Novosti Hrvatska

KO BUBREG U LOJU...

Vlada konačno objavila koliko izdvajamo za Katoličku crkvu: Kaptolu u samo tri godine isplaćeno više od milijardu kuna! Evo koliko dobivaju ostale vjerske zajednice

KO BUBREG U LOJU...

Vlada je, na upit saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, objavila podatke o financiranju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

U razdoblju od 2014. do 2016. sukladno Ugovorima ukupno je svim vjerskim zajednicama iz državnog proračuna isplaćeno 1,123 milijardi kuna, od čega je najviše dobila Katolička crkva - 1,066 milijardi kuna. Srpska pravoslavna crkva dobila je 27,7 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,43 milijuna kuna.

Ostatak novca isplaćen je na račune još 13 vjerskih zajednica.Vlada Republike Hrvatske sklopila je osam Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa s 19 vjerskih zajednica. Vjerskoj zajednici odobravaju se sredstva iz državnog proračuna za djelovanje vjerske zajednice na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području.

U novčani iznos koji se isplaćuje iz državnog proračuna uključeni su i troškovi za uzdržavanje svećenika i drugih vjerskih službenika, pastoralno djelovanje i dušobrižničku skrb, troškove izgradnje i uzdržavanja crkava, crkvenih zgrada i vjerskih središta, koja nisu u popisu kulturnih dobara, te doprinos za karitativnu djelatnost vjerskih zajednica.

Vlada u odgovoru napominje da je Hrvatska biskupska konferencija, uz suglasnost Svete Stolice, krajem prošle godine dala jednokratni doprinos prevladavanju financijskog stanja u Republici Hrvatskoj i to za pokrivanje dijela troškova školskog prijevoza učenika u iznosu od 10 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska