Novosti Hrvatska

pripazite!

Stiže pogoršanje vremena s grmljavinskim pljuskovima i jakom burom! Vjetar će ponegdje bit olujni, nautičari se upozoravaju na velike valove

pripazite!

Svima koji su za naredni vikend imali planove za boravak na otvorenom, vremenske prilike će ih pokvariti. Kako javlja HRT u svojoj prognozi, vrijeme će već sutra u većini Hrvatske biti gotovo pa sasvim suprotno od onoga u četvrtak!

Vedrinu, jutarnju svježinu i poslijepodnevnu iznadprosječnu toplinu zamijenit će oblaci, u mnogim krajeva i kiša i vjetar, a i toplije jutro i svježije poslijepodne. Pritom će oblačnije, kišovitije i vjetrovitije biti u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana, gdje su lokalno mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom, a vjerojatno će još veće nevolje nekima prouzročiti ponovno jaka bura, osobito podno Velebita na udare i olujna, te gdjegod vjerojatno i valovito more. 

Nadmetanje oblaka, sunca i vedrine nastavit će se do ponedjeljka, uz ne stalnu, ali vjerojatno čestu kišu, gdjekad i obilniju, s grmljavinom. Srećom za mnoge, u nastavku novoga tjedna vrlo je velika vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i ponovno toplijeg vremena.

S njim nautičare i ostale koji planiraju ploviti "tješi" i Lidija Fuštar, dipl. ing., iz splitskoga Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, koja je za "Regionalni dnevnik" HRT-a četvrtkom pripremila detaljniju prognozu, osobito vjetra i valova.

U petak će još relativno toplo, uz možda čak najviše sunčana vremena u usporedbi s ostalim hrvatskim krajevima biti u istočnoj Hrvatskoj - ponajviše u Baranji, Srijemu i istočnoj Slavoniji, dok će u zapadnijem području vjerojatno biti i povremene kiše, osobito poslijepodne. Zbog više oblaka i vjetra jutro će biti manje svježe nego u četvrtak.

U središnjoj Hrvatskoj još toplije jutro, ali i oblačnije, već ponegdje uz kišu, koje će biti i u nastavku dana. No, osim nje, bit će i sunčanih razdoblja, barem kraćih, a i povremeno umjerenog, uglavnom u gorju i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.

Još vjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu, već u noći uz često jaku buru, posebice podno Velebita na udare i olujnu, uz koje more može biti i valovito. Sunčanog će vremena biti malo, u Gorskom kotaru vjerojatno i nimalo, a kiša mjestimice i obilnija, uglavnom na moru praćena grmljavinom. Temperatura zraka u gorju većinom od 12 do 17 °C, a uz more ujutro 18 do 21 °C, danju 22 do 25 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije toplije, ponegdje vjerojatno i u petak vruće, uz više sunčana vremena nego na sjeveru, te uz slabiji vjetar, posebice jugo južnije od Punta Planke, gdje će i more biti manje valovito. Ali vrijeme također promjenljivo, uz češću kišu i grmljavinu u drugom dijelu dana, na dubrovačkome području vjerojatno tek u noći na subotu.

Promjenljivo će se vrijeme, uz povremenu mjestimičnu kišu, nastaviti do ponedjeljka, pri čemu su ponegdje mogući i obilniji pljuskovi, u većini kopnenog područja osobito potkraj nedjelje. U nastavku novoga tjedna sve je veća vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i ponovno toplijeg vremena. Vjetar na kopnu vjerojatno neće prouzročiti dodatne nevolje, ali bi na Jadranu moglo - nakon bure u petak - u nedjelju gdjegod jako jugo. Naravno, i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, koji su do ponedjeljka mogući svakodnevno, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu. No, za moguću utjehu - kiša neće padati stalno, a bit će i sunčanih razdoblja. Od utorka pak i vrlo vjerojatno pretežno sunčanoga i ugodno toploga vremena.

Naslovnica Hrvatska