Novosti Hrvatska

KAPITALNI DRŽAVNI PROJEKT ČEKAT ĆE IZLAZAK IZ RECESIJE

KONZERVIRANJE RADOVA Pelješki most ‘tanak’ za 1,6 milijarda kuna

KAPITALNI DRŽAVNI PROJEKT ČEKAT ĆE IZLAZAK IZ RECESIJE

Stotinu milijuna kuna, koliko je u državnoj blagajni do kraja godine osigurano za most, najvjerojatnije će se iskoristiti za konzerviranje već započetih radova

Stotinu milijuna kuna, koliko je u državnoj blagajni do kraja godine osigurano za most, najvjerojatnije će se iskoristiti za konzerviranje već započetih radova

Iako HDZ-ovi političari iz Dubrovačko-neretvanske županije godinama obećavaju izgradnju pelješkoga mosta, teško je povjerovati da će stotinu milijuna kuna koliko je u državnoj blagajni do kraja godine osigurano za taj projekt biti dovoljno za nastavak radova.

Vjerojatno je riječ o novcu kojim će se konzervirati već obavljeni radovi s obje strane Neretvanskog kanala. Gradilišta u Brijesti i Komarni, gdje su probijeni pristupni putovi i središnji plato, morat će pričekati financijski povoljnija vremena, koja bi mogla doći tek kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. A do tada će gradilišta zjapiti pusta i prazna.

Međutim, političari u javnost ciljano plasiraju tezu da je gradnja mosta kopno - Pelješac ne samo aktualni interes Hrvatske nego i EU-a, a pitanje se posebno aktualizira u svjetlu činjenice da će hrvatska granica prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori tada biti i najistočnija točka Schengenskog prostora. Isto tako se taj kapitalni projekt spominje kao dio jadransko-jonskog prometnog pravca, što bi mu trebalo dati novu dimenziju.

Teške prognoze

No, u praksi se sve to čini dalekim i (ne)realnim planovima, jer cijela priča vodi prema potpuno drukčijem raspletu. Naime, Charlotte Ruhe, direktorica za Hrvatsku u Europskoj banci za obnovu i razvoj, kazala je kako financiranje gradnje pelješkog mosta nije nimalo izgledno, što ruši državne planove.

Kada će se nastaviti izgradnja 2,4 kilometra dugog mosta teško je prognozirati, ali ako je suditi prema novcu koji je planiran u Državnom programu izgradnje cesta do 2012., proteći će još najmanje tri do četiri godine do aktiviranja gradilišta.

Tijekom iduće tri godine predviđa se ulaganje od 333,5 milijuna kuna, što uz ovogodišnjih 100 milijuna kuna predstavlja tek 20 posto novca koji je potreban za završetak radova. Ugovorna vrijednost mosta je gotovo 2 milijarde kuna bez PDV-a, odnosno oko 300 milijuna eura, a spomenuti cestograditeljski program predviđa tek 433,5 milijuna eura do kraja 2012. ili 60 milijuna eura.

Jednostavna računica kaže da za okončanje projekta koji bi trebao povezati hrvatski jug s ostatkom zemlje bez dvostrukog prelaska granice s BiH sada nedostaje više od 1,6 milijarda kuna, što je veliki novac za recesijom nagrizeni državni proračun.

Smanjena dinamika

Predsjednik Sabora Luka Bebić tijekom nedavnog boravka u Metkoviću naglasio je da će se infrastrukturni projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, poglavito pelješki most, nastaviti graditi, ali smanjenom dinamikom.

- Kada Hrvatska uđe u Europsku uniju schengenska granica neće se moći uspostaviti bez pelješkog mosta, a Neretva i cijela Dubrovačko-neretvanska županija moraju teritorijalno i funkcionalno biti dio Hrvatske - dodao je Bebić.

Brojke

100 -  milijuna kuna predviđeno je za konzerviranje obavljenih radova na gradilištu mosta

2,4 - kilometra iznosi projektirana dužina objekta koji bi povezao dvije obale Neretve

Naslovnica Hrvatska