Novosti Hrvatska

dubinska forenzika

Agrokor dan-noć češljaju specijalni istražitelji, stručnjaci koji su nedavno prošli posebnu obuku u Americi. Evo na što su posebno fokusirani

dubinska forenzika

Samostalni sektor za financijske istrage, koji se u javnosti kolokvijalno naziva porezni USKOK, već mjesecima radi na slučaju Agrokor s velikim timom policijskih istražitelja i tužitelja Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, doznaje Jutarnji iz dobro obaviještenih izvora.

Opsežan predmet

Rezultati kompliciranih istraga, kažu nam izvori, trebali bi biti poznati uskoro, jer specijalni istražitelji poreznog USKOK-a, koji djeluje kao samostalni sektor u sklopu Porezne uprave, doslovno dan-noć rade na ovom opsežnom predmetu.

Njihov je dio zadatka, doznajemo, da kao financijski istražitelji naprave analizu, ali i zahtjevnu forenziku, koja će pomoći tužiteljima pri otvaranju službene istrage, jer se sada rade predistražne radnje.

Riječ je o izuzetno zahtjevnom poslu, ali porezni USKOK je obučen za takve istrage. Neki od djelatnika, kažu naši sugovornici dobro upoznati s radom ovog odjela, bili su u veljači na specijalnoj obuci u SAD-u, i to čak četiri tjedna, što im je sada dobro došlo u istragama oko Agrokora.

Dubinska forenzika

Posebno se fokusiraju na to gdje je na kraju završio taj silni novac, tj. moraju ući u trag svim transakcijama na računima Agrokora i privatnim računima obitelji Todorić, kao i ostalih članova Uprave.

Riječ je, kažu naši sugovornici, o dubinskoj forenzici, jako složenim knjiženjima, no vjeruje se da će se uskoro doći do rezultata.

U tome im sada pomažu i službena revidirana financijska izvješća za Agrokor, pa je lako zaključiti u kojem smjeru ide istraga i u poreznom USKOK-u, no to na kraju moraju potvrditi institucije, odnosno DORH.
 

Naslovnica Hrvatska