Novosti Crna kronika

tko će odgovarati?

Zadarski sudac koji je pustio osumnjičene za silovanje prijavio one koji su to otkrili novinarima!

tko će odgovarati?

Nije zapravo bilo teško predvidjeti odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o Zadru koje je preinačilo odluku suca istrage Ivana Markovića i odlučilo vratiti u zatvor na mjesec dana petoricu mladića osumnjičenu za silovanje 16-godišnjakinje iz okolice Zadra.

Svim iskusnim sucima i odvjetnicima bilo je jasno da, s obzirom na utvrđeno postojanje osnovne sumnje, pogotovo kod ovako teških kaznenih djela, sudac istrage nema puno što razmišljati, nego donijeti rješenje o istražnom zatvoru za sve privedene, pa neka se branitelji žale Izvanraspravnom vijeću, piše Zadarski.hr.

No nije samo u tome priča. Naime, o žalbi Županijskog državnog odvjetništva odlučivalo je tročlano vijeće u kojem su bili suci Enka Moković, Marijan Bitanga i Boris Babić, kao predsjednik vijeća, ujedno i predsjednik Županijskog suda u Zadru.

Odluka je donijeta u četvrtak pri samom kraju radnog vremena, prije isteka zakonskih rokova, slučajno ili ne, manje od 24 sata prije najavljenih velikih prosvjeda u Zadru protiv odluke zadarskog suda.

Odluka je potom braniteljima dostavljena u poštanski pretinac suda, a policiji je javljena kako bi mogli hitno reagirati i spriječiti mogućnost bijega navodnih počinitelja.

Policija je u kasnim popodnevnim satima počela privoditi sumnjivce u istražni zatvor, a u prostorijama zadarske policije u međuvremenu su se mogli čuti povici zadovoljstva: „Victoria!”

Preokret na zadarskom sudu proslavili i policajci: proviđenje osumnjičenih dočekali povicima 'Victoria'; Ovakav rasplet događaja zapravo je bio očekivan, evo i zašto

Odluka izvanraspravnog vijeća pod predsjedanjem suca Babića dodatno je zanimljiva u kontekstu činjenice da je u tijeku izbor za predsjednika Županijskog suda. Babić je jedan od kandidata, a uz njega su tu još glasnogovornik Hrvoje Visković i Željko Đerđ, s građanskog odjela. Međutim, na nedavnom glasovanju Sudačkog vijeća kolege su Babiću dale ocjenu nula, on se međutim žalio na tu odluku Vrhovnom sudu i prije dvadesetak dana je uspio srušiti. Žalio se, ali ne zbog loše ocjene, već zbog proceduralnih razloga, koje je Vrhovni sud uvažio i zatražio od Sudačkog vijeća zadarskog suda novi postupak glasovanja o kandidatima za budućeg šefa.

Za monstruozan zločin u Zadru postoje čvrsti dokazi!; Naši izvori oštro demantiraju sud: Istražitelji posjeduju snimke svih grupnih silovanja. Sudac je momke morao zadržati iza rešetaka!

Sudac Babić, koji je od početka "slučaja Marković" bio negdje u sjeni, tako se sada pojavljuje kao deux ex machina te, kao prvi među jednakima, potpisuje odluku koja će donekle umiriti javnost i sigurno ublažiti žestinu najavljenih prosvjeda protiv rada njegovih sudaca.

Dodatnu zanimljivost ovoj odluci daje i činjenica da je sudac Marković u kaznenoj prijavi protiv nepoznate osobe za prijetnju smrću, na čemu intenzivno radi policija, podnio i prijavu protiv nepoznate osobe za povredu tajnosti postupka.

Sudac Marković je drugim riječima, nakon što je uzeo bolovanje, zatražio od Općinskog državnog odvjetništva i policije, da pokrene kazneni progon protiv onoga tko je u javnosti omogućio objavu informacija vezanu uz slučaj sedmorice mladića prijavljenih za pet teških kaznenih djela na štetu maloljetnice. Odnosno, otkriti osobu i osobe koje su novinarima dale informaciju da je podnijeta kaznena prijava u tajnom postupku, uključujući i njegovu odluku da se osumnjičene pusti na slobodu.

Nakon dakle što je odbio odrediti istražni zatvor za sumnjivce i tako zaštititi navodnu žrtvu silovanja koja živi u istom mjestu sa svojim „zločincima”, hrabri sudac Marković je za sebe zatražio policijsku zaštitu, a one koji su o tome obavijestili javnost, odlučio je kazneno goniti.

Državno odvjetništvo i policija će najvjerojatnije postupiti po kaznenoj prijavi suca Markovića i provesti istragu u sklopu koje će gotovo sigurno biti ispitan i novinar Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr koji je prvi o ovom nezapamćenom i strašnom događaju koji je potresao Hrvatsku, informirao javnost.

Naslovnica Crna kronika