Novosti Hrvatska

SLAVKO GOLDSTEIN NAKON OTKRIĆA DA JE OTAC nove šefice diplomacije BIO NATPORUČNIK SUDAC U PAVELIĆEVOJ VOJSCI

Goldstein: Eugen Pusić bio je partizanska krtica u redovima NDH

SLAVKO GOLDSTEIN NAKON OTKRIĆA DA JE OTAC nove šefice diplomacije BIO NATPORUČNIK SUDAC U PAVELIĆEVOJ VOJSCI

Otac Vesne Pusić, akademik Eugen Pusić, bio je natporučnik sudac u vojsci NDH, a u njegovoj službenoj biografiji nema godina od 1939. do 1945. – piše u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista. Iz naslova i kompletne opreme teksta sugerira se dojam da je buduća šefica hrvatske diplomacije zapravo kći nekada proustaški orijentiranog čovjeka koji je, među ostalim, u domobranskoj odori 18. travnja 1941. dao prisegu Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Slavko Goldstein, dvanaest godina mlađi prijatelj pok. Eugena Pusića, Slobodnoj Dalmaciji otvoreno je iznio svoje spoznaje o ratnom kao i poslijeratnom životnom putu oca Vesne Pusić.

Oproštaj na pokopu

S mojim vrlo bliskim prijateljem Eugenom Pusićem družio sam se dugi niz godina, a po želji njegove obitelji bio sam zadnji govornik na pogrebu kada smo se opraštali od ovog iznimnog čovjeka i intelektualca – kaže Goldstein. Sasvim pouzdano tvrdim na temelju brojnih razgovora s njim, kao i s njegovim najbližim prijateljem, umirovljenim generalom i slavnim kardiologom Stjepanom Steinerom, da je Pusić u vrijeme rata bio u stalnoj suradnji s pokretom otpora.

Nije išao u partizane, već je djelovao s tog položaja gdje je bio koristan. Kad je krajem rata Pusić bio uhićen zbog sumnji u kolaboraciju s domobranima, osobno se potrudio da ga izvuče iz pritvora general Rukavina koji je od 1943. bio komandant Prvog hrvatskog korpusa. Komandant grada Zagreba u vrijeme oslobođenja bio je Većeslav Holjevac i general Rukavina je zasigurno preko njega izvukao Pusića iz pritvora jer je znao za njegovu stvarnu ulogu i djelovanje u vrijeme rata na strani antifašističkog pokreta – kaže Goldstein.

Na pitanje kako tumači činjenicu da u životopisu Eugena Pusića na stranicama HAZU-a čiji je član bio do svoje smrti 2010. godine nema podataka o njemu za razdoblje od 1939. do 1945., Goldstein kaže: Gledajte, to je životopis akademika na stranici HAZU-a, a u tom razdoblju on zapravo nema nikakve znanstvene djelatnosti niti je u to vrijeme objavljivao svoje radove, a što bi bilo relevantno za navođenje u takvom tipu biografije.

Staviti u njegovu akademsku biografiju podatak da je obavljao neki posao u strukturi NDH, a da je zapravo iz tog položaja radio za pokret otpora, bilo bi sasvim neumjesno i za njega i za Akademiju jer to nema nikakva smisla ni veze s njegovom akademskom, znanstvenom djelatnošću. Poznajući dobro Eugena Pusića, znam da bi to bilo nedostojno njega samoga jer bi ispalo da on time dokazuje svoju političku lojalnost, jednostavno nije bio od onih koji su na bilo koji način kapitalizirali niti isticali svoj doprinos partizanskom pokretu.

Nedjeljom na Sljeme

Inače, dodaje Goldstein još jedan kuriozitet u vezi s akademikom Pusićem, on se prije rata družio s grupom mladih ljudi na čelu s profesorom Škrebom koja je sebi nadjenula ime Glista. Oni su svake nedjelje išli na Sljeme, družili se i kao mladi lijevo orijentirani intelektualci raspravljali o raznim temama. Ta su se druženja i nakon rata nastavila sve do Pusićeve smrti.

Na tim druženjima srijedom često sam i ja bio s njima, a posebno se sjećam serije sastajanja na Filozofskom fakultetu 70-ih i 80-ih godina gdje je tadašnja reformistička inteligencija u koju je spadao i Pusić, pod naslovom “Čovjek i sistem”, raspravljala o aktualnim izazovima tadašnjeg društva – zaključuje svoju priču Slavko Goldstein.

Na koncu, tek radi vjerodostojnosti Goldsteina koji nam je iznio svoje spoznaje i stavove o Eugenu Pusiću, valja podsjetiti da su oca ovog poznatog hrvatskog Židova već na samom početku rata mučki ubili – ustaše. Teško je vjerovati da bi baš on abolirao nekoga tko je služio NDH.

ŠENOL SELIMOVIĆ

Iz zatvora ga je oslobodio general Ivan Rukavina

Moj je otac akademik Eugen Pusić za vrijeme Drugog svjetskog rata radio kao domobranski časnik u zapovjedništvu grada Zagreba. Na tom je mjestu radio kao ilegalac i pripadnik antifašističkog pokreta. U antifašistički pokret uključio se prije Drugog svjetskog rata i tu je, među ostalim, surađivao s Ivom Lolom Ribarom, Krstom Ljubičićem, kao i s braćom Rukavina, Bracom Nemetom i drugima.

Budući da je odlično govorio strane jezike, posebno njemački, određen je za ilegalni rad u Zagrebu, umjesto za odlazak u partizane. Na tom je poslu ostao sve dok, pred kraj rata, nakon hapšenja i torture nekih drugih ilegalaca, nije otkriven njegov pravi identitet i uloga pa je uspio pobjeći i skloniti se. Iz zatvora ga je izvadio osobno general Ivan Rukavina kojemu je bio poznat njegov ilegalni rad prije i za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Ne vidim na koji je to način sve to u bilo kojem smislu relevantno za moj politički rad – kazala nam je Vesna Pusić.

Bez posljedica za Vesnu Pusić

Jedan od najiskusnijih profesionalnih diplomata u hrvatskoj službi vanjskih poslova prokomentirao nam je tvrdnju iz Večernjeg lista da bi se ratna prošlost oca buduće ministrice vanjskih poslova mogla reflektirati na odnose Hrvatske s Izraelom i Amerikom jer te zemlje “seciraju sve biografije hrvatskih dužnosnika koji dolaze u službene posjete”.

- Neke će strane ambasade možda u svoja izvješća uvrstiti i informaciju o ocu Vesne Pusić, ali to ni na koji način neće odrediti odnos bilo koje zemlje prema samoj ministrici - tvrdi naš diplomatski izvor.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last