Novosti Hrvatska

Zbog ratnih zločina priveden Tomislav Merčep

Policija je u petak ujutro na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, privela Tomislava Merčepa. U tijeku je pretres njegova stana. U trenutku dok ovo javljamo Merčep se nalazi na informativnom razgovoru u zagrebačkoj policiji, javlja Jutarnji.hr.

Županijsko državno odvjetništvo pripremilo je, kako neslužbeno doznajemo, zahtjev pokretanjem istrage protiv njega zbog zapovjedne i neposredne odgovornosti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene 1991.

Tereti ga se protuzakonito odvođenje srpskih civila u jedan do paviljona zagrebačkog velesajma 1991. te odvođenje civila sa šireg područja Pokračke poljane, njihovo mučenje i likvidacije na Pakračkoj poljani koje su počinile jedinice u pričuvnom sastavu MUP-a pod njegovim zapovjedništvom.

Ovih dana na odjelu sudske medicine na zagrebačkoj Šalati DNA metodom dovršene su zadnje identifikacije tijela ekshumiranih na području Pakračke poljane, ali i iz drugih dijelova Hrvatske za čije likvidacije je odgovorna jedinica pod njegovim zapovjedništvom. Doznajemo da se radi oko četrdesetak tijela od kojih je osam, nakon likvidacije 1991. bilo i spaljeno.

Protiv Merčepa se istraga pokreće 19 godina nakon počinjenja ratnih zločina.

jl
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last