Novosti Hrvatska

izborni recept

Mirela Holy: Moj projekt za novu vlast - tvornice i tvrtke radnicima, proizvođači u zadrugama, bogatune udariti porezima

izborni recept
/ Znali smo da će nas zbog zadrugarstva napadati da smo za kolhoze, da će biti komentara da se zauzimamo za povratak u samoupravni socijalizam. Ne zastupamo to, mi smo za privatno vlasništvo. Uostalom, ni u socijalizmu nije bilo samoupravljanja, nego smo imali državni kapitalizam gdje su određene klike imale utjecaj na upravljanje poduzećima. Mi smo za zadrugarstvo, za radničko dioničarstvo, imovinski maksimum koji bi se provodio značajnim oporezivanjem najbogatijih članova društva.

Rekla nam je to Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, o javnoj politici ekonomske demokracije, te dometnula da će 50 stranica toga dokumenta za desetak dana biti na njihovoj internetskoj stranici na javnoj raspravi.

Podrijetlo imovine


Prijedlog dokumenta javne politike ekonomske demokracije u utorak su predstavili Vladimir Lay, predsjednik Središnjeg programskog foruma ORaH-a, i Predrag Štrbac, voditelj podforuma za ekonomsku demokraciju, te su naveli da proces masovnog bogaćenja male grupe ljudi, a osiromašenja velike većine, nije posljedica napornog rada ili znanja te male grupe, nego uzastopnih podvala sociopatskog sustava osmišljenog da favorizira tu malu grupu, i to je začarani krug.

Načini za realizaciju ekonomske demokracije polaze od izrade i donošenja zakona o radničkom dioničarstvu, izrade strategije razvoja zadrugarstva, donošenja zakona o preispitivanju podrijetla imovine te uvođenja imovinskog maksimuma.

Istaknuli su da u Hrvatskoj postoji 260 multimilijunaša, čije je ukupno bogatstvo 30 milijardi dolara. Pretvorbom i privatizacijom je stvorena znatna nejednakost u raspolaganju imovinom, a prema distribuciji dohotka, oko četiri posto pučanstva prisvaja 18,5 posto bruto mase dohotka, stoga se razlike u bogatstvu konstantno sve više produbljuju.

– Ne zalažemo se za politiku koje će ukidati privatno vlasništvo, ali nije u redu da dva posto građana ima 10 milijardi eura.

To da tolikim novcem raspolaže tako malen postotak najbogatijih, jednostavno se mora loše odraziti na društvo i ekonomsko blagostanje građana. Postoji više načina na koje se može provoditi imovinski maksimum o kojem govori Thomas Piketty, a mi smo za značajno, golemo oporezivanje ekstremno bogatih, nismo se bavili utvrđivanjem imovinskog maksimuma – objasnila nam je Holy.

Tradicija udruživanja


Inače, Piketty u knjizi “Kapital u 21. stoljeću” pokazuje da bogatstvo i zarade ne ovise toliko o radu, zalaganju i znanju, koliko o naslijeđenom kapitalu i da top-menadžeri sami sebi kreiraju top-zarade. Zauzima se za uvođenje poreza od 80 posto za ekstremne prihode i nasljedstva na globalnoj razini, ukazujući da je SAD početkom prošlog stoljeća, nakon Velike depresije, počeo oporezivati dohotke veće od 25.000 dolara porezom od 95 posto. Taj se model oporezivanja zadržao sve do 1970., do neoliberalizma.

Mirela Holy smatra da je važno uvesti i edukaciju o zadružnom modelu ekonomije u obrazovanje, posebice u obrazovanje budućih ekonomista. Ističe da su zadruge dio tradicije duge više od stoljeća ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, da je u Europi više od 300.000 zadruga i da je u njima otvoreno svako 10. radno mjesto u Europi.

– Hrvatska je malena u Europskoj uniji i zato je važno da se znamo postaviti u globalnom okruženju. Zadruge u Europi koja počiva na velikom broju malih i srednjih projekata postaju nešto bez čega se ne može, postaju vruća tema. Zadrugarstvo ima dugu tradiciju i u Hrvatskoj, a riječ je o udruživanju radi zajedničkih interesa i manjih troškova, da bi se zajedničkim naporima postiglo zajedničke interese – rekla nam je Holy.

SANJA STAPIĆ

'Priče i floskule'

Davor Karninčić, vlasnik “Trentona”:

– To nije ekonomski program, to su popularne priče za sve osim za one koji se bave gospodarstvom i ekonomijom. To su floskule o kojima se ne da raspravljati. Nisu se dotaknuli nijednog pravog problema, nijedne točke.

'

'Zvuči lijepo, ali nema smisla'

Dr. Guste Santini:

– Radničko dioničarstvo nije nova stvar, može postojati s drugim oblicima vlasništva kao pravi i upravljački oblik. Kod nas to zakonski nije definirano jer podsjeća na bivši samoupravni socijalizam. No, to su dvije različite stvari i radničko dioničarstvo je dobro rješenje za poduzeća u stečaju i predstečajnoj nagodbi gdje bi država imala interesa radnicima za jednu kunu prepusti poduzeća. To podržavam jednako kao što podržavam i zadrugarstvo. Zadrugama je premrežena cijela sjeverna Italija. Što se oporezivanja bogatih tiče, Piketty ne otkriva ništa novo, postigao je da danas spomenuti Marxa više nije kao da ste vraga spomenuli. Premda značajno oporezivanje najbogatijih građana kao ideja zvuči lijepo, stručno gledano, to baš i nema smisla.

'

Preuzeli vlasništvo

Na primjeru ITAS Prvomajske, Holy je objasnila zalaganje za radničko dioničarstvo koje kao kuponsko nije zaživjelo jer su radnici prodavali dionice. Ona se zauzima za model španjolskog udruženja radničkih zadruga Mondragon, osnovanog prije gotovo 60 godina, koja danas ima 256 različitih tvrtki s područja financija, industrije, trgovine i obrazovanja, u kojem svaki radnik, član zadruge, ima pravo na jedan glas sve dok je u zadruzi. A ITAS Prvomajska iz Ivanca je tvornica koja posluje po zadružnim principima. Radnici su ujedno i vlasnici, pa zapošljavaju svojeg direktora. Tako su se organizirali nakon što su 2005. gotovo završili u likvidaciji. Radnici su uspjeli preuzeti vođenje stečaja, pretvorili su svoja potraživanja u suvlasničke udjele, isplatili ostale vjerovnike i samo im je kriza prekinula rast tvrtke, te su otpustili tadašnjeg direktora koji ih je doveo u težak položaj. Smanjili su plaće na minimalne, oporavili se nakon nekoliko mjeseci, počeli rasti i povećali plaće. Proizvode specijalne alatne strojeve i izvoze 90 posto proizvodnje.


Bez nje nema Vlade

Nije svejedno što OraH misli o ekonomskoj budućnosti zemlje jer je to trenutačno druga stranka u zemlji. Po istraživanju Crobarometra, krajem studenoga je prešišala SDP kojem potporu daje 17,7 posto ispitanika, dok ORaH ima potporu 18,5 posto, a HDZ 25,3 posto ispitanika. Jedno je jasno, prema tom, a i drugim istraživanjima javnog mišljenja, bez ORaH-a se vjerojatno neće moći sastavljati nova Vlada.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last