongresa ugostitelja su: 

1. Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 13% kako bi se izjednačila porezna stopa za ovu djelatnost.

2. Inzistiramo da Vlada uvaži traženje Hrvatske obrtničke komore da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse.

3. Apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da omogući zapošljavanje stranih radnika za obrtnike ugostitelje na način da osigura brži i lakši model zapošljavanja. 

4. Tražimo da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu.

5. Tražimo priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.

6. Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:00