stdClass Object ( [id] => 579690 [title] => Afera SMS: Galić podnio ostavku, predsjednica kaže da će je prihvatiti do konca tjedna ali ne smatra da to znači i prizbanje krivnje [alias] => afera-sms-galic-podnio-ostavku-predsjednica-kaze-da-ce-je-prihvatiti-do-konca-tjedna-ali-ne-smatra-da-to-znaci-i-prizbanje-krivnje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vlado Galić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost, podnio je ostavku na svoju dužnost. Kao razlog ostavke naveo je 'moralne  i etičke razloge', potvrđeno je Jutarnjem listu iz Ureda predsjednice.

Kako smo već pisali, politički pritisak na Pantovčak zbog afere SMS očito je bio prejak, a prema informacijama kojima smo raspolagali, Galić je trebao biti smijenjen do ponedjeljka.

Prejak pritisak zbog afere SMS: predsjednica razrješuje svog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Afera SMS počela je u rujnu, kada je uhićen bivši policajac Franjo Varga zbog sumnje da je za Zdravka Mamića krivotvorio prepisku između glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca na osječkom sudu.

Kasnije su krakovi afere SMS došli do zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, ali i do Vlade Galića kada su mediji objavili da je, navodno, upravo on spojio Vargu s HDZ-om i tadašnjim šefom stranke Tomislavom Karamarkom.

- Po medijima čitamo neka curenja informacija koje nisu potvrdile relevantne državne institucije. Kad je riječ o ljudima u mojem kabinetu, saznat ćete na vrijeme - rekla je prošli tjedan predsjednica odgovarajući na pitanja o aferi SMS i uživa li Vlado Galić i dalje njezino povjerenje.

O aferi SMS u intervjuu za Globus prošli je mjesec govorio i sam savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić.

- Nakon javne objave DORH-a da nisam predmet istrage i obrade u takozvanoj aferi SMS, očito su kreatori i naručitelji afere te neki mediji ostali razočarani, a neki su postali i nervozni. Da sam poznavao Vargu, zna samo nekoliko ljudi te istražitelji kojima je Varga, pretpostavljam, to rekao u istrazi. Međutim, kako se vrlo jasno navodi u prvom tekstu kojim se mene lansiralo u javnost kao jednu od ‘glavnih veza Franje Varge u HDZ-u’, moje ime nije iscurilo iz istrage, nego ga je novinarima “dojavila” osoba bliska Tomislavu Karamarku.

Od te dezinformacije iskonstruirana je cijela afera o mojoj navodnoj umiješanosti u tu aferu. Ne znam je li Tomislav Karamarko uistinu rekao toj osobi informaciju koju je ona prenijela novinarima, ali znam i siguran sam da je ta meni nepoznata osoba do grla umiješana u aferu SMS. A senzacionalističko ubacivanje mene u ‘priču’ i svega što je slijedilo očito je bio neuspio pokušaj skretanja pozornosti istražitelja s toga informatora i njegovih sudionika.

Inače, gospodina Vargu susreo sam dva puta uživo, prvi put kada sam ga upoznao početkom 2014. godine i još jednom sredinom 2015., a u nekoliko navrata komunicirali smo telefonom i porukama. Prvi kontakt s Vargom nije bio po bilo čijem nalogu. Bilo je to jedno u nizu od stotina sličnih upoznavanja dok sam obilazio teren za vrijeme rada u HDZ-u; čovjek u problemima, bez posla, blokiran račun, u tijeku razvod… Pitao sam ga što zna raditi i nakon što mi je rekao kako može pomoći oko društvenih mreža, to me je zainteresiralo i s njim sam komunicirao u tom smislu. Naglašavam kako ne znam ni za kakve unutarstranačke obračune u kojima bi se koristili lažni SMS-ovi ili nešto slično jer da ih je bilo, oni bi sigurno završili u medijima.

Jedini slučaj za koji sam ja čuo, ali naglašavam da to nisam osobno vidio, jest da je kreirana lažna SMS komunikacija između Milijana Brkića, mene i tadašnjeg direktora APIS-a, koja dokazuje navodnu krađu HDZ-ovih mandata na izborima 2015. Ako ta lažna SMS korespondencija uistinu postoji, a ozbiljne su mi osobe rekle da su je osobno imale prilike vidjeti, tada je prva i za sada jedina žrtva unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristili lažni SMS-ovi Milijan Brkić, O.K., i ja - rekao je Galić u intervju za Globus, odgovarajući na pitanja koje su njegove veze s Vargom i tko mu je dao nalog za uspostavljanje kontakta s Vargom.

Premda Galić tvrdi da se s Vargom sastao samo dva puta, a isto je ponovila i predsjednica prepričavajući razgovor sa svojim savjetnikom, nakon informacije da će ovih dana biti smijenjen postavlja se pitanje je li predsjednica Grabar-Kitarović u međuvremenu došla do novih informacija o broju susreta između Franje Varge i Vlade Galića.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nalazi se u Velikoj Gorici gdje je sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Novinare je zanimao njen komentar ostavke njenog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurniost Vlade Galića.

- Zatražio je razjerešenje zbog moralnih i etičkih razloga i ja ću tu ostavku prihvatit ću do kraja tjedna. Istraga se vodi i ja se u tu istragu ne mogu i ne želim mješati. Ne bih rekla da je ova ostavka priznanje njegove krivnje. Sve će se znati kad se sprovede istraga do kraja, a meni je rekao da nema veze s  onim za što ga se optužuje, kazala je predsjednica.

Komentirala je i mogući fijasko s nabavkom borbenih aviona F-16 od Izraela.

- Ne vidim zašto bi ministar Krstičević trebao odstupiti. Pregovori SAD-a i Izraela su u tijeku i mi tu ne možemo sudjelovati. Ne vidim odgovornost ministra. Mislim da je bolje da se postupak provede temeljito i do kraja. Ova vlada imala je hrabrosti otvoriti javni natječaj i neka se sve sprovede do kraja.

Hrvatska nema vremena za gubljenje obzirom na stanje zrakoplovstva. Napravljeni remont Migova bio je loš pa ih evo na Plesu na zemlji. Moramo brzo djelovati jer ovi MIG-ovi koje imamo ne lete.

Izraelski premijer Netanyahu je sa mnom jučer razgovarao telefonski i pozvao se na susret sa koji smo imali u Bruxellesu, a u kojem je sudjelovao i predsjednik Trump.

Kada kad sam razgovarala s američkim ministrom obrane Mathisom kazao mi je kako oni podržavaju projekt kupnje, a li u detalje nismo ulazili. Hrvatska mora dobiti što joj je obećano, kazala je predsjednica

Komentirala je i najavljenu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- To je zatvorena sjednica, no dobit ćete priopćenje kada završi. Što se tiče objeda da sam ja željela smijeniti predsjednika vlade, tako nešto mi ne pada na pamet. Jedino što mu te zanima jest da li se i tu pokušala napraviti neka nova afera, poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U Velikoj Gorici je bio i predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković koji je rekao da ne zna zbog čega se Galić odlučio na taj korak te da će moći više reći kada dobije sve potrebne informacije.

Upitan je li njegova (Galićeva) ostavka na neki način priznanje krivnje, Jandroković je rekao kako o nečijoj krivnji ne možemo govoriti dok ne bude završena istraga i ne vidimo što se točno događalo i tko je odgovoran za neke stvari koje se očito nisu smjele i trebale dogoditi.

"Prejudicirati nečiju krivnju ne bi bi bilo demokratski niti ću to učiniti", rekao je Jandroković.

Na novinarski upit bi li zbog moralne odgovornosti ostavku trebao podnijeti potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, Jandroković je novinaru rekao kako ga ponovno traži odgovor koji priželjkuje, ali da mu ga on neće dati, jer ne znamo koja je konačna istina.

Kad se ona utvrdi onda ćemo moći govoriti o odgovornosti svakoga tko je eventualno povezan s tim slučajem, rekao je Jandroković.

Na ponovni upit je li Milijan Brkić postao teret HDZ-u, Jandroković je odgovorio kako je o tome već sve rekao.

U vezi s predstojećom sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, Jandroković je rekao kako poziv na nju zajednički šalju predsjednica i premijer koji su utvrdili dnevni red i da on osobno dolazi tamo kao član Vijeća i kako je primjerenije da oni to tome govore.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preveliki pritisak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-13 16:38:02 [created_by] => 3148 [created_by_alias] => JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-13 16:38:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-13 15:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2059 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/12/13/SD Portal/10493175.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38046896 Threads: 3 Questions: 7077329561 Slow queries: 3296100 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607827054 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/afera-sms-galic-podnio-ostavku-predsjednica-kaze-da-ce-je-prihvatiti-do-konca-tjedna-ali-ne-smatra-da-to-znaci-i-prizbanje-krivnje-579690 [printLink] => /vijesti/hrvatska/afera-sms-galic-podnio-ostavku-predsjednica-kaze-da-ce-je-prihvatiti-do-konca-tjedna-ali-ne-smatra-da-to-znaci-i-prizbanje-krivnje-579690?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 455140 [name] => Afera sms [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-sms [link] => /tag/afera-sms ) [1] => stdClass Object ( [id] => 427615 [name] => Kolinda Grabar Kitarović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolinda-grabar-kitarovic [link] => /tag/kolinda-grabar-kitarovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 427995 [name] => Vlado Galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlado-galic [link] => /tag/vlado-galic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preveliki pritisak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Afera SMS: Galić podnio ostavku, predsjednica kaže da će je prihvatiti do konca tjedna ali ne smatra da to znači i prizbanje krivnje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3148 [name] => Jutarnji list [username] => jutarnji-list [email] => jutarnji-list@sd.hr [password] => $2y$10$z7MimCLLAoqjjN..ORg86.2RX.B/X5WwJMuWFyZ2Wn4oG2A4Mkp9C [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jutarnji-list-3148 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1666 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/6dd6488ee8c5d1e231bb9cf96246a9d3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/13/SD Portal/10493175.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/13/SD Portal/10493175.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vlado Galić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost, podnio je ostavku na svoju dužnost. Kao razlog ostavke naveo je 'moralne  i etičke razloge', potvrđeno je Jutarnjem listu iz Ureda predsjednice.

Kako smo već pisali, politički pritisak na Pantovčak zbog afere SMS očito je bio prejak, a prema informacijama kojima smo raspolagali, Galić je trebao biti smijenjen do ponedjeljka.

Prejak pritisak zbog afere SMS: predsjednica razrješuje svog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Afera SMS počela je u rujnu, kada je uhićen bivši policajac Franjo Varga zbog sumnje da je za Zdravka Mamića krivotvorio prepisku između glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca na osječkom sudu.

Kasnije su krakovi afere SMS došli do zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, ali i do Vlade Galića kada su mediji objavili da je, navodno, upravo on spojio Vargu s HDZ-om i tadašnjim šefom stranke Tomislavom Karamarkom.

- Po medijima čitamo neka curenja informacija koje nisu potvrdile relevantne državne institucije. Kad je riječ o ljudima u mojem kabinetu, saznat ćete na vrijeme - rekla je prošli tjedan predsjednica odgovarajući na pitanja o aferi SMS i uživa li Vlado Galić i dalje njezino povjerenje.

O aferi SMS u intervjuu za Globus prošli je mjesec govorio i sam savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić.

- Nakon javne objave DORH-a da nisam predmet istrage i obrade u takozvanoj aferi SMS, očito su kreatori i naručitelji afere te neki mediji ostali razočarani, a neki su postali i nervozni. Da sam poznavao Vargu, zna samo nekoliko ljudi te istražitelji kojima je Varga, pretpostavljam, to rekao u istrazi. Međutim, kako se vrlo jasno navodi u prvom tekstu kojim se mene lansiralo u javnost kao jednu od ‘glavnih veza Franje Varge u HDZ-u’, moje ime nije iscurilo iz istrage, nego ga je novinarima “dojavila” osoba bliska Tomislavu Karamarku.

Od te dezinformacije iskonstruirana je cijela afera o mojoj navodnoj umiješanosti u tu aferu. Ne znam je li Tomislav Karamarko uistinu rekao toj osobi informaciju koju je ona prenijela novinarima, ali znam i siguran sam da je ta meni nepoznata osoba do grla umiješana u aferu SMS. A senzacionalističko ubacivanje mene u ‘priču’ i svega što je slijedilo očito je bio neuspio pokušaj skretanja pozornosti istražitelja s toga informatora i njegovih sudionika.

Inače, gospodina Vargu susreo sam dva puta uživo, prvi put kada sam ga upoznao početkom 2014. godine i još jednom sredinom 2015., a u nekoliko navrata komunicirali smo telefonom i porukama. Prvi kontakt s Vargom nije bio po bilo čijem nalogu. Bilo je to jedno u nizu od stotina sličnih upoznavanja dok sam obilazio teren za vrijeme rada u HDZ-u; čovjek u problemima, bez posla, blokiran račun, u tijeku razvod… Pitao sam ga što zna raditi i nakon što mi je rekao kako može pomoći oko društvenih mreža, to me je zainteresiralo i s njim sam komunicirao u tom smislu. Naglašavam kako ne znam ni za kakve unutarstranačke obračune u kojima bi se koristili lažni SMS-ovi ili nešto slično jer da ih je bilo, oni bi sigurno završili u medijima.

Jedini slučaj za koji sam ja čuo, ali naglašavam da to nisam osobno vidio, jest da je kreirana lažna SMS komunikacija između Milijana Brkića, mene i tadašnjeg direktora APIS-a, koja dokazuje navodnu krađu HDZ-ovih mandata na izborima 2015. Ako ta lažna SMS korespondencija uistinu postoji, a ozbiljne su mi osobe rekle da su je osobno imale prilike vidjeti, tada je prva i za sada jedina žrtva unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristili lažni SMS-ovi Milijan Brkić, O.K., i ja - rekao je Galić u intervju za Globus, odgovarajući na pitanja koje su njegove veze s Vargom i tko mu je dao nalog za uspostavljanje kontakta s Vargom.

Premda Galić tvrdi da se s Vargom sastao samo dva puta, a isto je ponovila i predsjednica prepričavajući razgovor sa svojim savjetnikom, nakon informacije da će ovih dana biti smijenjen postavlja se pitanje je li predsjednica Grabar-Kitarović u međuvremenu došla do novih informacija o broju susreta između Franje Varge i Vlade Galića.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nalazi se u Velikoj Gorici gdje je sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Novinare je zanimao njen komentar ostavke njenog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurniost Vlade Galića.

- Zatražio je razjerešenje zbog moralnih i etičkih razloga i ja ću tu ostavku prihvatit ću do kraja tjedna. Istraga se vodi i ja se u tu istragu ne mogu i ne želim mješati. Ne bih rekla da je ova ostavka priznanje njegove krivnje. Sve će se znati kad se sprovede istraga do kraja, a meni je rekao da nema veze s  onim za što ga se optužuje, kazala je predsjednica.

Komentirala je i mogući fijasko s nabavkom borbenih aviona F-16 od Izraela.

- Ne vidim zašto bi ministar Krstičević trebao odstupiti. Pregovori SAD-a i Izraela su u tijeku i mi tu ne možemo sudjelovati. Ne vidim odgovornost ministra. Mislim da je bolje da se postupak provede temeljito i do kraja. Ova vlada imala je hrabrosti otvoriti javni natječaj i neka se sve sprovede do kraja.

Hrvatska nema vremena za gubljenje obzirom na stanje zrakoplovstva. Napravljeni remont Migova bio je loš pa ih evo na Plesu na zemlji. Moramo brzo djelovati jer ovi MIG-ovi koje imamo ne lete.

Izraelski premijer Netanyahu je sa mnom jučer razgovarao telefonski i pozvao se na susret sa koji smo imali u Bruxellesu, a u kojem je sudjelovao i predsjednik Trump.

Kada kad sam razgovarala s američkim ministrom obrane Mathisom kazao mi je kako oni podržavaju projekt kupnje, a li u detalje nismo ulazili. Hrvatska mora dobiti što joj je obećano, kazala je predsjednica

Komentirala je i najavljenu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- To je zatvorena sjednica, no dobit ćete priopćenje kada završi. Što se tiče objeda da sam ja željela smijeniti predsjednika vlade, tako nešto mi ne pada na pamet. Jedino što mu te zanima jest da li se i tu pokušala napraviti neka nova afera, poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U Velikoj Gorici je bio i predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković koji je rekao da ne zna zbog čega se Galić odlučio na taj korak te da će moći više reći kada dobije sve potrebne informacije.

Upitan je li njegova (Galićeva) ostavka na neki način priznanje krivnje, Jandroković je rekao kako o nečijoj krivnji ne možemo govoriti dok ne bude završena istraga i ne vidimo što se točno događalo i tko je odgovoran za neke stvari koje se očito nisu smjele i trebale dogoditi.

"Prejudicirati nečiju krivnju ne bi bi bilo demokratski niti ću to učiniti", rekao je Jandroković.

Na novinarski upit bi li zbog moralne odgovornosti ostavku trebao podnijeti potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, Jandroković je novinaru rekao kako ga ponovno traži odgovor koji priželjkuje, ali da mu ga on neće dati, jer ne znamo koja je konačna istina.

Kad se ona utvrdi onda ćemo moći govoriti o odgovornosti svakoga tko je eventualno povezan s tim slučajem, rekao je Jandroković.

Na ponovni upit je li Milijan Brkić postao teret HDZ-u, Jandroković je odgovorio kako je o tome već sve rekao.

U vezi s predstojećom sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, Jandroković je rekao kako poziv na nju zajednički šalju predsjednica i premijer koji su utvrdili dnevni red i da on osobno dolazi tamo kao član Vijeća i kako je primjerenije da oni to tome govore.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/afera-sms-galic-podnio-ostavku-predsjednica-kaze-da-ce-je-prihvatiti-do-konca-tjedna-ali-ne-smatra-da-to-znaci-i-prizbanje-krivnje-579690 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d9fbd3b42e0840e8088dceb6c087658cd902e3a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Afera+SMS%3A+Gali%C4%87+podnio+ostavku%2C+predsjednica+ka%C5%BEe+da+%C4%87e+je+prihvatiti+do+konca+tjedna+ali+ne+smatra+da+to+zna%C4%8Di+i+prizbanje+krivnje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fafera-sms-galic-podnio-ostavku-predsjednica-kaze-da-ce-je-prihvatiti-do-konca-tjedna-ali-ne-smatra-da-to-znaci-i-prizbanje-krivnje-579690 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fafera-sms-galic-podnio-ostavku-predsjednica-kaze-da-ce-je-prihvatiti-do-konca-tjedna-ali-ne-smatra-da-to-znaci-i-prizbanje-krivnje-579690 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preveliki pritisak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapreveliki pritisak

Afera SMS: Galić podnio ostavku, predsjednica kaže da će je prihvatiti do konca tjedna ali ne smatra da to znači i prizbanje krivnje

Piše JL
13. prosinca 2018. - 16:38

Vlado Galić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost, podnio je ostavku na svoju dužnost. Kao razlog ostavke naveo je 'moralne  i etičke razloge', potvrđeno je Jutarnjem listu iz Ureda predsjednice.

Kako smo već pisali, politički pritisak na Pantovčak zbog afere SMS očito je bio prejak, a prema informacijama kojima smo raspolagali, Galić je trebao biti smijenjen do ponedjeljka.

Prejak pritisak zbog afere SMS: predsjednica razrješuje svog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Afera SMS počela je u rujnu, kada je uhićen bivši policajac Franjo Varga zbog sumnje da je za Zdravka Mamića krivotvorio prepisku između glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca na osječkom sudu.

Kasnije su krakovi afere SMS došli do zamjenika predsjednika ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:06