Novosti Hrvatska

ekskluzivno iz rima

Argentinski kardinal hrvatskih korijena Estanislao Esteban Karlić: Moj prijatelj papa nada je za siromašni puk

ekskluzivno iz rima

‘Izbor kardinala Bergoglia za papu predivno je iznenađenje’, ustvrdio je kardinal Karlić / REUTERS

Papa Frane je izabran, a kardinali iz cijelog svijeta i dalje su u Rimu. Okrećemo broj sobe u kojoj je smješten argentinski kardinal Estanislao Esteban Karlić, jedan od bliskih i dugogodišnjih prijatelja novog Petrova nasljednika, a porijeklom upravo iz Hrvatske.

Telefon zvoni, javlja se jasan i dubok glas. Ne zna hrvatski, ali sporazumijevamo se na talijanskom jeziku. Mora izići na sastanak. Dogovaramo novi poziv i točno u minutu zovemo. Kako je i obećao, javlja se.

- Poznajem papu Franu još iz vremena kada je on bio svećenik, pa dalje, kada je postao biskup, pa kardinal i sada papa. Puno je to godina, tko će ih zbrojiti. Iako ne živimo u istom gradu, istinski smo prijatelji i dosta smo bliski. Viđamo se često po različitim sastancima kao na biskupskim sjednicama koje budu dva puta godišnje i u ostalim dugim prilikama, kada god smo mi biskupi uključeni - priča nam lucidnim glasom 87-godišnji argentinski kardinal iz svoje sobe u Rimu.

Roditelji iz Vinodola

Iza njega su konklave, no zbog godina nije mogao glasati. Bez obzira na to, kaže nam kako ih je pratio svim srcem i žarom molitve u njihovu izboru.

Ono što je posebno zanimljivo za našu zemlju jest da su njegovi roditelji Ivan Karlić i Milka rođ. Mavrić rodom iz Hrvatske, koji su se početkom 20. stoljeća iz Grižana kod Novog Vinodolskog preselili u Argentinu.

- Da, ovo je prvi put u povijesti da je vrhovni svećenik iz Latinske Amerike. U tom slučaju je iznenađenje, ali predivno iznenađenje. Ali on je ime koje se spominjalo u vrijeme izbora Benedikta XVI.. No, ne od sviju, ali ne i od malog broja ljudi - oprezno nam odgovara kardinal Karlić, za kojeg argentinski mediji tvrde kako je jedna od najistaknutijih katoličkih ličnosti na njihovu kontinentu.

Zanima nas kako se osjeća nakon što je njegov dugogodišnji prijatelj i kolega izabran za papu.

- To je bilo iznimno ugodno i veselo iznenađenje. Mislim da će on biti snažan zamah za Crkvu sa svojim milosrđem i ljubavlju, jer istinski nasljeduje Krista. On je osoba iznimnog obrazovanja. Uključen je u razna društvena zbivanja. Kroz njegov pastoral vidim jednu duboku povezanost s teškim stanjem argentinske stvarnosti, s njegovim narodom još otkada je bio provincijal - objašnjava nam kardinal Karlić, koji je kao i Papa Frane prvo diplomirao, i to iz prava, pa tek onda 1947. ušao u sjemenište.

I u Karliću su odmah bile prepoznate izvanredne sposobnosti, pa ga je tadašnji biskup odmah poslao u Rim na Papinsko sveučilište Gregorijana gdje je završio filozofiju i teologiju. Zaredio se 1954. godine, a nakon povratka u Argentinu počeo je predavati.

Doktorirao je 1965. isto na Gregorijani. Godine 1977. papa Pavao VI. imenovao ga je pomoćnim biskupom Cordobe, a 1986. postaje biskup u Parani, koje je na izvanredan način vodio sve do umirovljenja 2003. godine. Benedikt XVI. ga 2007. imenuje kardinalom i povjerava mu za naslovnu crkvu argentinsku crkvu Blažene Djevice Marije u Rimu.

Prvi razgovori

Dakle, sugovornik je i više nego dobro poznaje crkvene prilike, kao i umirovljenog i novog papu. Pitamo ga je li se čuo s papom Franom.

- Ne, nisam želio ometati. Odmah je jutros (četvrtak, op.a.) Papa išao na molitvu u baziliku i danas je imao prvu euharistiju s kardinalima izbornicima. Sutra, ako Bog da, kada bude s kardinalima, nadam se da ćemo uspjeti progovoriti par riječi - skromno će Karlić.

- Mislim da će raditi sa svim srcem i svim svojim sposobnostima za Crkvu. Njegova povezanost sa svim slojevima društva, kao i multikulturalnost jako će mu dobro doći u vođenju Crkve. Isto tako, studirao je u Europi, pa poznaje i život Stare dame. Putovao je i u Japan. To je čovjek koji je prošao svijet. I uvijek je s jednim svećeničkim duhom pristupao problemima kako svoje okoline, tako i svijeta.

Vjerujem da će njegov pontifikat biti jedan misionarski pastoral temeljen na njegovoj duhovnosti i prožet njegovim poznavanjem svijeta. Mislim da će to biti jedna velika služba Crkvi - veli nam kardinal hrvatskih korijena, koji je čak dva puta bio izabran za predsjednika Argentinske biskupske konferencije. Pitamo ga koji će najteži zadatak biti za novoga papu:

- Bez daljnjeg, poslanje i navještanje vjere i ljubavi cijelom svijetu. Velika misija ovoga pape je misliti na pet milijardi onih koji ne ispovijedaju Krista, ali i na kršćane koji su više-manje u opasnosti upravo zbog ispovijedanja vjere.

Otvoren čovjek

Svijetu treba navijestiti vjeru. Benedikt XVI. je kao veliki teolog nastupao po pravilu - vjera se nikada ne pretpostavlja, već predlaže. Franin misionarski duh će biti prepoznatljiva karakteristika ovog pontifikata.

Ja mislim, kao što je želio i Benedikt XVI., kad je prozvao ovu godinu Godinom vjere, da treba upoznati i vjeru primijeniti u praksi. Isto tako, treba upoznati i primijeniti Koncil i katekizam, jer to su darovi Crkvi. Naime, misionarski je duh duhovni temelj katekizma i Koncila - opisuje nam kardinal Karlić nakon sastanaka koje su prethodile konklavama, gdje su svi kardinali zajedno raspravljali o pitanjima koje brinu Crkvu.

Naravno, zanima nas zna li možda kakav je odnos njegova prijatelja s narodom iz kojeg je on porijeklom.

- Frane je jako otvoren čovjek i iako iskreno ne znam kakve su mu relacije s Hrvatima, ne bi mi bilo niti najmanje čudno da ima dobre kontakte s njima - iskreno će Karlić, koji je, inače, 2008. godine posjetio svoj rodni kraj kako bi svečano proslavio imenovanje kardinalom.

Bio je svečano dočekan, obišao je obiteljsku kuću i crkvu, sastao se sa sumještanima. Vjernici su kod Frane zapazili veliku poniznost prema siromašnima:

- Da, da. Pastoral siromašnih zauzima posebno mjesto kod njega. I jako puno prati svećenike i podržava one koji rade sa siromašnima. Nadam se da će prenijeti taj duh i u svoju službu pape. Nadam se da će izbor svećenika s drugog kontinenta biti dobar za Crkvu i da će to pomoći njezinom poslanju - veli nam iskusni kardinal, a na upit ima li poruku za kraj, kaže nam: Nadam se da ćete dodao je te na kraju poručio:

- Nadam se da će Hrvatska zauvijek ostati čvrsta u svojoj vjeri.

SAŠA HORVAT

Benedikt XVI. propovijedao je na Stepinčevo u Zavodu sv. Jeronima

Benedikt XVI., Franić, Karlić, Kasper i Sodano držali propovijedi na Stepinčevo u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Zanimljivo je da je kardinal Karlić 2008. predvodio misu i propovijedao na spomendan smrti bl. Alojzija Stepinca na susretu u Sv. Jeronimu. Ti susreti se redovito održavaju od prve obljetnice Stepinčeve smrti 1961. godine.

Pokretač molitvenih susreta bio je msgr. Đuro Kokša, ondašnji rektor Zavoda sv. Jeronima, a misu na prvu obljetnicu Stepinčeve smrti predvodio je Frane Franić, splitsko-makarski biskup.

Naslovnica Hrvatska