Novosti Hrvatska

jednoglasno

Vesna Pusić: Radimir Čačić je izbačen iz stranke! Odluka je konačna; SDP, IDS i HSU: To neće utjecati na budućnost koalicije

jednoglasno
Predsjednica HNS-a Vesna Pusić je nakon sastanka predsjedništva stranke u Zagrebu novinarima izjavila da je Radimir Čačić jednoglasno udaljen iz HNS-a te da je odluka konačna, u skladu sa Statutom i Pravilnikom o članstvu HNS-a. Predsjedništvo je zasjedalo u punom sastavu.

- Odluka je donesena jednoglasno i ona je sasvim logična. Sutra ujutro u 9 sati održat će se konferencija za novinare u Predsjedništvu stranke - kratko je kazala Pusić.

SDP, IDS i HSU: Ovo neće utjecati na budućnost koalicije

U strankama vladajuće koalicije - SDP-u, IDS-u i HSU, nisu željeli komentirati večerašnju odluku Predsjedništva HNS-a o isključenju Radimira Čačića, no svi drže da ta odluka neće utjecati na budućnost koalicije.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan na upit Hine da se očituje o jednoglasnoj odluci Predsjedništva HNS-a o isključenju iz stranke bivšega predsjednika Radimira Čačića, rekao je da se neće očitovati o tome, ali da ta odluka nema nikakvog utjecaja na vladajuću koaliciju.

Ni vodstvo IDS-a nije htjelo večeras komentirati tu odluku i također smatraju da se se ta odluka neće odraziti na budućnost vladajuće koalicije.

Potpredsjednik IDS-a i jedini kandidat za predsjednika te stranke na idućem izbornom Saboru te pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je kako ova stranka nije nikada do sada komentirala unutarstranačke odluke, pa neće ni sada. "Svaka stranka ima svoja tijela koja autonomno donose odluke, a mi te odluke poštujemo," kazao je Miletić za Hinu.

Na upit može li se ova odluka odraziti i na budućnost to jest na funkcioniranje vladajuće koalicije, Miletić je odgovorio da "koaliciju čine četiri stranke, a ne pojedinci".

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić također nije želio komentirati večerašnju odluku Predsjedništva HNS-a kao ni predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja koji, kako je rekao "osobno raspolaže s malo informacija i premalo argumenata".

"Ne želim se miješati ni u čije unutarstranačke odnose. Bit ćemo svi pametniji sutra i upravo zato ne želim donositi ishitrene zaključke" , kazao je za Hinu predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji smatra kako se ta odluka ne može odraziti na budućnost i na odnose unutar vladajuće koalicije.

"Ta odluka može prouzročiti samo neke nestabilnosti kod jednog partnera, ali koalicija može i dalje funkcionirati i bez Čačića, kao što je to bio slučaj i do sada. Može li bolje, sud će dati birači na idućim izborima", poručio je Hrelja. 

HNS-ov gradonačelnik Petrinje: Zašto se Čačića isključuje dok je u zatvoru i dok se nema prilike braniti?


Poštujem odluku Predsjedništva HNS-a, jer sam legalist, ali zašto se Čačića isključivalo dok je u zatvoru, dok se nema prilike braniti. Moram to pitati, jer ni kao dugogodišnji narodnjak i dužnosnik stranke, te jedan od rijetkih gradonačelnika HNS-a u Hrvatskoj, nemam konkretne informacije čime je to Čačić konkretno naštetio stranci.

Mi znamo samo ono što je objavljeno u medijima da se Čačić neformalno i privatno sastao s gradonačelnikom Zagreba i koliko znamo nije ništa potpisao i ništa dogovorio što bi štetilo interesima HNS-a.

Rekao je ovo u srijedu navečer, pola sata nakon što je objavljena vijest da je Radimir Čačić na sjednici Predsjedništva stranke isključen iz redova HNS-a, Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje i član Središnjeg odbora HNS-a.

Inače, prije pet godina Čačić je Dumbovića smijenio s mjesta predsjednika županijske organizacije HNS-a, jer se HNS u Županijskoj skupštini opredijelio protiv koalicije koju je predvodila županica Marina Lovrić Merzel.

Vukšić: Solistička politika se ne isplati

Laburist Branko Vukšić komentirajući isključenje Radimira Čačića iz HNS-a, rekao je kako se na njegovu primjeru vidi se da se solistička politika u strankama ne isplati.

"Na primjeru Radimira Čačića vidi se da se solistička politika u strankama ne isplati, te da, kada ste u nekoj stranci, morate prihvatiti njezina pravila", rekao je večeras Hini Vukšić.

Iako je istaknuo kako je riječ o unutarstranačkoj stvari HNS-a, Vukšić je ipak ocjenio kako je Čačić provocirao, vodio nestranačku politiku te odskakao od politike Hrvatske narodne stranke koja se u zadnje vrijeme konsolidirala.

"Sve medijske najave posljednjih su dana ukazivale i vodile ka zaključku da Vesna Pusić i HNS pripremaju njegovo isključenje iz stranke", zaključio je Vukšić.

Karamarko: Isključenje Čačića može utjecati na Kukuriku koaliciju

HDZ smatra da isključenje Radimira Čačića može imati utjecaja i na HNS i na vladajuću koaliciju, u čijim redovima su, ocijenio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, "očiti procesi disperzije".

"To svakako može utjecati na i HNS i Kukuriku koaliciju kao takvu. Očiti su procesi disperzije u njihovim redovima, što nije dobro za Vladu koja ionako jako, jako loše ili nikako ne radi", izjavio je Karamarko.

On je to rekao novinarima koji su u HND-u pratili tribinu HDZ-a u povodu 22. obljetnice priznanja Hrvatske, dok je predsjedništvo HNS-a još odlučivalo o Radimiru Čačiću.

Rekao je također da mu je teško komentirati i uplitati se u događaje u drugoj stranci.

Glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek kazala je Hini večeras nakon što je objavljena odluka predsjedništva HNS-a, da je o toj temi predsjednik stranke Karamarko sve rekao u HND-u.

PSD, M. Piškor, (H)
Foto: Boris Kovačev / CROPIX 
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last