Novosti Hrvatska

O USPJEŠNOM RECEPTU OBRAČUNA SA SRBIJANSKIM PODZEMLJeM

Načelnik Mile Novaković: Srpska 'Sablja' sasjekla bi hrvatsku mafiju

O USPJEŠNOM RECEPTU OBRAČUNA SA SRBIJANSKIM PODZEMLJeM

Zahvaljujući “Sablji” uhitili smo tisuće ljudi, ali je najvažnije da je njih gotovo 500 sada u zatvoru nakon sudskih procesa

Zahvaljujući “Sablji” uhitili smo tisuće ljudi, ali je najvažnije da je njih gotovo 500 sada u zatvoru nakon sudskih procesa

 Mile Novaković
Nakon naručenih premlaćivanja i ubojstava, a posebice nakon brutalne egzekucije Ivane Hodak, spominje se pokretanje antimafijaške akcije po uzoru na srbijansku “Sablju”, koja je organizirana nakon likvidacije premijera Đinđića. Za “Slobodnu” o akciji “Sablja” govori Mile Novaković, bivši načelnik organiziranog kriminala MUP-a Srbije i prvi operativac “Sablje”, te vođa grupe “Poskok”, koji je u više navrata, kao osoba kojoj su egzekutori priznali ubojstvo, svjedočio na suđenju za likvidaciju bivšega srbijanskog premijera.

- Znam za slučaj ubijene kćeri odvjetnika, svi su srbijanski mediji izvijestili o tome. Čuo sam i za ostale napade, kao i za smjene ministara u Hrvatskoj. Smjene neće biti dovoljne u obračunu s organiziranim kriminalom. Vlast mora dati odobrenje da se krene u beskompromisno čišćenje, te jamstva da se ljudima koji kreću u borbu s organiziranim kriminalom nakon akcija ništa neće dogoditi i da neće biti maknuti s položaja nakon što otkriju glavne aktere mafije. Jedna od najvažnijih stvari je da se prisile tajne službe na suradnju s policijom, a ne kao u Srbiji da nekoliko dana dostavljaju informacije, pa onda ne - kako se njima prohtije - kaže Novaković, dodajući da Vlada mora jamčiti kako neće biti zaštićenih osoba.

Ubojstvo Đinđića

- Zahvaljujući “Sablji” uhitili smo tisuće ljudi, ali je najvažnije da je njih skoro 500 sada u zatvoru nakon što su ih sudovi, nakon uvida u dokaze, zatvorili. Dakle, akcija nije propala, nego su glavni akteri iza brave - kaže Novaković, koji na našu konstataciju da su se nakon akcije na noge podigle grupe za ljudska prava i pojedine političke stranke jer su kršena ljudska prava, kao i zakoni u tim uhićenjima, on kaže:

- Pitam ja njih kako bismo mi pohvatali kriminalce da u tom trenutku, nakon ubojstva Đinđića, kada je mafija skoro napravila državni udar, nismo dobili povećane ovlasti i signal s vrha, tj. mogućnost da kriminalce držimo mjesec dana i ispitujemo, da se preskoči onaj standardni postupak pritvaranja i ispitivanja. Tada je organizirani kriminal vidio da ih imamo i zaživjela je institucija zaštićenog svjedoka. Naravno, bilo je u manjoj mjeri i nepotrebnih uhićenja, ali ta žrtva je bila potrebna da obranimo državu u tom trenutku. Zato Srbiji danas ne treba više “Sablja” - ističe taj iskusni policajac, napominjući da u akciji, ako je provede Hrvatska, cijeli sustav mora surađivati, a da glavne informacije ne zna prevelik broj ljudi.

- Ja sam vodio oko 20 ljudi i oni su sve znali, a policiji na terenu ne bi otkrivali sve detalje, samo bi naređivali što treba napraviti. Bitna je bila ta logistička potpora policijskih stanica izvan Beograda, koja je omogućena nakon što su sve postaje dobile depešu u kojoj im se naređuje bespogovorna suradnja s nama. U početku su stvari išle glatko, a kasnije je politika počela praviti probleme, iako su javno govorili da kriminalce treba pohapsiti. Vlada mora donijeti uredbe, pa i mijenjati zakone kako bi policija mogla zaobići standardne procedure ako se procjeni da se radi o organiziranom kriminalu. Ali bitno je u tim okolnostima okupiti čestite ljude koji neće te povećane ovlasti zloupotrebljavati - zaključuje Novaković.

Previše dobar policajac

Marko Lopušina, srbijanski novinar koji je napisao više od dvadeset knjiga o srbijanskoj mafiji, o Novakoviću i akciji “Sablja” kaže:

- Novaković je zaista jedan od rijetkih poštenih i profesionalnih ljudi. Bio je prerevan u policiji i zato je na kraju maknut s položaja jer je pred lice pravde htio dovesti i one najopasnije likove. Akcija “Sablja” u Srbiji je bila dijelom provođena i protiv same policije, jer je dio MUP-a očito štitio mafijaše, a tako je vjerojatno i u Zagrebu jer se oni ne bi toliko razmahali da nemaju podršku iz pojedinih segmenata RH policije - kaže Lopušina.

Naslovnica Hrvatska