StoryEditorOCM
Hrvatskaprsti u pekmezu

Hoće li afera sa SMS zapošljavanjem naštetiti HDZ-u? ‘Sve je jasno po Plenkovićevom ponašanju...‘

3. veljače 2023. - 18:31

Stvar je više nego jasna. Niz premijerovih najbližih suradnika – glasnogovornik Vlade Marko Milić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, potpredsjednik Vlade Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković – uhvaćeni su kako šalju poruke direktorima u Hrvatskim šumama kako bi oni u toj tvrtki angažirali i zaposlili njihove ljude.

Poruke su prilično izravne i u nizu situacija prilično nedvosmislene. Nose li one sa sobom i pravosudnu odgovornost?

– To je još rano reći. Ovo što vidimo zasigurno ukazuje na potrebu da USKOK poduzme izvide kojima bi utvrdio točno činjenično stanje i, ovisno o rezultatima tih izvida, pokrene ili ne pokrene kazneni postupak. Ove poruke nikako ne bi smjele ostati bez reakcije Državnog odvjetništva – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju poznati odvjetnik Anto Nobilo. On pritom upozorava da su poruke iz mobitela direktora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića stare dvije godine.

Dvije godine

– Postavlja se pitanje što su istražitelji radili te dvije godine. Očito su tek sada shvatili razmjere reakcija koje su objave tih poruka u javnosti izazvale, pa su u srijedu predvečer poslali priopćenje da imaju dva-tri milijuna stranica spisa i da još intenzivno rade na tom slučaju. Prošle su dvije godine, i to je odavno trebalo riješiti, tim više što se ovdje radi o ljudima u vrhu vlasti pa je i društvena opasnost veća – upozorava Nobilo.

Ipak, on upozorava na to da priča sa zapošljavanjem putem Viber i WhatsApp poruka nije isključivo i jedino pravosudni problem.

– Jesu li Janko ili Marko kazneno odgovorni i jesu li trgovali utjecajem, važno je pitanje, ali još je važnije od toga da su ove poruke razotkrile sustav klijentelističkog kapitalizma. U Hrvatskoj postoje dvije paralelne strukture: jedna državna, u kojoj bi se ljudi trebali držati zakona, a druga je partijska struktura, koja radi mimo zakona i upravlja državom i zapošljavanjem, uhljebljuje svoje članove i tako stvara svoju mrežu. Katičić vjerojatno nije bio svjestan što je rekao kad je izjavio da kad dođe neka pritužba člana HDZ-a, on to proslijedi nadležnima. A nadležni u velikim tvrtkama su opet članovi HDZ-a. I kad glavni politički tajnik tvoje stranke pošalje takvu intervenciju, znaš što ti je činiti. Što je s ljudima koji nisu članovi HDZ-a i koji ne mogu na taj način zaštititi svoja prava? – pita se Nobilo. Taj se sustav u kojemu se čine kaznena djela nedopuštenog utjecaja, naglašava on, stopio i premrežio s državom.

Politička podobnost

– To više nije eksces, nego način rada. Tako u Hrvatskoj stvari funkcioniraju. Ovakve su intervencije bit HDZ-ova postojanja. A i druge stranke, kad osvoje vlast na lokalnoj razini, isto rade, samo što je HDZ najdulje na vlasti pa su to najviše razvili. Taj su sustav prekopirali od Saveza komunista. I tada je partijska struktura mimo države strukture upravljala državom. Oni su zakonom definirali da se za određena mjesta ima "moralno-politička podobnost". Danas te podobnosti više nema u zakonu, ali ima u praksi – zaključuje Nobilo.

I dok čekamo pravosudni pravorijek čitavog slučaja, percepcijska šteta za Vladu i HDZ zbog zapošljavanja porukama već je tu, smatra savjetnik za politički marketing Gordan Turković.

– Sa stajališta političkog PR-a jako je čudno da netko visokopozicioniran dođe u situaciju da se na ovaj način kompromitira. Takve se stvari ne bi smjele dogovarati. Građani na izborima biraju dužnosnike i od njih očekuju poštenje. Svima nam je jasno da u politici postoje bijele, crne i sive zone, ali negdje se mora povući granica normalnog ponašanja – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Turković.

Ova je afera, ističe on, prilično veliki udarac za Vladu i HDZ.

– Premijer Plenković pokušava umanjiti ton, no percepcijski to je veliki udarac. Izvučene su poruke koje je slao čovjek koji s njim svakodnevno surađuje, koji mu je desna ruka u komunikacijskom smislu. Osoba takvog ranga nije smjela dopustiti da mu se to dogoditi – smatra Turković. Izbori će se, prema prvim probnim balonima koji su pušteni u javnost, održati iduće godine, i tek treba vidjeti kakve će posljedice na HDZ imati afera sa zapošljavanjem u Hrvatskim šumama.

Prsti u pekmezu

– Po Plenkovićevu ponašanju vidi se da se on osjeća dovoljno snažnim da smatra da mu ovakve afere ne mogu naštetiti, niti da mogu utjecati na HDZ-ov rejting. No ovakav obrazac ponašanja ne bi smio biti dopušten u hrvatskom političkom životu ako kao zemlja želimo ići naprijed. Nije dobro da vlast koja je dobila podršku na izborima na ovakav način narušava povjerenje birača – zaključuje Turković.

Do sada se afere ovakvog tipa nisu ozbiljnije odrazile na HDZ-ov rejting. On je padao jedino kad bi predsjednik stranke izravno bio uhvaćen s prstima u pekmezu, kao što je bio slučaj s Ivom Sanaderom.

Tek bi se tada urušio HDZ-ov rejting među biračima. Sve druge afere ostalih HDZ-ovih dužnosnika ta je stranka preživjela bez većih posljedica. Epilog priče s porukama pokazat će vrijedi li to pravilo i dalje. Ili se obrazac ipak promijenio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 02:08