Novosti Hrvatska

hrvatski emigrant zvonko bušić, nakon 32 godine u zatvoru u SAD-u,

Zvonkov san postao stvarnost

hrvatski emigrant zvonko bušić, nakon 32 godine u zatvoru u SAD-u,

Shvatite, čovjek je bio u zatvoru tako dugo i sada ga očekuje potpuno novi život, poručila nam je Jullie Bušić, supruga političkog aktivista koji je dočekao pomilovanje američkih vlasti. U rodnoj hercegovačkoj Gorici brojna mu rodbina, na čelu s brat

Shvatite, čovjek je bio u zatvoru tako dugo i sada ga očekuje potpuno novi život, poručila nam je Jullie Bušić, supruga političkog aktivista koji je dočekao pomilovanje američkih vlasti. U rodnoj hercegovačkoj Gorici brojna mu rodbina, na čelu s bratovom obitelji, priređuje doček

Supruga Jullie čekala je i dočekala, poput Penelope, svoga Odiseja Taika koji nije lutao morima, nego je 32 godine odležao u najstrože čuvanim zatvorima SAD-a zbog otmice zrakoplova boeing 727 kojim je sa skupinom emigranata (Vlašić, Pešut, Matanić), među kojima je bila i Amerikanka Jullie, iznudio objavu proglasa o položaju Hrvata u Jugoslaviji.

Razočaranja

Tom je prilikom poginuo američki policajac pri pokušaju demontiranja bombe ostavljene u zračnoj luci kao opomena o ozbiljnosti akcije. Ovih dana Jullie Bušić nije željela govoriti za novine. Rekla nam je samo:

- Shvatite, čovjek je bio u zatvoru tako dugo i sada ga ovdje očekuje potpuno novi život.

Sestra Zdravka, s kojom smo također razgovarali, sretna je, iako već više puta razočarana iznevjerenim najavama i obećanjima, ne vjeruje da je Zvonko slobodan dok ga ne ugleda svojim očima.

Zvonko Bušić za koji će dan pohitati i u svoju rodnu Goricu, gdje mu bratova obitelj i brojna rodbina priređuju doček. Nažalost, neće ga dočekati njegova majka, koja je umrla prije nekoliko godina, susretu kojem se Zvonko najviše radovao.

Spektakularni bijeg

Bušić je, s obzirom na neke još teže primjere i američku sudsku praksu, već odavno mogao biti slobodan.

Otegotna mu je okolnost vjerojatno bio i spektakularni bijeg iz zatvora, po kojemu su nastali i neki filmski scenariji. Za njega je više puta kod Clintona intervenirao pokojni predsjednik Tuđman.

Američkim je vlastima pisala i koalicijska vlada. U prilog oslobađanja svojedobno se izjasnio čak i sudac, koji ga je osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Svoj politički rad u emigraciji započeo je s Brunom Bušićem u drugoj polovici 70-ih godina sada već prošlog stoljeća. Bruno je stradao od ruke zloglasne Udbe, dok je Zvonko proživio svoj martirij u zatočeništvu dočekavši hrvatsku samostalnost.

Materijalnu i moralnu podršku pružali su mu svih godina iseljenici u Sjedinjenim Američkim Državama, organizirajući svake godine u njegovu čast poseban banket, a on im se obraćao pismima utjehe i nade.

Život u brojevima

1946. - rođen je Zvonko Bušić u hercegovačkom selu Gorica, a gimnaziju je završio u Imotskom.

1976. - zajedno sa skupinom hrvatskih političkih aktivista oteo je putnički zrakoplov boeing 727 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega nad Londonom i Parizom izbace letke u kojima se poziva na neovisnost Hrvatske

1976. - američki policajac poginuo je tijekom deaktiviranja bombe koju su oni ostavili u newyorškoj podzemnoj željeznici

1977. - osuđen je na doživotni zatvor

1987. - pokušao je pobjeći iz američkog zatvora

1990. - pomilovana je njegova supruga Julienne Eden Bušić, koja je sudjelovala u akciji

2006. - nakon isteka 30 godina, komisija je odbila njegov zahtjev za pomilovanjem

2008. - komisija ga je jednoglasno odlučila pomilovati

Naslovnica Hrvatska